Dobling av overgrepsmeldinger i helgens demonstrasjoner

16 personer drept i sammenstøt

UTSATT: Flere hundre tusen mennesker samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo søndag for å demonstrere mot president Mursi. Ifølge Amnesty International ble flere titalls kvinner utsatt for overgrep under demonstrasjonene søndag. Foto: AP, NTB SCANPIX

Amnesty: Kvinner voldtas midt i demonstrasjonene

Menneskerettsgrupper i Kairo mottok i går 46 kvinner som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. Kvinnene blir overfalt i de enorme folkemengdene.

 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over seks år gammel

Så mange som 17 millioner tok i går til gatene i Egypt i protest mot president Mursi. Flere steder oppsto det voldelige sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den sittende presidenten. Ifølge CNN har 16 mennesker så langt blitt drept.

Egyptiske Diana Eltahawy jobber som etterforsker for Amnesty International og har fulgt demonstrasjonene i landet de siste årene tett. Hun forteller at en rekke kvinner blir utsatt for overgrep i de store menneskemassene.

- I går ble det meldt 46 tilfeller av seksuelle overgrep mot kvinner. I enkelte tilfeller har det gått så langt som regelrett voldtekt, sier Eltahawy til VG på telefon fra Kairo.

Det er foreløpig uklart hvem som står bak disse overgrepene. Ifølge Eltahawy bruker tilhengerne til president Mursi overgrepene som bevis på at demonstrantene er kjeltringer.

- Aldri sett høyere tall

De fleste av de meldte overgrepene har funnet sted på Tahrir-plassen midt i Kairo.

- Menn omringer kvinnene under demonstrasjonene. Kvinnene blir tatt på hele kroppen, og i flere tilfeller har kvinnene blitt penetrert av fingre eller instrumenter, sier Eltahawy.

Også i januar fant det sted voldsomme opptøyer i Egypt. I løpet av fem dager mistet minst 50 mennesker livet i demonstrasjonene. Under disse demonstrasjonene ble det også meldt om omfattende overgrep mot kvinner, men ikke på nivå med helgens demonstrasjoner.

- I januar ble meldt om 24 tilfeller av seksuelle overgrep på den verste kvelden. Så tallene fra helgen er de høyeste noensinne, sier Eltahawy.

RAMPONERT: Her sitter en av demonstrantene i hovedkvarteret til Det muslimske brorskapet i Kairo. Demonstrantene stormet bygningen mandag. Foto: REUTERS, NTB SCANPIX


Motstandere av president Mursi og Det muslimske brorskapet, ramponerte og tente på organisasjonens hovedkvarter øst i Kairo natt til mandag. Bilder fra området viser demonstranter som robber bygningen for alt av verdi.

Demonstranter fra gruppen Tamarod meldte mandag at de kun gir presidenten ett døgn til å gå av. Blir presidenten sittende, varsler gruppen at de vil ty til omfattende sivil ulydighet inntil Mursi går av.

ETTERFORSKER: Egyptiske Diana Eltahawy etterforsker menneskerettighetssituasjonen i landet for Amnesty International. Hun melder om omfattende overgrep mot kvinner i demonstrasjonene. Foto: AMNESTY INTERNATIONAL

Samtidig brister det også i Mursis egne rekker. Fire ministre i den egyptiske regjeringen leverte mandag oppsigelsesbrev til statsminister Hisham Qandil.

Militæret stilte ultimatum

Amnesty-etterforsker Eltahawy mener helgens protester er en forlengelse av protestene som ledet til tidligere president Mubaraks fall og den arabiske våren i 2011.

- Det er de samme kravene nå som det var under den første revolusjonen. Det handler om den egyptiske regjeringens manglende evne til å sette menneskerettigheter på toppen av sin agenda, og den økonomiske kollapsen. For de fleste egyptere handler dette om muligheten til å leve et anstendig liv, sier Eltahawy.

Hun har bevegd seg rundt i den egyptiske hovedstaden under helgens demonstrasjoner. Tilhengerne og motstanderne av den sittende presidenten samlet seg ulike steder i Kairo, og det var en påfallende forskjell mellom de to gruppene.

- På Tahrir-plassen var det en veldig festlig stemning på tross av de tragiske nyhetene om vold. Stemningen blant tilhengerne av Mursi var en helt annen. De var kledd i hjelmer og gjorde seg klare for et mulig angrep. Det var tydelig at de var på defensiven, sier Eltahawy.

UPOPULÆR: President Mursi har mistet mye av støtten fra egyptiske folket etter at han ble innsatt som president for ett år siden. Foto: REUTERS, NTB SCANPIX


President Mursi nekter foreløpig å gi fra seg makten i landet. Presidenten viser til at han er demokratisk valgt av det egyptiske folket, og at nye folk på toppen ikke nødvendigvis er løsningen.

- Hvis vi bytter ut noen som har blitt demokratisk valgt, så vil folket demonstrere mot den nye presidenten også. Og etter en uke eller en måned så vil de be vedkommende om å trekke seg, sier Mursi i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

Det mektige egyptiske militæret kom mandag med en uttalelse der de ber alle politiske fraksjoner om å finne en løsning i løpet av 48 timer. Ifølge militæret viser demonstrasjonene de siste dagene at folket har talt.

Les også

 1. Tusenvis demonstrerer mot Mursi i Egypt

  På dagen ett år etter at president Mohamed Mursi tok over som president, har tusenvis av egyptere samlet seg…
 2. - 22 millioner signerer opprop mot Mursi i Egypt

  22 millioner egyptere har skrevet under på et opprop hvor de tar avstand fra landets islamistiske president Mohamed…
 3. Hæren i Egypt gir Morsi 48 timers frist

  Den egyptiske hæren gir president Mohamed Morsi en frist på 48 timer til å løse krisen i landet.
 4. Fire ministere trekker seg i Egypt

  Flere medier melder at fire ministere har trukket seg fra regjeringen i Egypt.
 5. Demonstrantene stormet Brorskapets hovedkvarter

  Demonstrasjonene fortsetter i Egypts hovedstad Kairo. Demonstranter tok seg mandag inn i hovedkvarteret til…
 6. Fire døde under sammenstøt i Egypt

  Minst fire personer er døde under de omfattende demonstrasjonene mot president Mohammed Mursi i Egypt.
 7. Norsk kvinne siktet for vold og kidnapping i Egypt

  (VG Nett) Den norske kvinnen i 40-årene som er siktet for voldelig overfall og kidnapping ber om hjelp fra varetekt…
 8. Over 200 såret i sammenstøt i Egypt

  En person er drept og over 230 er såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Egypts president Mohamed…
 9. Amerikansk student drept under demonstrasjoner i Egypt

  Minst fire mennesker ble drept i flere voldelige demonstrasjoner i Egypt fredag, og en rekke av regjeringspartiet Det…
 10. Frykter blodig opptrapping etter uro i Egypt

  Flere framstående geistlige i Egypt advarer mot borgerkrigslignende tilstander i Egypt, der tilhengere og motstandere av…

Mer om

 1. Egypt

Flere artikler

 1. Demonstrantene stormet Brorskapets hovedkvarter

 2. Kvinner fritt vilt for seksualforbrytere på Tahrir-plassen

 3. Egypts utenriksminister går av

 4. UD fraråder reiser til Kairo

 5. Avventer rydding av protestleire i Egypt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder