MOTTILTAK: Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov er blant dem som er rammet av vestlige lands sanksjoner som følge av Russlands rolle i Ukraina-krisen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Russisk forsvarssjef vil gjengjelde økt NATO-aktivitet

Russland vil iverksette mottiltak som følge av NATOs opptrapping ved den russiske grensen, ifølge forsvarssjef Valerij Gerasimov.

Artikkelen er over fem år gammel

- NATOs militære grupperinger i de baltiske landene, Polen og Romania bygges opp, så vel som blokkens militære nærvær i Baltikum, Middelhavet og Svartehavet, sier Gerasimov.

Han hevder også at kampberedskapen til de vestlige styrkene er skjerpet langs Russlands grenser, og at intensiteten i operasjonene tilsier at Russland må reagere.

- Under disse omstendighetene må vi iverksette mottiltak, sa generalen under en forsvarskonferanse i Moskva fredag.

Siden Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya har NATO iverksatt tiltak for å forsikre medlemsland i Øst-Europa om at forsvarsalliansen ikke vil la dem i stikken hvis russiske styrker skulle forsøke å destabilisere situasjonen i disse landene. Flere av dem har store russiskspråklige minoriteter, slik også tilfellet er i Øst-Ukraina.

Visestasminister anklager Vesten

Russlands første visestatsminister Igor Sjuvalov anklager andre land for å ødelegge russisk økonomi fordi de ønsker å motarbeide Russlands strategiske interesser.

Han stiller seg samtidig uforstående til det han mener er USAs kamp mot Russlands målsetting om å skape integrasjon med andre land i regionen i en post-sovjetisk æra.

- Dette er vårt strategiske mål. Det er nødvendig å skape en holdning i utlandet om at alle som er imot vår målsetting, de er ikke våre venner, ikke våre partnere. De er mennesker som forsøker å ødelegge grunnlaget for vår økonomiske eksistens, sa Sjuvalov da han fredag deltok på St Petersburgs økonomiske forum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder