CIAO OG BYE-BYE: Donald og Melania Trump vinker farvel til Europa i det Air Force One tar av fra Sicilia og det Trump betegner som et svært vellykket G7-møte. FOTO :REUTERS

Trump oppsummerer utenlands-reisen:  – Vi har fått mange nye venner

SIGONELLA, SICILIA (VG) Trump har blokkert en internasjonal avtale om klima og vakt oppsikt med sin brautende stil, men er selv svært fornøyd med sin første utenlandsreise.

  • VG
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

Talen president Donald Trump holdt på den delvis amerikanske militære flyplassen i Sigonella, ble en slags oppsummering av presidentparets ni dager på utenlandsreise i Midtøsten og i Europa.

Det var tur Trump mener han har utrettet mye i løpet av, og hvor han har «fått mange nye venner».

Bare halvannen time før Trump sto på talerstolen i Sigonella, ble helgens G7-møte avsluttet med skuffende få resultater, delvis fordi USA blokkerte forslag fra de andre økonomiske stormaktene. Det var ikke noe Trump brukte mer enn et par korte setninger på å snakke om.

– Det var et veldig produktivt møte hvor jeg styrket båndene til de andre landene, oppsummerte USAs president toppmøtet.

De andre mektige mennene og kvinnene som deltok på G7-møtet, virker å ha en litt annen oppfatning av årets topptreff.

Italia, Frankrike og Tysklands ledere har alle sagt at det skyldes Trump at landene ikke klarte å bli enige om en felles målsetning for å kutte klimagassutslipp.

Leste du saken om Trump som snur ferieparadiset Taormina på hodet?

Mener NATO-tordentale har gitt resultater

Det er nok presidentens tordentale til NATO-landene i Brussel som har fått mest oppmerksomhet i internasjonal presse.

Og Trump mener NATO-talen allerede har gitt gode resultater:

– Allerede har det begynt å strømme inn penger til NATO, som ikke hadde kommet inn hvis ikke nettopp jeg hadde blitt valgt til president, sa Trump tilfreds til de oppmøtte.

Fikk du med deg denne? Stoltenberg om Trumps språkbruk: – Uvant for mange

Når presidenten lander i USA , er det til en lang rekke utfordringer som har hopet seg opp mens han var borte.

Hans svigersønn og betrodde rådgiver Jared Kushner har havnet i FBIs søkelys for en kobling til russisk innblanding i USAs valg. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har nektet å forklare seg for en etterforskningskomité i Senatet i samme sak, og Trump må også finne en erstatter for James Comey, FBI-direktøren han sparket rett før han reiste. I tillegg kan presidentens kontroversielle budsjett bli vanskelig å få gjennom i Kongressen.

Trump har vært uvanlig lite villig til å kommentere disse problemene i løpet av reisen, noe flere amerikanske medier reagerer på.

KJEMPEFORNØYD: Donald Trump sier han har sørget for å styrke båndene til de andre landene i løpet av helgens stormakt-toppmøte på Sicilia, mens andre statsledere, som Merkel, ikke var like fornøyd med møtet.FOTO: REUTERS

Nevnte kontroversielle penger til militæret

Da presidentparets hadde sin siste opptreden i Italia var det Melania Trump som først fikk gå på talerstolen. Hun snakket om alle barna og kvinnene hun har møtt både i Midtøsten og i Europa, som har gjort et dypt inntrykk på førstedamen. Så introduserte Melania sin mann til talerstolen.

– Vi har møtt masse flotte folk på denne reisen. ( …) Men det flotteste menneske vi har rundt oss her, er førstedame Melania Trump, sa USAs president, til applaus fra de amerikanske styrkene på Sicilia.

Videre viet Trump mye tid til å snakke om nettopp de som hørte på: Utstasjonerte amerikanske militære.

– Har dere tenkt på alt det flotte nye militære utstyret som kommer nå?, sa Trump, og siktet til sine økte budsjettposter til det amerikanske militæret.

– Jeg fikk litt tyn for det, det gjorde jeg, men det er greit, sa Trump fra talerstolen om sitt kontroversielle budsjett.

Denne uken har en annen som vet hva presidentjobben går ut på, også turnert Europa. Tidligere president Barack Obama holder tydeligvis på relasjonene han fikk som statsoverhode, og besøkte i dag prins Harry i Kensington Palace i London.

Fikk du med deg møtet mellom Frankrikes- og USAs president ? – Macron om Trump: – Han sa han håpet jeg skulle vinne

Hillary snakker ut: Tapet var et knusende og ødeleggende slagAmerikanske medier reagerer - Trump uvanlig stille på toppmøteNato-splid etter Trumps tordentaleStoltenberg om Trumps språkbruk: – Uvant for mangeWashington Post: FBI gransker Jared Kushner etter Russland-kontakt
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no