DREPT FOR HVA?: VG har fått tilsendt dette bildet fra en begravelse for en afghansk mann i Iran, som ble drept i Syria. Foto: Mujtaba Jalali ,

Iran med ultimatum til afghanske flyktninger: Sendes til Syria for å krige

TEHERAN (VG) Tusenvis av afghanske flyktninger sendes nå for å krige for Irans interesser i Syria. VG møter en av de utvalgte krigerne kort tid før hans avreise.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg reiser til Syria for å delta i krigen om to uker. Jeg vet ikke hvor jeg skal, men jeg reiser med en stor gruppe afghanske flyktninger fra Iran.

VG møter den afghanske mannen i en tom skolebygning ved Irans hovedstad Teheran. Historien han skal fortelle, er en i stor grad ukjent beretning om underprivilegerte menn som reiser til verdens verste konflikt.

Foto: ,

De reiser for å krige på den syriske presidenten Bashar al-Assads side i krigen - og for den regionale stormakten Irans interesser.

Men mange reiser også med et håp om å få et bedre liv i Iran – hvis de noen gang kommer tilbake fra slagmarken i Syria.

Opphold i bytte med seks måneders krig

I Iran finnes det om lag tre millioner afghanske flyktninger, mange av dem har levd i landet hele deres liv. Familiene deres har flyktet fra langvarig væpnet konflikt i hjemlandet.

To tredeler av flyktningene i Iran mangler lovlig opphold i landet, og er i større grad fattigere enn vanlige iranske innbyggere.

Flyktninghjelpen: Les mer om afghanske flyktninger i Iran

Den mektige iranske revolusjonsgarden rekrutterer nå tusenvis av afghanske menn som bor i Iran, for å delta i krigen i Syria. Under iransk militærkommando kriger de i den såkalte Fatemiyoun-brigaden, en egen brigade bestående av sjiamuslimske afghanske flyktninger fra Iran. De er nå en av de største brigadene av fremmedkrigere som kjemper i Syria.

VANSKELIG VALG: Denne afghanske mannen har bodd i Iran siden han var to år gammel. Nå skal han til Syria for å krige - i håp om få fortsatt oppholdstillatelse i Iran. Foto: Harald Henden , VG

Mannen VG møter, kom til Iran da han var to år gammel. Etter et opphold tilbake i hjemlandet, mistet han sin permanente oppholdstillatelse i Iran.

Les også: Nye tider i Iran: Derfor stoler ikke innbyggerne på Vesten

Han drev en skole for afghanske flyktningbarn utenfor Teheran, men han fikk beskjed om at skolen måtte legges ned.

Mannens vanskeligheter hadde bare så vidt begynt:

– På et tidspunkt ble jeg pågrepet av politiet og holdt i fire dager. Da de løslot meg fortalte de at jeg kom til å bli utvist av Iran og sendt tilbake til Afghanistan, sier mannen.

Men iranerne ga mannen, ifølge ham selv, ett alternativ. De sa:

«Hvis du vil fortsette å leve her, må du melde deg til tjeneste for å krige i Syria.»

Mannen fikk vite at han kunne melde seg til tjeneste for å kjempe på Bashar al-Assads side i krigen, mot opprørerne.

Iran er sammen med Russland, president Bashar al-Assads sterkeste og mektigste allierte i den syriske borgerkrigen. Den regionale sjia-stormakten støtter en rekke krigende grupper i landet, og deltar selv med militærkommandører og militskrigere for å holde Assad ved makten, og for å øke Irans innflytelse i regionen.

DE DØDE I SYRIA: Krigsflyktninger fra Afghanistan, som levde i trygghet i Iran, har av ulike årsaker reist til Syria for å krige på Assads side i krigen. VG har fått disse plakatene av afghanere i Iran. De viser afghanske menn fra Iran, som døde i Syria. Foto: Privat ,

21 dagers treningsleir og våpentrening

Mannen, som er i 30-årene, sier videre:

– Jeg ble fortalt at jeg kunne få oppholdstillatelse hvis jeg reiste til Syria og kjempet der i seks måneder. Vi får også tilbud om en stor månedslønn, men jeg har hørt at de som er gode skarpskyttere får ekstra bonus av det syriske regimet.

Beretningene mannen gir, stemmer overens med en større undersøkelse Human Rights Watch har gjort om temaet.

I et forsøk på å få oppholdstillatelse og et bedre liv i Iran, valgte mannen til slutt å takke ja til tilbudet om å reise til Syria-krigen.

Les også: Iransk milliardær dømt til døden

I starten av 2016 ble han sendt på en treningsleir utenfor Teheran.

– Leiren jeg var i, besto kun av afghanske flyktninger som meg, og det var flere tusen av oss. Treningen varte i 21 dager og vi fikk intensiv våpen- og skytetrening. Vi måtte gi fra oss telefonen da vi kom, og kunne ikke snakke med venner eller familie.

Ifølge ham er det flere slike treningsleirer i og rundt Teheran. I Iran går sjiakrigerne under navnet «Helligdommenes beskyttere» og rekruttene blir fortalt at de skal til Syria for å verne om helligdommer for sjiamuslimer.

I virkeligheten viser en rekke rapporter at den afghanske brigaden deltar i angrepskrig i brutale konfliktsoner i Syria, som Aleppo, Homs, Deir Ezzor, Hama og Latakia. I mange av disse områdene må de kjempe mot syriske opprørskrigere, men i andre tilfeller kriger også afghanerne mot IS.

– Omlag 20 afghanerne jeg kjenner, har reist til Syria fra Iran for å delta i krigen. De har i hovedsak reist fordi de har blitt lovet oppholdstillatelse fra Iran.

DØDE KOMMER HJEM: Ett av bildene VG har fått, viser sørgende afghanere under en begravelse i Mashhad. Foto: Mujtaba Jalali ,

Deltok i venners begravelser

Den afghanske 24-åringen Mujtaba Jalali, som er oppvokst i Iran, kjøpte seg et fotokamera da Iran begynte å sende flyktninger for å krige i Syria. Han ville dokumentere det som skjedde.

Hver dag kom døde afghanere tilbake i kister fra Syria til Iran. I det afghanske miljøet var det stadige begravelser. Jalali, som kjente mange av de døde, begynte å fotografere i begravelsene.

– Jeg så hvordan Iran utnyttet flyktninger som i tiår har levd under fattigdomsgrensen, uten noen lovlig oppholdstillatelse, sier han.

VG snakker med ham over telefon. Isteden for å reise til Syria, noe han fikk tilbud om, valgte han å flykte ut av Iran og til Europa.

Mange av afghanerne som nå kommer til Norge som flyktninger, har først oppholdt seg i Iran.

Ifølge Jalili, går iranske myndigheter aktivt inn i det afghanske miljøet, og sier det er en religiøs plikt å bidra på slagmarken i Syria. De frister med lønn og oppholdspapirer. Rekruteringen har daglig funnet sted i iranske byer med en større afghansk befolkning.

– Mange av de jeg kjenner som har reist, har ikke noe peiling på krigen i Syria, men de følte de måtte reise for å få opphold. Man kan se i ansiktene deres at de ikke er krigere. De er enkle folk, som gjør alt de kan for at livet skal bli bedre.

Les også: Denne krigen har drept 6000 på ett år

Hva venter i Syria?

For mannen VG møter utenfor Irans hovedstad, handler hans deltakelse i Syria-krigen ikke om økt makt for sjiamuslimske Iran.

– Hver person har sine motiver for å reise, noen reiser frivillig for å forsvare sjiaislam. Jeg reiser fordi jeg vil ha orden på livet mitt igjen, og jeg vil ha tilbake skolen jeg har mistet.

– Er du redd?

– Jeg vet ikke hva som venter meg. Jeg har aldri vært i noen krig før, jeg har aldri kriget. Jeg bare håper jeg ikke blir tatt av IS.

BEGRAVES: Bilder VG har fått tilsendt, viser begravelsen til en afghansk mann som mistet livet i krigen i Syria. Begravelsen fant sted i byen Mashhad, der mange afghanske flyktninger i Iran bor. Foto: Mujtaba Jalali ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder