LANGT UNNA: Joe og Jill Biden snakket med de støttespillerne sine i New Hampshire via videolink tirsdag kveld lokal tid. Foto: CARLOS BARRIA /Reuters / NTB Scanpix

Kalddusj for Biden – droppet egen valgvake

NEW HAMPSHIRE (VG) Allerede før resultatene var klare, forlot Joe Biden delstaten. Han endte opp med kun 8,4 prosent av stemmene, ifølge foreløpige resultat.

Primærvalget i New Hampshire ble alt annet enn godt nytt Joe Biden.

Sammen med kona Jill droppet han den planlagte valgvaken de skulle arrangere i delstaten tirsdag kveld. Før valglokalene stengte var de dratt videre til Sør-Carolina, som blir en avgjørende delstat for Biden.

Den tidligere visepresidenten kom til New Hampshire med et dårlig utgangspunkt – han kom på fjerdeplass i Iowa. Biden hadde på forhånd varslet at at han heller ikke forventet et godt resultat i New Hampshire. Men det foreløpige resultatet er dårligere enn flere nylige meningsmålinger har antydet.

Da 95 prosent av tallene var talt opp, hadde han fått 8,4 prosent av stemmene. Det betyr at han ikke vil vinne noen av New Hampshires 24 delegater.

De ser ut til å gå til Bernie Sanders (9), Pete Buttigieg (9) og Amy Klobuchar (6).

les også

Sanders: – En stor seier

Tirsdag kveld lokal tid talte Joe og Jill Biden via videolink til de oppmøtte i New Hampshire.

– Vi skal komme tilbake, vi kommer tilbake til New Hampshire, sa Biden, som viste til valget i november, ifølge CNN.

Etterpå gikk han på talerstolen i Columbia i Sør-Carolina. Han understreket at USA ennå ikke har hørt fra afro- og latinamerikanere. Spesielt afroamerikanere er en viktig velgergruppe for Biden og kan bidra til et løft videre i valgkampen.

FRAVÆRENDE: To støttespillere følger med på CNNs valgsending i et nærmest tomt lokale. På podiet står talerstolen der Joe Biden etter planen skulle snakke tirsdag kveld. Foto: GETTY

Da VG var på ett av Bidens valgmøter søndag, var trykket mindre enn på Pete Buttigiegs valgmøte samme dag, og Bernie Sanders’ valgmøte i Rochester dagen før. Biden fokuserte på fattigdom og sykdom. Han snakket lavmælt og giret ikke opp før han begynte å snakke om hvor viktig det var å slå Donald Trump i november.

– Dette er hans siste hurra. Han har drevet en dårlig kampanje. Nominasjonen var hans å miste, og jeg mener han har mistet den, sa mangeårige Biden-supporter Roger Baskin (67) til VG.

I dagene før primærvalget i New Hampshire spisset Biden albuene og trappet opp kritikken av Pete Buttigieg, som konkurrerer om mange av de samme velgerne.

I helgen fikk Biden kritikk for å ha kalt en ung kvinne for «lying dog-faced pony soldier» på et valgmøte her i New Hampshire. Selv om pressetalsmannen sa at det var ment som en spøk, gikk videoen sin seiersgang i sosiale medier.

BIDEN-BILDE: Etter å holde tale og tatt imot spørsmål fra publikum, stilte den tidligere visepresidenten opp på bilder sammen med de oppmøtte. Foto: Thomas Nilsson / VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder