SKUTT OG DREPT: I svenske medier har flere familiemedlemmer og venner identifisert den drepte 15-åringen som Jaffar. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet

Drap på 15-åring ryster Sverige: «Skutt flere ganger»

Politiet slår alarm etter voldshelgen i Malmö. De tror kriminelle forsøkte å villede dem før de fatale skuddene.

Den 15 år gamle gutten, som i svenske medier er identifisert som Jaffar, ble lørdag kveld skutt og drept da to gjerningspersoner åpnet ild utenfor en pizzarestaurant i sentrum av den svenske byen.

I tillegg ble kameraten livstruende skadet, og politiet beskriver guttene som kjenninger av politiet, uten at de ønsker å utdype dette. En av søstrene til Jaffar forteller til Aftonbladet at familien er i sjokk.

– Han var en veldig omtenksom person og hadde et hjerte av gull. Han skadet aldri noen, han var ikke en gutt som likte bråk.

– Hvem kunne gjøre dette mot ham? Det er helt ufattelig. Han hadde ikke gjort noe for å fortjene dette, sier en av kameratene til avisen.

Bakgrunn: Klappjakt etter drap på tenåring

ÅSTEDET: Politiet var lørdag kveld utenfor pizzarestauranten der en 15-åring ble drept. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

På en pressekonferanse mandag formiddag fortalte politiet om den alvorlige voldsspiralen med drap og eksplosjoner i Malmö. I helgen ble også en 25 år gammel kvinne grovt mishandlet.

– Våre tanker går til de pårørende. Til foreldre som må gå gjennom det som er deres største mareritt. Vi har også stor forståelse for den uro og utrygghet som denne typen hendelser fører til.

– At kriminelle viser en likegyldighet til andre menneskers liv er avskyelig, sier regionpolitisjef Carina Persson.

Les også: Karolin (31) ble skutt med babyen i armene

Hun sier at Malmö-politiet nå får forsterkninger fra både regionalt og nasjonalt nivå, men er klar på at det ikke finnes kortsiktige løsninger på langsiktige problemer.

– Men vi kan aldri akseptere at unge menn blir skutt og drept i våre gater, sier hun.

MINNES: Flere har tent lys og lagt ned blomster ved åstedet. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kun seks minutter før de fatale skuddene ved pizzarestauranten, gikk det like før klokken 21 av en kraftig sprengladning ved en bil i en annen del av byen, sier politimester Stefan Sintéus i Malmö.

– Vi har teorier om at kriminelle prøver å villede oss, og vi tror at denne sprengladningen kan være et eksempel på dette.

Han forteller at bilder fra videoovervåkning viser at det var mange utenfor pizzarestauranten da det plutselig kom to personer på sykkel, som tok frem våpen og åpnet ild.

– De ble skutt flere ganger. Han ene døde, han andre er livstruende skadet, men stabil, sier politimesteren.

Han kommer med en rekke tiltak for hvordan de skal slå ned på den organiserte kriminaliteten i den svenske byen. Ifølge politimesteren er én av teoriene at rivalisering om cannabismarkedet kan ligge bak helgens drap.

Politiet kommer nå blant annet til å styrke innsatsen mot narkosalget som skjer i visse områder, i tillegg til å jobbe med såkalte trygghetsskapende tiltak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder