FORBEREDELSER: Innbyggere i byen Kissimmee i Florida fyller sandsekker for å beskytte husene sine, i forkant av orkanen Dorian. Foto: GREGG NEWTON / X03790

Orkanen «Dorian»: Kan bli den kraftigste på nær 30 år

Orkanens styrke er nå høynet til kategori fire, og er anslått å ramme Florida natt til tirsdag.

Natt til lørdag ble orkanen igjen oppgradert, denne gangen til nivå 4, som omtales som «ekstremt farlig». Vindkastene er lørdag formiddag lokal tid på 145 miles per hour, som tilsvarer 233 kilometer i timen, ifølge USAs nasjonale orkansenter.

«Dorian» var først mål som en tropisk storm, før den ble oppgradert til orkan. I løpet av fredagen ble orkanen oppgradert til en kategori 3-orkan med vindkast på 115 «miles per hour», som tilsvarer 185 kilometer i timen. Nå er den altså en kategori 4-orkan, som er det nest høyeste nivået.

USAs nasjonale orkansenter opplyser fredag at de siste bevegelsene til Dorian tilsier at orkanen muligens vil bevege seg langs landets kyst, noe som i så fall vil redusere skadeomfanget. Orkanen er ventet å nå USAs fastland mandag. Men senteret advarer om at orkanens endelige kurs fortsatt er høyst uvisst, og at selv den minste kursendringen kan sende Dorian et godt stykke inn i fastlandet, skriver NTB.

Her er et bilde fra Orkanens øye, tatt av USAs nasjonale Orkansenter (NHC) sitt orkanjegerfly P-3.

Tusenvis er blitt bedt om å evakuere på Bahamas fredag. Orkanen er ventet å nå øygruppa søndag. Mange av beboerne evakueres via fly til mindre utsatte områder på Bahamas.

– Beboere må ikke være dumme eller satse på å kjempe seg gjennom orkanen. Det kan koste liv, sier statsminister Hubert Minnis.

Se klassifiseringssystemet for orkaner i faktaboksen:

Om orkanen treffer delstaten med styrke fire vil den bli den niende orkanen som gjør det siden 1851, ifølge nyhetsbyrået.

les også

Puerto Rico forbereder seg på tropisk storm

Før den tid, er stormen på vei mot Bahamas, og er anslått å bevege seg nær – eller over- nordvestlige deler av Bahamas på søndag.

– Kan bli den kraftigste orkanen siden 1992

Ifølge ABC News kan også «Dorian» bli den største orkanen som rammer Miami-området siden orkanen «Andrew» i 1992.

USAs nasjonale orkansenter, National Hurricane Center, skriver:

– Den ekstremt farlige orkanen «Dorian» utgjør en vesentlig trussel mot Florida og nordvestlige Bahamas. Fly som overvåker orkanen ser nå at Dorian er en enorm orkan.

Den siste prognosen viser at «Dorian» vil nå land mellom byene Vero Beach og Fort Lauderdale i Florida.

Deretter viser de fleste prognosene at stormen vil ta en skarp sving nordover, som gjør at byene Orlando og Jacksonville vil få kraftig regn, vind og betydelig flom. Deretter vil orkanen bevege seg videre nordover til delstatene Georgia og Sør-Carolina.

ORKAN: Satellittbilde viser orkanen Dorian på vei mot Bahamas og Florida fredag. Foto: HO / NOAA/RAMMB

– Uansett hvor orkanen treffer land vil den påvirke store deler av Florida, sa Peter Gaynor, fungerende administrator for katastrofeberedskapen (FEMA) til Good Morning America fredag.

Han sa også at «klokken tikker», «tiden er inne for beboere i Florida og sør-Georgia å forberede seg» og «ikke ta lett på denne stormen».

SIKRER: Arbeidere sikrer den katolske kirken Santa Maria del Mar i Flagler Beach, i forkant av orkanen Dorian. Foto: John Raoux / AP

Borgermesteren i byen Fort Lauderdale, en av to byer hvor stormen er anslått å treffe først, tvitret fredag en oppdatering til sine innbyggere:

– Innbyggerne i Fort Lauderdale er nødt til å ta denne stormen seriøst, følge nøye med på dens utvikling og fortsette å gjøre sine forberedelser slik at de er ferdige før stormen inntreffer, skriver han.

KØER: Lange køer på matbutikker i Miami fredag. Foto: CRISTOBAL HERRERA / EPA

Borgermester i byen Orlando i delstaten Florida, tvitret fredag om at «hvis du ikke har startet på forberedelsene til orkanen Dorian, så er tiden inne.»

Torsdag ble det kjent at USAs president Donald Trump avlyser sitt planlagte besøk i Polen til helgen på grunn av orkanen.

Trump sender i stedet visepresident Mike Pence.

Presidentens eksklusive feriested Mar-a-Lago ligger også midt i den antatte banen til orkanen «Dorian», i Palm Beach. Trump benytter ofte stedet både privat og til viktige politiske møter med amerikanske og internasjonale topper.

Det viser oppdaterte beregninger som USAs nasjonale orkansenter har gjort, skriver NTB.

Trump postet nylig en tale på Twitter, filmet foran Det hvite hus, om orkanen «Dorian».

– Heldigvis gikk stormen utenom Puerto Rico, den traff Jomfruøyene, men det ble ikke så ille som det kunne blitt. Men den begynner virkelig å bli stor, og nå ser det ut som orkanen blir et stort monster.

Trump legger til:

– Vi er klare. Vi har de beste folkene i verden klare, og de skal hjelpe dere med å sende mat og vann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder