Pro-russisk milits nekter å forhandle mens de er på offensiven

BOMBER SEG FRAM: Her står lederen for den selverklærte Donetsk Folkerepublikk, Alexander Zakharchenko mellom knelende ukrainske soldater som er tatt til fange ved Donetsk. Lørdag har han gjort som han varslet fredag. Da sa separatistlederen i følge CNN, at fredssamtaler er uaktuelt fordi de russiskstøttede separatistene er på offensiven. I stedet er byen Mariupol beskutt med langdistanseraketter. Den ligger stratgisk plassert mellom Donetsk og Krim. Foto:Aleksander Gayuk,Afp

Raketter traff boligområde i ukrainske Mariupol: Separatistleder avviser fredssamtaler

Minst 30 mennesker er drept og 83 såret etter rakettangrep mot havnebyen Mariupol. Separatistene nekter å stille til fredssamtaler så lenge de er på offensiven.

Artikkelen er over fem år gammel

- Fredssamtaler nå er uaktuelt. Vi angriper og er på offensiven. Vi gjør ikke den samme tabben en gang til.

Det sa separatistlederen Aleksandr Zakharchenko fredag til universitetsstudenter i Donetsk-regionen, melder CNN. Partene skylder på hverandre etter dagens angrept. Men Zakharchenkos uttalelser tidligere i dag, kan tyde på at han har holdt ord og angrepet områder sørover i regionen:

DØDSTALLENE STIGER: I løpet av lørdagen ble det rapportert et stadig stigende antall døde etter rakettangrepet mot Mariupol. Et utendørs marked fullt av handlende ble truffet av langdistanseraketter. Det siste rapporterte antall døde skal være femten. Foto:Sergey Vaganov,Ap

– I dag har vi startet en offensiv mot Mariupol. Dette er den beste måten å minnes alle våre døde, sa separatistlederen under en minneseremoni i Donetsk lørdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Noen timer senere sa han imidlertid at opprørsstyrkene fremdeles ikke har gjennomført noen aktive operasjoner i Mariupol. Overfor Interfax skal han ha sagt at det ikke blir aktuelt å storme byen, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

– Vil forsvare fedrelandet

Ukrainas president Petro Porosjenko lover at opprørerne skal slås tilbake.

– Vi er for fred, men tar også imot utfordringen fra fienden. Vi kommer til å forsvare vårt fedreland som virkelige patrioter gjør – inntil vi seirer, sa presidenten.

EU har fordømt rakettangrepet i Mariupol og sier en opptrapping av konflikten vil skade forholdet mellom Unionen og Russland.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kritiserer Russland skarpt etter angrepet lørdag.

- Jeg oppfordrer Russland på det sterkeste til å stanse den militære, politiske og økonomiske støtten til prorussiske separatister, slutte å destabilisere Ukraina og respektere sine internasjonale forpliktelser, sier Stoltenberg i en uttalelse lørdag kveld.

OSSE fordømmer angrepet som dumdristig og skammelig, og Europarådet kaller det et grovt brudd på våpenhvilen som ble inngått i Minsk.

– Separatistene bør fortsette fredssamtalene i stedet for denne meningsløse blodsutgytelsen, oppfordrer generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Langdistanserakettene traff tidlig lørdag et utendørs markedsområde ved et boligområde i havnebyen Mariupol. Partene skylder på hverandre, selvom alt tyder på at det er separatistene som angriper og kjemper til seg områder i retning Krim-halvøya.

OFFENSIV: Den regjeringskontrollerte havnebyen Mariupol er under kraftig angrep. Raketteren traff et utendørsmarked. Foto:Stringer,Afp

Separatistene har de siste dagene truet med å trappe opp kampene og innta flere områder i Donetsk-regionen, der de har erklært sin egen folkerepublikk. Regjeringen i Kiev anklager prorussiske separatister for å ha avfyrt langdistanseraketter mot et marked midt i et tett befolket boligområde i den regjeringskontrollerte storbyen Mariupol. 15 personer er drept og 76 såret, opplyser innenriksdepartementet i Kiev. Mange av ofrene antas å være sivile.

Nato-sjef Jens Stoltenberg anklager Russland for å ignorere våpenhvilen ved å støtte prorussiske separatister i Øst-Ukraina.

- Vi har sett tilstedeværelsen av russiske styrker i Øst-Ukraina i flere måneder, samt en betydelig økning av tungt russisk utstyr som stritsvogner, artilleri og avanserte luftvernsystemer. Russiske soldater i Øst-Ukraina støtter disse offensive operasjonene med kommando- og kontrollsystemer, luftvernsystemer med avanserte raketter, ubemannede fly og elektroniske krigføringssystemer, sier Stoltenberg.

Separatistlederen avviser at de har skutt mot Mariupol.

I følge CNN sa Aleksandr Zakharchenko at det er uaktuelt med forhandlinger om våpenhvile nå.

- Vi vil være på offensiven til vi har nådd grensene til Donetsk-regionen, sier separatistlederen.

Partene i Ukraina-krigen har flere ganger tidligere gitt hverandre skylden når sivile mål er blitt truffet. Det var også tilfellet da en buss ble rammet av en granat i Donetsk og 13 personer ble drept tidligere i uken.

Skaper redsel

En innbygger i Mariupol forteller at angrepet lørdag skaper stor frykt blant innbyggerne.

MINNES: Lørdag kveld minnes de døde fra Mariupol. Byen er nær separatistbyen Donetsk, men det er fortsatt ukraninske myndigheter som styrer. Nå kan en offensiv for å besette byen være i gang. Foto:Sergei Chuzavkov,Ap

– Alle i byen er åpenbart veldig skremt. Opprørerne har allerede tatt kontroll over flyplassen. Og nå begynner de å ødelegge selve Mariupol, sier en mann til nyhetsbyrået AFP. Han vil bare oppgi fornavnet sitt, Eduard.

En eldre mann forteller at angrepet startet tidlig om morgenen.

– Veggene ristet, vinduskarmene ristet, maling begynte å falle fra huset. Jeg gjemte meg i kjelleren. Hva annet kunne jeg gjøre? Jeg tok hunden og katten. I kjelleren kunne du høre jorda riste, sier Leonid Vasilenko (76) til Reuters.

Flere bygninger og biler ble stående i brann etter angrepet.

Strategisk viktig

Mariupol har om lag 500.000 innbyggere og ligger sør for industribyen Donetsk, som har samme navn som regionen som begge byene tilhører.

Havnebyen er en strategisk viktig by ettersom den ligger ved en vei som forbinder de opprørskontrollerte områdene i Donetsk med den ukrainske Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i mars.

Mariupol ble i august utsatt for et kraftig opprørsangrep. Den ukrainske hæren slo tilbake offensiven, men til en svært høy pris. Kort tid senere, 5. september, gikk Ukrainas president Petro Porosjenko med på en våpenhvileavtale.

Flyplass

De siste fire månedene har avtalen blitt brutt nesten daglig, ikke minst som følge av kamper om flyplassen ved byen Donetsk.

Regjeringssoldater har i flere måneder forskanset seg i flyplassterminalen, men denne uken forlot de den sønderskutte bygningen som ligger midt i et opprørskontrollert område. Bare dager før hadde regjeringshæren sendt forsterkninger til området i et forsøk på å vinne tilbake mer territorium, men opprørerne slo hardt tilbake.

De har senere kalt regjeringens offensiv for en «strategisk feilvurdering».

Krigen om de østlige områdene av Ukraina har vart i ni måneder og har krevd over 5.000 liv. Russland er blitt anklaget for å støtte separatistene militært, og de siste dagene har det kommet meldinger om at russerne har sendt hundrevis av nye soldater over grensen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder