Putin: Snowden er en fri mann

UENIGE: USAs utenriksminister John Kerry (t.v) krever at Russland utleverer varsleren Edward Snowden. Men Russlands president Vladimir Putin sier at det er uaktuelt. Foto: AP/AFP

USA nekter å godta Putins utleverings-nei

Det hvite hus mener Russland kan utlevere Edward Snowden dersom de vil, og ber om at en slik utlevering skjer umiddelbart.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

I en uttalelse sier talsperson Caitlin Hayden at Russland har et klart rettslig grunnlag for å utlevere varsleren - selv om landene ikke har en formell utleveringsavtale, skriver AP.

Den klare beskjeden til russiske myndigheter kommer få timer etter at Vladimir Putin gjorde det klart at Russland ikke vil utlevere den spionsiktede 30-åringen.

- En fri mann

Etter flere dagers forvirring om Snowdens oppholdssted, opplyste Putin at Snowden fortsatt befinner seg på flyplassen i Moskva.

Den russiske presidenten sier at Snowden ikke har begått en forbrytelse i Russland, og at det derfor er uaktuelt å utlevere ham til USA.

- Edward Snowden er en fri mann, og jo tidligere han velger en destinasjon, desto bedre, sier Vladimir Putin ifølge Reuters.

- På gjennomreise

Fordi han oppholder seg i transittområdet, er han teknisk sett ikke på russisk jord, skriver BBC.

- Han kom som en passasjer på gjennomreise, og da trenger han ikke visum eller andre dokumenter. Som transittpassasjer har han rett til å kjøpe billett og fly hvor han vil, sier Putin, og legger vekt på at Russland ikke har en utleveringsavtale med USA.

PÅ FLUKT: Edward Snowden har søkt asyl i Ecuador etter at han lekket opplysninger om omfattende amerikansk overvåking. Foto: THE GUARDIAN/REUTERS


Han understreker samtidig at landets hemmelige tjenester aldri har hatt noe å gjøre med Snowden.

- Tull

Den russiske utenriksminsiteren har tidligere avvist at Snowden har passert russiske grenser. Ifølge russiske medier har 30-åringen leid et soverom i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen.

Putin hevder Snowdens ankomst kom overraskende på russiske myndigheter. På pressekonferansen under et besøk i Finland sier presidenten at han håper oppholdet på flyplassen ikke vil påvirke forholdet mellom de to supermaktene, skriver AP.

Han legger til at USAs beskyldninger rettet mot Russland i saken var «tull», skriver NTB.

- Vi beordrer ingen

USA har tidligere advart både Kina og Russland om at forholdet mellom landene kan bli skadelidende dersom de velger å hjelpe den spionsiktede IT-teknikeren.

- Vi søker ikke konfrontasjon, vi beordrer ingen. Vi kommer rett og slett med en anmodning etter normale prosedyrer, sa utenriksminister John Kerry under sitt besøk i Saudi-Arabia tirsdag.

Han innrømmer at det er teknisk korrekt at det ikke finnes noen utleveringsavtale mellom USA og Russland.

- Men vi håper at Russland, som en suveren nasjon, ikke ser det i sin interesse å ta parti med en person som er beskyldt for å bryte loven i et annet land, sa Kerry.

- Grunnløse påstander

Snowden forlot Hongkong til fordel for Russland søndag. Tidligere i dag tilbakeviste Kina påstander om at de tilrettela reisen.

- USAs kritikk er grunnløs og kan absolutt ikke godtas, sa det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying tirsdag.

Ecuadors utenriksminister har bekreftet at de har mottatt Snowdens søknad om asyl.

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. - Snowden kan ikke utleveres

 2. Russland avviser kontakt med Snowden

 3. Frykter Snowden blir sittende fast i transittsonen

 4. Advokat: Snowden har fått asyl i Russland

 5. Putin: Forholdet til USA viktigere enn Snowden

Fra andre aviser

 1. Snowden fortsatt på flyplassen i Russland

  Fædrelandsvennen
 2. - Snowden har søkt asyl i Russland

  Bergens Tidende
 3. Snowden forlater snart flyplassen

  Bergens Tidende
 4. USA lover å ikke torturere Snowden

  Bergens Tidende
 5. USA og Russland i samtaler om Snowden

  Aftenposten
 6. Snowden takker Russland for å ha gitt ham asyl

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder