Tusener fulgte begravelsen til 16-åringen Mohammed Abu Khudair

SIKKERHETEN SKJERPET: Situasjonen i Øst-Jerusalem var svært spent fredag, i forbindelse med begravelsen av den palestinske tenåringsgutten som ble funnet drept onsdag. Det er den første fredagen i ramadan, og palestinere ber mens israelsk politi holder vakt. Foto:Baz Ratner,Reuters

Voldsomme kamper etter begravelse i Øst-Jerusalem

Flere tusen sinte palestinere manet til en ny intifada mot den israelske okkupasjonen etter at de hadde fulgt Mohammed Abu Khudair (16) til graven i Jerusalem.

Artikkelen er over fem år gammel

Gummikuler, sjokkgranater og tåregass var israelsk politis svar på palestinernes steinkasting fredag. Sammenstøtene brøt ut etter at mange tusen sørgende palestinere hadde minnet den drepte 16-åringen som ble stedt til hvile etter fredagsbønnen.

Sorg ble blandet med sinne, og med intifada – opprør – som slagord ga det utslag i de voldsomste kampene i Jerusalem på flere år. Helsepersonell opplyser tidlig fredag kveld til nyhetsbyrået Reuters at 15 demonstranter ble behandlet for skader.

Samtidig fortsatte militante palestinere på Gazastripen å skyte raketter mot Israel, som svarte med artilleriild, men det er ikke meldt om sårede.

Trolig hevndrap

Liket av 16-år gamle Khudair ble fredag gitt tilbake til familien etter å ha blitt obdusert av israelske rettsmedisinere.

Gutten ble funnet drept og brent til det ugjenkjennelige i Vest-Jerusalem tidligere i uken.

Israelske myndigheter sier at det fortsatt er uklart hva som har skjedd, men mange antar at gutten trolig ble drept i et hevnangrep etter at tre unge israelere ble kidnappet og drept forrige måned.

Kraftige sammenstøt

Torsdag morgen meldte BBC at egyptiske tjenestemenn har meglet fram en våpenhvile på Gazastripen, men det er ikke kjent når den eventuelt skal kunngjøres.

Fredag satte israelsk politi inn ekstra sikkerhetsstyrker for å opprettholde ro og orden i Jerusalem. De la også begrensninger for hvem som fikk oppholde seg i Al Aqsa-moskeen, som er det største muslimske samlingspunktet i byen.

Flere steder i byen kastet palestinske ungdommer stein på israelsk politi, som svarte med tåregass og sjokkgranater, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mange ønsket å være til stede under fredagens begravelse, men selv den dreptes familie har fått strenge restriksjoner på oppmøtet, melder NRK.

Svøpt i et palestinsk flagg ble den drepte tenåringen Mohammed Abu Khudair fulgt til graven av tusenvis av sørgende i Jerusalem.

Brende reagerer

Torsdag ble i alt 34 raketter avfyrt fra Gazastripen mot det sørlige Israel, ifølge det israelske militæret. Israelske styrker har også gjennomført en rekke luftangrep mot den palestinske enklaven.

– Vi ser fram mot en nedtrapping av situasjonen, ikke en opptrapping, men vi må være forberedt, sier Peter Lerner, talsmann for det israelske forsvaret, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Navi Pillay, FNs høykommissær for menneskerettigheter, er en av mange som har fordømt voldsbruken fra begge hold. Fredag sluttet også utenriksminister Børge Brende seg til oppfordringen om en våpenhvile.

– De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll. Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side, sier Brende i en uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder