SNAKKET TIL FOLKET: President Nicolás Maduro snakker direkte til folket på TV og radio tirsdag kveld. Foto: EPA

President Maduro: Kuppforsøket har mislyktes

I en TV-tale til folket sier Venezuelas president at de som ønsker ham fjernet fra makten har mislyktes. Samtidig lover opposisjonsleder Guaidó nye protester onsdag.

Omtrent 70 personer ble skadet i de voldsomme sammenstøtene ved militærflybasen La Carlota i Caracas tirsdag kveld. Mange ble truffet av gummikuler, men minst to skal ha skuddskader, sier leder Maggia Santi ved helsesenteret Salud Chacao til CNN.

Knut Andreas var vitne til sammenstøt: – Hørte flere skarpe skudd

Presidenten Maduro hevder at 80 prosent av de militære styrkene som deltok i det han kaller et kuppforsøk nå har valgt å avslutte sin støtte til opposisjonsleder Guaidó. Han sa også at militærbasen der sammenstøtene startet ikke er tatt over av opposisjonen, skriver The Guardian.

Dramatiske bilder viste et militærkjøretøy som kjørte mot og over folkemengde:

I sin TV-tale skrøt han av militæret som «har mot til kjempe for fred» i Venezuela, og at regjeringen responderte med «nerver av stål, ro og effektivitet».

– Dette kan ikke skje uten konsekvenser. Alle de involverte må overgi seg, sa presidenten.

Bakgrunn: Guiadó varsler igjen maktovertagelse i Venezuela.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa tirsdag at USA hadde opplysninger om at Maduro hadde vært klar til å forlate landet sitt. I sin TV-tale avviste presidenten dette på det sterkeste.

Oppfordrer til nye protester

Demonstranter tok til gatene etter at opposisjonslederen Juan Guaidó publiserte en video av seg selv, omgitt av tungt bevæpnede soldater og Leopoldo López, som har sittet i husarrest i halvannet år.

Natt til onsdag norsk tid postet han en video der han sier de vil fortsette det han kaller «operasjon frihet» onsdag 1. mai.

Han oppfordrer folk til å ta til gatene for nye masseprotester, og sier at han håper militæret i landet også vil bli med, skriver AP.

Han hevder også, i motsetning til det Maduro sier selv, at landets president ikke har kontroll over sine egne militære styrker.

Carlos Vecchio, som representerer Guaidó i USA, avviser at opposisjonen forsøkte å utføre et kupp, skriver NTB.

– Jeg vil være klar til det internasjonale samfunnet: Dette er ikke et kuppforsøk. Det er en konstitusjonell prosess ledet av det venezuelanske folket under lederskap av en sivil, midlertidig president, sier Vecchio.

Guaidó har blitt anerkjent som midlertidig president av over 50 land siden januar, men Maduro sitter fortsatt ved makten nesten fire måneder senere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder