Guaidó varsler på nytt maktovertagelse i Venezuela

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, som i januar utropte seg selv til president, varsler på nytt at en reell maktovertagelse er nært forestående.

NTB

Tirsdag offentliggjorde Guaidó en video med seg selv, omgitt av det som ser ut til å være flere tungt bevæpnede regjeringssoldater og med opposisjonslederen Leopoldo Lopez ved sin side, filmet nær en militær flybase i hovedstaden Caracas.

– Modige soldater, modige patrioter, modige forsvarere av grunnloven har i dag sluttet seg til oss, sier Guaidó i videoen.

35-åringen oppfordret videre venezuelanere til å møte fram ved flybasen for å vise sin støtte, men ikke lenge etterpå kom det meldinger om bruk av tåregass fra området. Omstendighetene er ikke kjent.

les også

Guaidó trapper opp – nye demonstrasjoner

SPENT: Opposisjonsleder Leopoldo Lopez, som har sittet i husarrest siden 2017, er avbildet ved flybasen i hovedstaden Caracas. Foto: STRINGER / Reuters

Tilraning av makt

– Venezuelas folk har tatt et initiativ for å få slutt på denne tilraningen av makt, het det i en Twitter-melding fra Guaidó kort tid etter.

– Jeg møter nå de største militære enhetene i våre væpnede styrker og innleder sluttfasen i Operasjon frihet, skriver han videre.

Lopez, som har sittet i husarrest i Caracas siden 2017, skriver i en Twitter-melding at han «er reddet» av de militære og ber venezuelanerne gå ut i gatene og demonstrere på fredelig vis.

– Et lite kuppforsøk

Venezuelas informasjonsminister Jorge Rodriguez skriver på Twitter at president Nicolas Maduros regjering står overfor «et lite kuppforsøk», ledet av forrædere i hæren og støttet av opposisjonelle på høyresiden.

Lederen for den Maduro-vennlige grunnlovsforsamlingen, sosialistledere Diosdado Cabello, oppfordrer folk i Caracas til å samle seg ved presidentpalasset og slå ring om Maduro.

TÅREGASS: Tirsdag ble det avfyrt tåregass i nærheten av kampflybasen der opposisjonslederne skal befinne seg. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder