UTEN MARTE: Evelyn Dalelv møtte VG hjemme på terrassen i Tønsberg torsdag. Datteren Marte sitter fengslet i Dubai. Foto: VEGARD M. AAS

Martes mamma fortviler: - Jeg vil bare holde rundt henne

TØNSBERG (VG) I mars ringte Marte til mamma Evelyn Dalelv og sa hun var blitt voldtatt og deretter fengslet.

 • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over syv år gammel

- Først tenkte jeg at vi bare måtte dra og hente henne. Så skjønte vi at de hadde passet hennes. Etter hvert som vi fikk vite mer om rettssystemet, lovverket og kvinnesynet der nede skjønte jeg at dette her, det er alvorlig, sier Evelyn Dalelv til VG.

Hun sitter hjemme på terrassen utenfor huset i Tønsberg. Hit skulle datteren Marte kommet hjem på ferie fra jobben i Qatar i vår.

I stedet ringte hun foreldrene fra fengsel i Dubai 6. mars.

I dagens VG står Marte frem og forteller hele historien om da hun anmeldte en voldtekt til politiet i Dubai. Denne uken ble hun selv dømt til 16 måneder i fengsel for sex utenfor ekteskap.

Hun var på jobbtur i Dubai med firmaet hun jobbet for i Quatar da hendelsen fant sted.

- Hun ringte og sa bare at hun var blitt voldtatt, hadde sittet i fengsel i tre dager, og at vi måtte ringe UD. Vi fikk ikke snakket mer. Mitt første sjokk var hvorfor ingen hadde ringt oss. Jenta har blitt voldtatt. Hun satt i fengsel, og hadde sittet der i tre dager, uten å få snakke med noen. Jeg lurte på hvor arbeidsgiveren hennes hadde vært, sier moren.

Hun beskriver dagene etterpå som en tilstand av forvirring og sjokk.

- Som mamma vil man jo bare holde rundt henne og gråte sammen. Hun er jo min Marte, sier hun.

- Fikk beskjed om ikke å gjøre noe

Marte jobbet for et svensk firma. Moren forteller at det klare rådet hun fikk fra sin sjef etter løslatelsen, var å ikke kontakte advokat - og si at hun ikke hadde blitt voldtatt.

- Hun fikk beskjed om ikke å gjøre noe. Men Marte var blitt gjort urett, grov urett, og hun reagerer på det, sier moren.

Foreldrene ordnet advokat til datteren.

- Hun er en ressurssterk person, men har måttet ta tak i alt selv. UD fikk henne jo ut, og så har Sjømannskirken hjulpet med å ta henne inn og gi henne tak over hodet.

Vi er veldig glade for at hun slipper å sitte alene, det blir mye venting, sier Dalelv.

Nytt sjokk

Hun hadde håpet datteren skulle slippe med en bot. Tirsdag denne uken kom et nytt sjokk: Marte ble dømt til 16 måneder i fengsel.

- Vi hadde ventet på denne datoen, og tenkte kanskje hun ville få en bot eller noen dager i fengsel, og at de så kanskje ville ha henne ut av landet. Nå må vi vente på en ny høring 5. september. Det virker som alt hun har fortalt er snudd mot henne, sier moren.

- Hva tenker du om fremtiden nå?

- Jeg har ikke rukket å tenke så langt en gang. Ikke fått tenkt ordentlig på hva dette gjør med henne. I stedet for behandling og hjelp etter det hun er utsatt for, skal hun altså sitte i fengsel og takle alt selv. Jeg blir veldig betenkt, sier Evelyn Dalelv.

VG har gjentatte ganger kontaktet firmaet Marte jobbet for i Dubai. Både via e-post, telefon og gjennom sosiale medier. Men har ikke fått kontakt med noen som kan uttale seg.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Martes mamma: - Nå skal vi sprette champagnen!

 2. Advokat: Voldtektsanklaget mann også benådet i Dubai

 3. Pluss content

  Marte om marerittet i Dubai

 4. Slik mistet Marte (24) jobben etter voldtekts-anmeldelsen

 5. Sjømannspresten: - Jeg er en glad mann!

Fra andre aviser

 1. Familien: Vil takke alle som har engasjert seg

  Aftenposten
 2. Marte Dalelv benådet i Dubai

  Bergens Tidende
 3. Marte Dalelv tilbake i Norge

  Bergens Tidende
 4. Marte (24) tror ikke hun blir frifunnet

  Aftenposten
 5. Over 50.000 støtter opprop for Marte Dalelv i Dubai

  Aftenposten
 6. Marte Dalelv tilbake i Norge

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder