ISIL hevder de har henrettet 1700 mennesker

Talsperson for irakiske styrker bekrefter at bildene er ekte

De grufulle bildene som de islamistiske opprørerne i Irak har
spredd på sosiale medier, skal ifølge gruppen selv vise hvordan de har massakrert 1700 mennesker.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Bildene viser en gruppe på minst 30 menn bli ført bort, med hendene bak ryggen, mot det som later til å være en henrettelse på et øde sted.

Den irakiske islamistmilitsen ISIL har delt bildene på Twitter. Siden har de blitt spredd verden rundt og publisert på blant annet britiske BBC, i tyske Bild Zeitung og australske Sydney Morning Herald.

ISIL-opprørerne hevder selv via Twitter at bildene viser hvordan de har tatt livet av 1700 irakiske soldater, skriver New York Times.

Uenighet om bildene

I løpet av helgen har flere Twitter-profiler knyttet til ISIL-gruppen blitt suspendert fra nettstedet, noe som gjør opplysningene deres vanskelige å ettergå.

Det ble tidlig sådd tvil om bildene viste faktiske henrettelse, men lørdag kveld bekreftet Qassim al-Moussawi, som er talsperson for de irakiske regjeringsstyrkene, at bildene er ekte og at han kjenner til massedrap på irakiske militærfanger i ISIL-okkuperte område.

- At ISIS hevder de har drept 1700 mennesker for så å publisere bilder av det, er uheldigvis i tråd med deres grusomme mønster fra tidligere. Bildene tar helt klart sikte på drive frem mer sekterisk vold, sier Erin Evers, som er Irak-forsker for Human Rights Watch, til New York Times.

Hun legger til at hun er i tvil om bildenes ekthet.

KRONIKK:Vesten kan ikke bare se på

Dersom det stemmer at ISIL har tatt livet av 1700 mennesker, er dette den verste massakren i regien siden angrepet på Damaskus i 2013.

Ikke navngitte kilder forteller til BBC at de tror 1000 mennesker på Speicher-basen ble henrettet.

Vil bombe Irak

Den ekstremistiske sunnimuslimske gruppen har tidligere sagt at alle de tar livet av er sjiamuslimer, noe som har reist bekymring over omfanget av den sekteriske volden i landet.

Den kraftige ISIL-offensiven i byer som Mosul og Tikrit skal delvis være slått tilbake avregjeringssoldater, men fortsatt vurderes det hvorvidt USA og Iran skal gå til militære steg i Irak.

South Carolina-senator Lindsey Graham advarte i et intervju med CBS om at det neste 11. september-lignende angrepet kunne komme fra Irak eller Syria. ISIL har kjempet i den syriske borgerkrigen og lanserte flere av angrepene på irakiske mål fra det borgerkrigsherjede landet.

- Vi må ta i bruk luftmakt umiddelbart for å stoppe fremrykningen mot Bagdad, sier han til TV-kanalen.

Han mener opprøret vil spre seg til store deler av Midtøsten og at gruppen med det kan oppnå sitt mål om å gjenopprette kalifatet.

Lørdag besluttet USAs forsvarsminister Chuck Hagel å sende et hangarskip mot Golf-regionen. Flere skip skal følge etter, men president Barack Obama utelukker at han vil intervenere med bakkestyrker i Irak.

Ifølge New York Times har amerikanske myndigheter planer om å evakuere en stor del av personalet ved den amerikanske ambassaden i den irakiske hovedstaden. Grunnen skal være de millitante sunnimuslimenes raske fremrykking mot Bagdad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder