- BEHOLD ROEN: Statsminister Tony Abbott mener Australia må forbli et åpent og tolerant samfunn. Foto:Xu Haijing,Ap

Statsministeren: - Hele poenget er å skremme

Statsminister Tony Abbott maner til ro under gisselaksjonen, men grupper som vil bruke dramaet til å hisse opp hat mot muslimer er på plass.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Statsminister Tony Abbott har i natt kommet med en redegjørelse i hovedstaden Canberra, om det pågående gisseldramaet i Sydney.

Abbott kunne imidlertid ikke gi noen detaljer rundt identiteten eller motivene til gjerningspersonen utover at det er indikasjoner på at aksjonen kan være politisk eller religiøst motivert.

– Vi vet ikke hva motivasjonen til gjerningsmannen er. Vi vet ikke om motivasjonen er politisk, selv om det er mye som tyder på det. Hele poenget med politisk motivert vold er å skremme folk fra å kunne være seg selv, sier Abbott.

– Australia er et fredelig, åpent og sjenerøst samfunn. Ingenting skal få lov til å endre på det, og derfor ber jeg alle australiere til å fortsette med sine daglige gjøremål som normalt.

Samtidig påpeker han alvoret i situasjonen.

– Dette er en veldig skremmende hendelse, og jeg forstår at det australske folket er skremt. Våre tanker og bønner går ut til individene i denne saken. Jeg kan nesten ikke forestille meg noe verre enn å bli fanget i sen slik situasjon, sier Abbott.

Gisseltageren i Sydney har tvunget sine gisler til å vise frem et svart islamistflagg som brukes av flere terrorgrupper som kjemper i Syria.

Stormufti Ibrahim Abu Mohamed, den øverste lederen for Australias imam-råd, sendte i femtiden norsk tid, ut en meddelelse der han fordømmer gjerningspersonens handlinger.

– Det er imponerende at politiet gjør det de kan for å skape mest mulig ro rundt situasjonen, at myndighetene understreker at Australia fortsatt skal være et tolerant og åpent land, og at stormuftien fordømmer dette på vegne av australias muslimske samfunn, sier Ranstorp.

– Samtidig ser vi at det allerede er grupper, som Australian Defense League på plass for å hisse opp situasjonen, utdyper han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder