Skogbranner skaper tordenvær: – En veldig farlig situasjon

De enorme skog- og krattbrannene i Australia har krevd to nye liv. En tiltagende hetebølge, torden og vind gjør situasjonen ekstrem flere steder.

  • Vemund Anke Garden

De to personene døde nær byen Adelaide i delstaten South Australia, skriver avisen The Guardian.

Til sammen er ti personer omkommet i ulykker i forbindelse med skogbrannene som herjer i Australia. Torsdag døde to frivillige brannmenn da de var på vei for å bekjempe skogbranner i delstaten New South Wales (NSW).

Fredag ble 23 brannmenn skadet i slukkingsarbeid i South Australia. Én av personene skal være kritisk skadet. Distriktsbrannvesenet i delstaten sier det er «et under» at ikke flere er skadet eller døde i de ekstreme forholdene.

Se skogbrannene herje i videoen her:

les også

Australsk tolvåring unnslapp brann ved å kjøre familiebilen

Skaper tordenskyer

På Twitter skriver brannvesenet i New South Wales at det på grunn av alle skogbrannene dannet seg tordenvær i Currowan og Tianjara. I tillegg frykter de at det samme kan oppstå på Gospers Mountain.

– Dette er en veldig farlig situasjon, skriver de videre.

I mange områder får folk også beskjed gjennom Twittersiden til brannvesenet at det er for sent å evakuere, og at man må søke ly fra flammene.

De skriver også at en sterk sørlig endring i vindretningen kan skape uregelmessige endringer for flammene.

Ifølge et kontinuerlig oppdatert kart fra samme brannvesen er det nå 127 branner i området, de fleste langs kysten. Flere skal være ute av kontroll, og fire av brannene er såpass kraftige at det er sendt ut krisevarsel.

les også

Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner

Anbefaler å ikke starte ferien ennå

Australia har opplevd rekordhøye gjennomsnittstemperaturer de siste dagene på grunn av en hetebølge som feier over landet. Det gjør slukkingen av de over 200 brannene vanskelig. Samtidig er det stor fare for at nye oppstår.

I NSW ble det onsdag innført unntakstilstand på grunn av skogbrannene og det varslede været. Flere veier er stengt i Australias mest folkerike delstat, og nær 10.000 brann- og redningsmenn jobber for å slukke branner eller hindre at de sprer seg.

Innbyggerne er bedt om på utsette hjemreisen til jul.

– Dette er ikke dagen for å starte ferien. Utsett reisen til i morgen, sa politiet i NSW på en pressekonferanse lørdag, skriver The Guardian.

Området rundt storbyen Sydney ble lørdag vurdert til å være på katastrofenivå når det gjelder brannfare, og i andre områder i delstaten er det ekstrem eller veldig høy brannfare, skriver Reuters.

Mer om

  1. Brann
  2. Australia
  3. Skog

Flere artikler

  1. Skogbrannene i Australia: Setter inn militærhelikoptre

  2. 81 skogbranner i Australia: – Katastrofal brannfare

  3. To døde og over hundre hus tatt av skogbranner i Australia

  4. Varsler katastrofedag i australsk delstat: – Stemningen er uhyggelig

  5. Advarer turister: – Kom dere unna før lørdag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder