VIL KRIGE: Den amerikanske utenriksministeren John Kerry i samtale med Storbritannias statsminister David Cameron under NATO-toppmøtet på Celtic Manor resort i Wales torsdag. Foto:Yves Herman,Reuters

USA presser på for koalisjon mot IS

Og Danmark sier ja

Under NATO-toppmøtet lanserte USA en plan om ti-lands militærkoalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Men ifølge USA utenriksminister John Kerry skal fremstøtet ikke involvere bakkemannskaper. Det kan tyde på at USA ønsker en samlet aksjon med sine «kjerneallierte» fra lufta.

- Jeg synes åpenbart at den «røde linjen» for alle går her: Ingen militærstøvler på bakken, sa Kerry under møtet.

Danmark takker ja

Kerry holdt et møte med de ni landene under NATO-toppmøtet i Newport i Wales. Der deltok representanter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

- Vi må angripe dem slik at vi forhindrer dem i å ta over territorium. Vi må styrke irakiske sikkerhetsstyrker og andre i regionen som er forberedt til å drive dem ut, uten å forplikte egne tropper, sa Kerry under møtet med de 10 nasjonene.

Kort tid etter møtet ble det klart at Danmark sier ja til deltagelse i USAs «kjerneallierte»-koalisjon.

– Vi har sagt ja til dette, sier utenriksminister Martin Lidegaard til Danmarks Radio.

Inntil videre stiller Danmark med Hercules-fly og 55 militærpersonell.

- Vi har foreløpig ikke blitt bedt om å bidra med mer. Jeg vil ikke avvise kan skje. Så må vi jo ta stilling til det på det tidspunktet, sier Lidegaard..

Norge har ikke blitt bedt om å delta i koalisjonsstyrken, og statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at det ikke er ønskelig å havne i en situasjon der kampen mot IS oppfattes som en krig mellom Vesten og radikal islam.

– Det vil være en dårlig løsning på lang sikt. Det vil virke rekrutterende på ungdom både i våre og i andre land, sa Solberg under en pressekonferanse i forkant av NATO-toppmøtet.

BAKGRUNN:NATO-sjefen åpner for kamp mot IS

Tidligere denne uken ble det kjent at franske myndigheter sier seg villig til å delta i alle aspekter av kampen mot IS, også militært. Den britiske forsvarsministeren Philip Hammond uttalte fredag at regjeringen ikke hadde bestemt seg for om de ville bidra til luftangrep.

«Kjernekoalisjonen»

Forsvarsminister Chuck Hagel var også tilstede under møtet fredag. Han fortalte forsamlingen at han ønsket å ferdigstille en konkret plan innen FNs generalforsamling i New York senere i september.

- Denne gruppen er kjernen i koalisjonen, så han til landrepresentantene.

Både USAs Barack Obama og hans britiske kollega David Cameron har den siste tiden gått inn for å få i stand en samlet motstand mot islamistgruppen. Målet har tidligere vært å få med sentrale land i Midtøsten på laget. Sammen vil Obama og Cameron at koalisjonen skal utradere islamistgruppen.

– Det vi må gjøre, er å være sikre på at vi forener den arabiske verden, Midtøsten og den muslimske verden sammen med verdenssamfunnet for å isolere denne kreftsvulsten, sa Obama da han besøkte Estland onsdag.

- Jage dem til helvetes porter

I en kronikk i forkant av NATO-møtet i Wales kom USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron med lovnader om at de ikke vil la seg kue av islamistene i IS.

«Hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke ta mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn», skriver de i The Times torsdag.

Etter de de bestialske drapene på to amerikanske journalister har USAs visepresident Joe Biden gått langt å fastslå at IS skal få sin straff.

– Vi skal ta vare på dem som er i sorg. Og når det er ferdig, bør de vite at vi skal jage dem til helvetes porter frem til rettferdighet finner sted, fordi det er der de vil havne. Det er der de vil havne, sa Biden denne uken.

Frem til tirsdag ettermiddag hadde amerikanske jagerfly gjennomført 120 angrep mot IS-terroristene i Irak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder