FØLGER SAKEN: Leif GW Persson (74) tror at drapsvåpenet kan være funnet. Her fotografert i forbindelse med et VG-intervju i 2019. Foto: Janne Møller-Hansen

Tror på løsning av Palme-drapet: – Kan ha funnet drapsvåpenet

Det som ligger bak etterforskningslederens utspill i Olof Palme-saken kan være at man har funnet drapsvåpenet, mener den svenske kriminologen Leif GW Persson.

Tirsdag kom etterforskningslederen i den såkalte Palmegruppen i det svenske politiet med sensasjonelle opplysninger om Sveriges mest omtalte og omdiskuterte drap gjennom tidene.

– Jeg er positiv til å kunne presentere hva som skjedde rundt drapet og hvem som var ansvarlig for det, uttalte påtaleansvarlig Krister Petersson til SVT.

Kriminologiprofessor og forfatter Leif GW Persson (74) er opprømt over nyheten.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk øre dette. Petersson er en klok og forstandig mann. Jeg har stor tillit til ham, sier Persson til Aftonbladet.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Påtaleansvarlig og leder av Palmegruppen, Krister Petersson. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Krister Petersson har foreløpig ikke villet oppgi hvem den mistenkte gjerningsmannen er. Ifølge Aftonbladets opplysninger skal det dreie seg om en avdød person, og etterforskningen kommer derfor til å henlegges.

Det utelukker heller ikke Leif GW Persson:

– For å fatte beslutning om henleggelse må påtalemyndigheten ha noe veldig definitivt, og det eneste som er veldig definitivt er at den mistenkte er død.

– Alternativet er at påtalemyndigheten har en mistenkt som fremdeles er i live. Da virker det hjernedødt å gå ut i mediene og kunngjøre det, fortsetter Persson.

les også

Forfatter: Jeg vet hvem som drepte Olof Palme

DREPT: Statsminister Olof Palme fotografert i 1984. 28. februar 1986 ble han skutt og drept på åpen gate i Stockholm. Foto: TOBBE GUSTAVSSON / TT NEWS AGENCY

Kriminologen mener at det sannsynligvis er nye tekniske beviser som gjør at påtaleansvarlig fremstår som så selvsikker.

– Slikt som en gjerningsmann kan ha sagt til noen i fortrolighet, telles ikke. Om jeg skulle tvinges til å gjette, skulle jeg tro at det handler om våpenet, sier Persson til Aftonbladet.

I løpet av de siste årene har den såkalte «Skandiamannen» vært et av politiets hovedspor i jakten på drapsmannen.

Han befant seg på stedet da drapet skjedde, og oppga deretter motstridende opplysninger i avhør. I 2018 avslørte magasinet Filter nye opplysninger om den mistenkte.

les også

Svensk tidsskrift peker ut Skandiamannen som Palmes drapsmann

ERFAREN: Leif GW Persson (74) har fulgt etterforskningen av Palmedrapet i mer enn tre tiår. Foto: Janne Møller-Hansen

Også når det gjelder «Skandiamannen» understreker Leif GW Persson at etterforskerne må kunne støtte seg på noe konkret.

– Det holder ikke at hans DNA er blitt funnet på Palmes klær, for eksempel. «Skandiamannen» har jo sagt at han hjalp til med gjenopplivingsforsøkene, så det finnes jo en naturlig forklaring til det, sier Persson til den svenske avisen.

– Om man har DNA-spor, må det være konklusivt, altså at det binder ham til gjerningen, sier Persson.

les også

Utpekes som Palmes morder: Hvem var den mystiske «Skandiamannen»?

Pluss content

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder