Israel etterlyser norsk engasjement

BORTFØRT: Eyal Yifrach (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) ble kidnappet mens de haiket på Vestbredden i forrige uke. Foto: AFP,

Ingen spor etter bortførte ungdommer

En omfattende leteaksjon og massearrestasjoner av Hamas-aktivister har så langt ikke gitt noen spor etter de tre israelske ungdommene som ble kidnappet for en uke siden.

Artikkelen er over fem år gammel

Tenåringene Eyal Yifrach (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) ble bortført torsdag i forrige uke. Ingen gruppe eller organisasjon har påtatt seg skylden for bortføringen, men israelske myndigheter har gjort det klart at de holder Hamas ansvarlige for kidnappingen. Samtidig har det israelske militæret iverksatt en omfattende operasjon for å finne de tre ungdommene.

Tungt bevæpnet militære går nå fra hus til hus i området der ungdommene sist ble sett. Så langt er over 200 Hamas-aktivister arrestert, blant annet 50 tidligere fanger som ble sluppet fri i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit i 2011.

Likevel innrømmer det israelske forsvaret at de ikke har noen spor etter ungdommene.

– Vi tror de befinner seg i Hebron-området, sør på Vestbredden, men vi vet ikke. Vi har satt gang en svært omfattende operasjon, men det er et stort område og mange gjemmesteder, sier talsmann for det israelske forsvaret kaptein Bjørn Hermann til VG.

– Mye tyder på at kidnappingen har vært svært godt planlagt. Vi er avhengig å få konkret etterretningsinformasjon for å lokalisere dem. Det kan ta tid, men vi må jobbe ut fra at de fortsatt er i live, sier Hermann.

Sammenstøt

De siste dagene har det vært flere sammenstøt på Vestbredden. Natt til fredag ble en palestinsk gutt på 15 år drept av israelske soldater, opplyser palestinske helsearbeidere. Gutten ble drept i sammenstøt som brøt ut etter at israelske soldater kom for å pågripe flere personer i forbindelse med operasjonen. Palestinere kastet stein og bensinbomber mot soldatene, som svarte med skarpe skudd.

I dagene før ungdommene forsvant ble det også avfyrt flere raketter fra Gaza mot det sørlige Israel. De siste dagene er disse angrepene trappet ytterligere opp. Israel har svart med en rekke luftangrep. Israelske medier spekulerer nå i at bortføringen av de tre ungdommene kan utløse en ny krig mellom Israel og Hamas.

Forsvarstalsmannen er ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom bortføringen og opptrappingen av de palestinske rakettangrepene.

– Det er tydelig at fraksjonene i Gaza forsøker å vri vår oppmerksomhet bort fra aksjonen på Vestbredden. Vi vil fortsette å svare på disse angrepene, men vi har ingen interesse av å eskalere situasjonen, sier han.

Etterlyser engasjement

Palestinernes president Mahmoud Abbas har fordømt bortføringen. Det samme har utenriksminister Børge Brende. Den israelske ambassaden i Oslo etterlyser likevel et sterkere norsk engasjement.

– Det har vært få reaksjoner på kidnappingen fra norske aktører. De vanligvis så engasjerte freds- og menneskerettighetsorganisasjonene glimrer med sitt fravær som avdekker en dobbeltmoral som dessverre rammer sivile israelere, heter det i en melding fra ambassaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder