EKSPERTISE: 79 år gamle Anthony Fauci er den amerikanske regjeringens fremste smittevernsekspert og deltar under president Donald Trumps pressekonferanser. Foto: Alex Wong, AFP

Trumps smitteekspert: – Jeg kan ikke hoppe foran mikrofonen og dytte ham ned

Immunologen Anthony Fauci har som jobb å opplyse USAs president Donald Trump om coronaviruset. – Det er begrenset hvor mye jeg får gjort, sier han i ferskt intervju.

  • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over 103 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Direktøren for det amerikanske smitteverninstituttet (NIAID) er den amerikanske regjeringens fremste ekspert på coronaviruset og dermed en sentral rådgiver for president Donald Trump.

Den siste tiden har han stått på podiet sammen med presidenten når har fått spørsmål om epidemien som så langt har ført til at over 35.000 amerikanere er bekreftet smittet.

Flere ganger har Fauci motsagt presidenten, og det har blitt lagt merke til. I et ferskt intervju med tidsskiftet Science svarer han følgende på spørsmålet om hvordan han har det:

– Vel, jeg er på et vis utslitt. Men bortsett fra det går det bra. Jeg mener, så vidt jeg vet er jeg ikke coronasmittet. Så vidt jeg vet har jeg ikke fått sparken.

Han blir også spurt om uenighetene som har kommet til uttrykk mellom ham og Trump på pressekonferansene.

– Vel, jeg er ikke uenig i substansen. Det er uttrykt på en måte som jeg ikke ville uttrykt det på fordi det kan føre til misforståelser om hva som er fakta om et gitt emne, svarer Fauci.

Da Donald Trump holdt pressekonferanse tirsdag var Fauci ikke å se. På spørsmål om hvor han var svarte Trump at han var opptatt i et møte i beredskapsgruppen. Flere andre medlemmer i beredskapsgruppen var til stede på pressekonferansen.

Her raser Trump mot en journalist som spør om coronaviruset:

Les også: Harvey Weinstein smittet av coronavirus

Immunologen sier at Trump i forkant får beskjed om hva han bør være forsiktig med å si.

– Men jeg kan ikke hoppe foran mikrofonene og dytte ham ned. Ok, han sa det. La oss prøve å korrigere det neste gang, sier han.

Fauci understreker også at han mener han blir hørt.

– Vel, det er ganske interessant fordi til hans fordel, selv om vi er uenige om en del ting, så lytter han. Han går sin egen vei. Han har sin egen stil. Men i de substansielle spørsmålene hører han på hva jeg sier.

Samtidig har han ennå ikke fått overbevist Det hvite hus om at også pressekonferansene bør følge gjeldende anbefalinger for smittevern.

– Jeg spør stadig om vi kan holde en virtuell pressekonferanse. Men så langt, nei. Men når du jobber med Det hvite hus må du noen ganger si ting en, to, tre, fire ganger og så skjer det. Så jeg kommer til å fortsette å pushe, sier legen.

I helgen vakte det oppsikt da Trump og Fauci for åpent kamera havnet i disputt om hvorvidt malariamedisin kan brukes til å behandle coronasyke.

Under en pressekonferanse i Det hvite hus slo Trump fast at hydroxyklorokin, en velkjent malariamedisin, er godkjent i behandlingen av pasienter som er smittet av coronaviruset.

Da Fauci ble spurt om medisinen, og om den kunne brukes i forbindelse med pandemien, svarte han meget tydelig:

– Nei. Svaret er nei. Opplysningene du viser til er anekdotiske. Dette er ikke gjort i et kontrollert, klinisk forsøk, så du kan ikke egentlig si noe definitivt om det, konstaterte han.

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Donald Trump
  3. Smittevern

Flere artikler

  1. Trump raste mot journalist under pressekonferanse om coronaviruset

  2. Trump slår tilbake etter at hans egne myndigheter trekker malariamedisin: – Vi har hatt noen fantastiske resultater

  3. Trump ville ikke la smittevernekspert svare på spørsmål: – Han har svart 15 ganger

  4. Donald Trump: – Jeg bruker hydroksyklorokin

  5. USAs smittvernsjef ut mot Trumps strategi: – Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke gjør det

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder