En familie brøyter seg frem i oversvømte gater i Sreenagar i Bangladesh.
Nærmere tre millioner mennesker i fattige Bangladesh rammes nå av det som regnes som en av landets største katastrofer de siste årene.

Flomkatastrofe i Sør-Asia: Mer enn 9,6 millioner rammet

I Sør-Asia herjer kraftig nedbør, og enda mer flom er ventet de kommende ukene. I Bangladesh ligger allerede en tredjedel av landet under vann.

 • Thea Rosef

Artikkelen er over 94 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Folk i Bangladesh, India og Nepal befinner seg i en trippel katastrofe av flom, coronaviruset og en tilhørende sosioøkonomisk krise, sier Jagan Chapagain, generalsekretær i The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), til nyhetsbyrået AP.

Mer enn 9,6 millioner mennesker over hele Sør-Asia er rammet av den kraftige flommen, med hundretusener som sliter med å få mat og medisiner, ifølge AP.

– Oversvømmelse av jordbruksområder og ødeleggelse av avlinger kan presse millioner av mennesker, som allerede er påvirket av covid-19, videre inn i fattigdom, sier Chapagain.

Rundt 550 mennesker har omkommet i India, Bangladesh og Nepal, mens millioner er drevet bort fra hjemmene sine siden flommen startet forrige måned, opplyser IFRC.

Monsunene som nå skyller over Sør-Asia er årstidsavhengige oppsamlinger av vind og nedbør. I noen områder er det så mye som 10.000 millimeter nedbør i denne perioden.

India hardt rammet i 2019: 147 døde og hundretusener evakuert etter flom

Den årlige monsunen mellom juni og september dreper vanligvis hundrevis av mennesker i det tettbebodde området i flom, skred og lynnedslag.

Men dette året er det verste på lenge.

Kurigram er en av de hardest rammede områdene i Nord-Bangladesh, hvor tusenvis av mennesker har måttet forlate hjemmene sine og flytte opp i høyden.
– Mange mennesker spiser ikke tre måltider om dagen, sier Mizanur Rahman Soikat, som jobber som frivillig, til AP.
– Myndighetene og frivillige organisasjoner prøver å gi dem mat og medisiner, men det blir stadig vanskeligere å holde rede for de berørte på grunn av stigende vann, sier han.

En tredjedel av Bangladesh ligger nå under vann, og minst 81 mennesker har hittil omkommet i flommen. Myndigheter i Bangladesh varsler en forlenget katastrofe.

Visedirektør i Bangladess Flood Forecasting and Warning Center, Udoy Raihan, sier til nyhetsbyrået AFP at flommen vanligvis varer i to uker.

– Flommen har nå pågått i minst 20 dager, og det vil sannsynligvis fortsette i ytterligere ti til, sa han onsdag.

Siden Nepals monsunsesong begynte forrige måned, har skred, flom og lyn drept minst 131 mennesker i landet og etterlatt 48 savnede.

Den oversvømte Bagmati-elven i Katmandu har kostet minst 84 nepalere livet. Myndighetene varsler om stigende elvenivå også de neste dagene.
Innbyggerne gjør så godt de kan for å fjerne vann som renner inn i huset deres etter at elven flommet over.

Både Nepal og Bangladesh sine smittetall har ifølge VGs oversikt holdt seg stabile de siste to ukene.

I nabolandet India er trenden derimot stigende. Landet er nå oppe i 1.238.798 registrert smittede, og 29.861 døde, med bare USA og Brasil med flere smittede i verden.

Ny virusbølge i India: 100 bryllupsgjester testet positivt

Med en pågående flomkatastrofe i landet i tillegg, er situasjonen vanskelig. Bare i Indias nordøstlige delstat Assam er rundt 2,5 millioner mennesker rammet og minst 113 døde, opplyser myndighetene.

Mange elver strømmer fremdeles over farenivå. Flommen har drept mer enn 100 dyr i Kaziranga nasjonalpark, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Indisk helsepersonell gir medisiner til flomrammede fra en båt i Assam.
En indisk gutt tar seg gjennom et oversvømmet område i Assam på en flåte. Mange landsbyboere blir boende i hjemmene sine, om de ikke er helt ødelagte.

Bilder hentet fra AFP, Reuters og AP

Mer om

 1. Webview
 2. Flom
 3. Asia
 4. Bangladesh
 5. India
 6. Nepal
 7. Ekstremvær

Flere artikler

 1. Voldsomt uvær raserer områder i Sørøst-Asia

 2. 14 fryktes omkommet etter voldsomt uvær i Japan

 3. Gruveulykken i Myanmar: – Alle forsvant i løpet av et minutt

 4. Dødstallet stiger etter gruvelykken i Myanmar

 5. India har registrert over seks millioner coronasmittede

Fra andre aviser

 1. Minst 43 omkom i jordras i India

  Aftenposten
 2. Minst 20 døde og mange savnet i flom i Kina

  Aftenposten
 3. Kina rammet av verste flom på flere tiår

  Aftenposten
 4. 14 fryktes omkommet etter at flom rammet sykehjem i Japan

  Aftenposten
 5. 200.000 beordret evakuert under voldsomt uvær i Japan

  Bergens Tidende
 6. Minst 120 gruvearbeidere omkom i jordskred i Myanmar

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no