SIGNAL: Israelske styrker lyser opp den palestinske siden av Gazastripen. Bildet er tatt fra den israelske grensen.
SIGNAL: Israelske styrker lyser opp den palestinske siden av Gazastripen. Bildet er tatt fra den israelske grensen. Foto: AFP,

Nye israelske angrep mot Gazastripen

Brende: – Fare for ny krig i Midtøsten

UTENRIKS

Det israelske forsvaret (IDF) har natt til tirsdag innledet
«Operation Protective Edge» mot palestinske mål på Gazastripen.

  • Daniel Ramberg
Publisert: Oppdatert: 08.07.14 05:54

Formålet med operasjonen er å «stanse terrorangrepene Israels innbyggere utsettes for daglig», ifølge Twitter-meldingen fra IDF.

Operasjonen skal ha startet nærmest umiddelbart etter kunngjøringen, med to luftangrep mot mål på Gaza: Det ene ved grensen til Egypt, det andre sentralt i Gaza. Ifølge CNN, som siterer palestinske kilder, skal dette være områder hvor sentrale militante Hamas-ledere er bosatt. Tidligere har de israelske styrkene konsentrert seg mot områder hvor raketter har blitt avfyrt. Sju Hamas-medlemmer skal ha blitt drept i et slikt angrep natt til mandag.

- Må møtes i forhandlinger

- Det er fare for ny krig hvis ikke Israel og Palestina møtes over forhandlingsbordet, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB mandag tirsdag morgen. Han diskuterte situasjonen i området med FNs generalsekretær Ban Ki-moon mandag kveld.

– Det må legges et stort press på statsminister Netanyahu og president Abbas. Ban Ki-moon har vært i kontakt med begge de siste dagene, sier Brende.

Han understreker at man nå må få fredssamtalene på sporet igjen.

– Faren for en intifada er reell. Det vil igjen kunne føre til at flere liv går tapt. Det vi nå ser kostnadene av, er at det ikke foregår noen fredsprosess og ingen prosess som kan lede til noen tostatsløsning, sier utenriksminister Brende.

Raketter fra Gazastripen

Ifølge IDF skal 8 nye raketter ha truffet Israel de siste fire timene. Den israelske avisen Times of Israel hevder blant annet at 14 palestinere er skadet etter israelske flyangrep mot Gaza. Disse tallene er ikke bekreftet.

Mandag skal det ha blitt avfyrt 85 raketter mot israelske mål. Den væpnede grenen av Hamas har påtatt seg ansvaret for mange av angrepene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det første gang siden krigen 2012 at Hamas påtar seg ansvar for rakettangrep mot Israel.

Eskalerende situasjon

Etter at tre unge israelere forsvant i midten av juni, og ble funnet drept 30. juni, har situasjonen eskalert hurtig. Den 16 år gamle palestineren Mohammed Abu Khudair ble onsdag funnet drept - trolig brent levende - i et skogholt i Vest-Jerusalem, etter at han ble dratt inn i en bil av det som trolig var høyreorienterte israelere. Dette utløste voldsomme gatekamper i Jerusalem og på Vestbredden.

Avventer angrep

Alle skoler og universiteter sør i Israel skal være stengt, ifølge CNN, og tre fjerdedeler av ambulansene står klare for å bistå ved eventuelle angrep. I tillegg har det israelske forsvaret besluttet å kalle inn 1500 reservister.

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage sa til VG mandag at utviklingen er mer negativ enn på mange år:

- Det har vært en sammenhengende, nedadgående spiral over mange år. Like før urolighetene, brøt også fredsforsøket til John Kerry (USAs utenriksminister) sammen. Problemet er at man har skapt en trykkoker på den palestinske siden som med jevne mellomrom – om den ikke eksploderer – fører til opptøyer og sammenstøt. Palestinerne ser ingen fremtid og ingen håp, sier Henriksen Waage – og legger til:

- Vi ser også at det på den israelske siden er økende hat mot palestinere. Det er Facebook-grupper på israelsk side som har over 35.000 tilhengere og som oppfordrer til å drepe dem. Det er oppblomstring av ytterliggående grupper som vil ha hevn og blod, sier Hilde Henriksen Waage.

Her kan du lese mer om