Tre briter pågrepet etter lastebiltragedien

Britisk politi har fredag pågrepet tre personer etter funnet av 39 døde i en lastebil. Vietnamesiske familier frykter at deres slektninger er blant ofrene.

 • NTB-AFP-AP

Den siste pågripelsen ble kjent fredag kveld. Det dreier seg om en 48 år gammel mann fra Nord-Irland, opplyser Pippa Mills i Essex-politiet.

Han ble pågrepet på Stansted flyplass, mistenkt for medvirkning til menneskesmugling og uaktsomt drap.

Mistenkt for menneskesmugling

Tidligere på dagen ble en mann og en kvinne fra Cheshire nordvest i England pågrepet i saken. Begge er 38 år gamle og mistenkt for menneskesmugling og uaktsomt drap på 39 personer, ifølge politiet.

Kvinnen er registrert som eier av trekkvognen som plukket opp kjølevognen der de døde ble funnet, ifølge The Guardian. Avisen gjengir opplysninger i bulgarske medier.

Ektemannen er ifølge The Guardian eier av et godstransportselskap. Han skal ha hevdet at trekkvognen var solgt til et selskap i Nord-Irland.

UTVIKLING: Pippa Mills, talsperson i Essex-politiet opplyser at det er gjort nok en pågripelse etter funnet av en kjølevogn med 39 døde personer i Grays i Storbritannia. Foto: Jason Roberts / AP

Avhør av sjåføren

Fra før er en 25 år gammel lastebilsjåfør fra Nord-Irland mistenkt i saken.

Britisk politi fortsatte avhørene av 25-åringen fredag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Han plukket opp containeren i Purfleet en drøy halvtime før ambulanse ble tilkalt. Ambulansetjenesten har ikke villet opplyse om hvem som tok kontakt.

Britisk politi har opplyst at ofrene er kinesiske statsborgere. De etterforsker om organiserte kriminelle står bak. Kina har ikke bekreftet at ofrene er kinesiske, men opplyser at de samarbeider med britiske myndigheter om å identifisere dem.

Vietnamesiske familier

Fredag rapporteres det imidlertid om at flere vietnamesiske familier frykter at deres savnede slektninger kan være blant de 39 menneskene som ble funnet døde. Ifølge BBC skal det dreie seg om minst seks familier.

Fredag ettermiddag meldte også en vietnamesisk menneskerettsorganisasjon at et av ofrene kan være en 26 år gammel vietnamesisk kvinne. Hun skal ha sendt meldinger til moren sin om hun ikke fikk puste og at turen til Europa ikke gikk bra.

Nyheten er viderebrakt av Sky News, som påpeker at de jobber med å sjekke opplysningene.

Identifiseringsarbeidet er tidkrevende, og britisk politi legger vekt på å behandle levningene med verdighet. Torsdag kveld, nesten to døgn etter det grufulle funnet, ble de første levningene brakt til sykehus for obduksjon.

AVSPERRET: Politiet har fortsatt sperret av industriområdet der lastebilen med 39 døde ble funnet tirsdag. Det ligger nær Grays sørøst i England. Foto: Foto: Kirsty O'Connor / AP

GPS-spor

Ofrene ble funnet i kjølevognen på et industriområde i Sør-England natt til onsdag. Den kom fra Zeebrugge i Belgia til havnen Purfleet i England samme natt. Selve trekkvognen kom imidlertid til England via den walisiske havnen Holyhead, altså på motsatt kant av landet.

Politiet har gjennomgått GPS-informasjon fra containeren. Den viser at den har vært fram og tilbake mellom Europa og Storbritannia flere ganger siden midten av oktober. Den var blant annet i Lille og Dunkerque i Frankrike og Brugge i Belgia.

Det er uklart når ofrene tok seg inn containeren. Havneledelsen i Zeebrugge har utelukket at det kan ha skjedd på havneområdet. Belgisk politi jobber med å finne ut hvor containeren kom fra.

Etterforskes i flere land

Frankrike har økt grensekontrollen, og menneskesmuglere har i stedet begynt å bruke havner i Nederland og Belgia, ifølge britiske myndigheter.

Saken etterforskes både i Irland og Belgia, i tillegg til i Storbritannia.

Kinas utenriksdepartement etterlyste fredag et sterkere samarbeid for å bekjempe menneskesmuglere. Flere tar også til orde for at det er behov for å åpne for mer lovlig innvandring. Torsdag kveld var det en demonstrasjon utenfor innenriksdepartementet, der deltagerne krevde en mer human innvandringspolitikk.

Flere artikler

 1. 39 funnet døde – britisk politi mistenker organisert kriminalitet

 2. Frykter sønnen døde i lastebiltragedien i Storbritannia: – Han ville bare forsørge familien sin

 3. Familie fikk skrekkmelding: «Jeg får ikke puste»

 4. 39 funnet døde i lastebil: Lastebilsjåføren kan ha vært uvitende

 5. Frykter at slektninger døde i konteiner i England

Fra andre aviser

 1. Politiet: – Vi prøver å finne svar til de 39 dødes familier

  Aftenposten
 2. Internasjonal etterforskning etter funn av 39 døde i England

  Bergens Tidende
 3. Flere pågripelser etter lastebiltragedien – tror alle 39 omkomne var fra Vietnam

  Aftenposten
 4. Fjerde person pågrepet etter lastebiltragedien i England

  Aftenposten
 5. Mistenkt for 39 dødsfall ringte politiet samme natt

  Aftenposten
 6. «Jeg får ikke puste.» Frykt i vietnamesiske familier etter 39 døde i container.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder