KJEMPER MOT UTLEVERING: Kim Dotcom på vei til retten i Auckland, New Zealand i 2015. Foto: Reuters

Kim Dotcoms utleveringssak i høyesterett

Syv år etter at han ble arrestert, avgjør høyesterett i New Zealand denne uken om den omstridte internett-gründeren kan utleveres til USA.

  • NTB
  • VG

Kim Dotcom, som opprinnelig heter Kim Schmitz, ble pågrepet på New Zealand i januar 2012, anklaget for hvitvasking av penger og ulovlig fildeling på nettet i stor skala gjennom nettstedet Megaupload.

Tyskeren og tre av hans ansatte har siden da kjempet en kamp i rettsapparatet mot utlevering til USA.

VG+: Ble rik på internett – risikerer 55 år i fengsel

Amerikansk påtalemyndighet mener Megaupload fikk inntekter tilsvarende 1,5 milliarder kroner, hovedsakelig fra folk som lastet ned filmer, musikk og TV-programmer ulovlig.

I 2012 ble nettsiden stengt av det amerikanske justisdepartementet, som påstår at sidens hovedformål var å spre opphavsrettsbeskyttet materiale.

Kim Dotcom er kjent som en eksentriker med et enormt oppmerksomhetsbehov. Etter at han tjente store penger på Megaupload har han også veltet seg i luksus.

I desember 2015 kom distriktsdomstolen i Auckland i New Zealand frem til at Dotcom og hans medarbeidere kunne utleveres, en avgjørelse som ble opprettholdt i neste rettsinstans, på nivået som tilsvarer norsk lagmannsrett, i februar 2017.

Les også: Politiraidet mot Kim Dotcom var lovlig

Dotcom anket avgjørelsen, men tapte også ankesaken i juni i fjor. Nå skal altså saken behandles i Høyesterett, som i dag skal få høre tyskerens sak, skriver New Zealand Morning Herald.

«Mega-konspirasjonen»

Det er satt av fem dager til behandling av saken hans i høyesterett denne uken. Om retten finner at Dotcom og hans medarbeidere Mathias Ortmann, Finn Batato og Bram van der Kolk kan utleveres, ligger siste avgjørelse hos landets justisminister.

Se dokumentar på VG+: Kim Dotcom: «Caught in the Web»

«DOTCOM MANSION»: Da han ble arrestert i 2012, bodde Kim Dotcom i denne herregården i Coatesville på New Zealand. Foto: Natalie Slade / NZ Herald/AP

Dersom Dotcom utleveres, må han møte i amerikansk rett. Hvis han blir funnet skyldig for tiltalen i USA, risikerer han en fengselsstraff på flere tiår for det FBI omtaler som «Mega-konspirasjonen».

Dotcom skriver på Twitter mandag at han «i 2005 skapte et nettsted som gjorde det mulig for folk å laste opp filer til skyen. På den tiden kunne bare små filer sendes med epost. Megaopplasting gjorde det mulig for brukere å sende en lenke til en fil med epost. Det var det.»

– I 2019 avgjør New Zealands høyesterett om jeg skal utleveres for denne «forbrytelsen», legger han til.

Avgjørelsen er ventet fredag.

KJEMPER MOT UTLEVERING: Kim Dotcom under en rettshøring i 2015. Foto: REUTERS

Hackerfortid

Dotcom har bodd i New Zealand siden 2010. Den tyskfødte mannen byttet fra seg det mer vanlige etternavnet Schmitz i 2005, samme år som han lanserte fildelingstjenesten Megaupload.

Allerede som barn tjente han penger på å kopiere dataspill og selge de videre til venner, skriver Reuters.

Fildelingsguruen har alltid vært sikker på at han skulle bli steinrik, og på spørsmål på om hvordan han visste det svaret han:

– Fordi jeg er smartere enn Bill Gates, ifølge den tyske avisen Der Spiegel.

Og steinrik – det ble han altså. Da han ble arrestert bodde han i New Zealands største palass som han døpte «Dotcom Mansion». I hagen hadde han basseng, tennisbane – og sjiraffstatuer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder