KALIFATETS KOLLAPS: Morfaren til IS-krigeren Michael Skråmos sju barn, har funnet det yngste av barnebarna i Syria. Etter at IS' siste skanse i Baghouz falt, overga mange IS-tilhengere seg. De bor nå i leirer som Al-Hol der det i dag er 65.000 mennesker, hvorav tusener av barn. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix

Har funnet et av IS-krigeren Michael Skråmos barn i Syria

Morfaren til IS-krigeren Michael Skråmos sju barn, har funnet det yngste av barnebarna sterkt underernært på et sykehus i Syria, melder SVT Nyheter.

 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

– Alle i rommet begynte å gråte. Han så ut som han var halvdød, men han bare sov, og da jeg løftet ham opp, begynte han å klynke, sier Patricio Galvez fra Göteborg som reiste til Syria for å prøve å finne barnebarna, ifølge SVT.

Han har lenge kjempet for å få dem hjem til Sverige etter at Skråmo nylig ble drept i kamp for terrororganisasjonen i det sørøstlige Syria. Barnas mor, som var Galvez' datter, ble drept i et granatangrep i januar.

Det yngste av barna er bare ett år gammelt, og de andre er to, tre sju og åtte, samt to fem år gamle tvillinger.

Funnet på sykehus

Akkurat hvor barna befinner seg, er ikke helt klart, men fredag kveld meldte Galvez hjem til familien at han hadde funnet et av dem etter at han hadde fått tillatelse til å reise inn i Syria fra Tyrkia.

Før han reiste hadde Galvez funnet ut at de tre barna som er født i Syria, trolig befant seg på et sykehus i Hasaka i det nordlige Syria, mens tre skal være i et telt for foreldreløse barn i en flyktningleir. Den ene av de to tvillingjentene skal være forsvunnet.

BRANNSKADER: En fem år gammel jente får behandling for brannskader på et sykehus øst i Syria. En stor strøm av skadede barn og kvinner fra den siste IS-enklaven er i ferd med å overvelde mange sykehus. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

les også

Regjeringen vil at IS-krigerne skal dømmes der de er

Familiens tragedie startet i 2014 da Skråmo, som er norsk statsborger, tok med seg sin kone og deres fire barn på det som skulle være ferie i Tyrkia. De forsvant imidlertid over til Syria der de yngste tre ble født.

Skråmo oppfordret i flere videoer folk til å slutte seg til IS og også til å gjennomføre terroraksjoner i Sverige.

OVERLEVDE: En liten, russisk jente får behandling for alvorlige brannskader på et sykehus i Hasakeh-provinsen øst i Syria. Andre barn lider av underernæring. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Barna uskyldige ofre

Patricio Galvez sier at det er uvirkelig for ham at datteren gikk inn i terrorgruppen, men at hans fokus nå er barna.

– Alle vet hva slags organisasjon IS er. Min kamp har vært å redde sju uskyldige barns liv. Alt det dårlige som har hendt, alt det onde, har ingenting med barna å gjøre. De er bare uskyldige ofre, sier Galvez.

les også

IS-bruder trygler om å få vende hjem

Etter at IS' siste skanse i Baghouz falt, overga mange IS-tilhengere seg til kurdiske styrker og bor nå i leirer. I leiren i Al-Hol er det i dag 65.000 mennesker, hvorav tusener av barn.

Det er mangel på mat, medisiner og helsetjenester, og minst 194 barn har dødd hittil, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

JURIDISK LIMBO: Familiene til IS-krigere som har overgitt seg til kurdiske styrker allerede i 2017. Mange av barna sitter fortsatt i leirene nord i Syria og Irak. Foto: Ari Jalal / REUTERS

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Barn
 3. Overgrep
 4. Fremmedkrigere
 5. Syria
 6. Syriakrigen
 7. Tyrkia

Flere artikler

 1. «Jeg er din morfar, lille gutt, og jeg har kommet for å hente deg»

 2. Morfar til VG: Avdøde IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til det svenske konsulatet i Erbil i Irak

 3. Norsk-svensk IS-krigers barn gjenforent med morfaren

 4. Expressen: Skråmos svigermor har besøkt barna i Irak

 5. Her venter morfaren i Irak: – Jeg kjemper ikke bare for å redde mine barnebarn

Fra andre aviser

 1. Svigerfaren til norsk IS-kriger har funnet det yngste barnebarnet i Syria

  Aftenposten
 2. Barna til svensk-norsk IS-kriger landet i Göteborg

  Aftenposten
 3. TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til det svenske konsulatet

  Aftenposten
 4. Dro til Syria på jakt etter barnebarna:

  Aftenposten
 5. Barna til norsksvensk IS-kriger på vei til Sverige

  Aftenposten
 6. Flere partier vil at Sverige henter hjem IS-barn

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder