Flyktningtoget i Ungarn: Vi er over 1000 mennesker i toget. Noen er syke. En kvinne er høygravid

David Cameron: Storbritannia vik ta i mot mange tusen syriske flyktinger

–Vi er mer enn tusen mennesker på toget. Noen begynner å bli syke. En kvinne er høygravid. Dere må følge med oss videre hvis toget flyttes. Hvis ikke er vi sjanseløse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det forteller en av flyktningene i toget til Aftonbladets reporter Erik Wiman. Wiman er i Bicske der det hevdes av politiet har begynt å ta seg inn i flyktningtoget. Mannen som Wiman fikk kontakt med, ropte telefonnummeret sitt til den svenske journalisten.

- Hvorfor lot de oss betale 150 euro for billetten når de skulle stanse oss her, sier mannen som heter Adnan.

SKADET: Aftonbladets Erik Wiman snakker med Adnan, mannen med lue midt på bildet. Han forteller at han har gått 300 kilometer, at han har mistet faren i krigen og selv er skadet. Foto: Erik Wiman, Aftonbladet ,

Det er nesten et døgn siden toget med flyktninger forlot Keleti-stasjonen i Budapest. Etter en kort tur vestover ble det stanset i Bicske. Myndighetene ønsker å frakte flyktningene til en flyktningleir, noe de nekter å gå med på. De er redde for at en opphold og registrering i Ungarn, vil gjøre det umulig å få asyl i Tyskland. Det er målet for de fleste flyktningene etter at forbundskansler i forrige uke uttalte at Tyskland vil gi syrere asyl og ikke sende dem tilbake tilbake til første ankomstland i EU slik Dublin-konvensjonen tillater.

Operasjonssone

I formiddag har ungarsk politi erklært området rundt flyktningtoget i Bicske for en «operasjonssone.» Mediene jages nå ut av området.

Toget som gikk fra Budapests Keleti-stasjon ved 12-tiden i går satte kursen mot vest og var fullt av flyktninger som trodde de var på vei mot Østerrike. I stedet ble toget stanset av politiet i byen Bicske.

Flyktningen ble beordret ut og noen gjorde som de ble bedt om. Da flyktningene forsto at de skulle fraktes videre i busser, til flyktningleiren i området, flyktet mange inn i toget igjen. En mindre gruppe flyktninger klarte å rømme fra området. I går hang helikoptre over Bicske og drev søk etter de rømte flyktningene.

I hele natt har det vært «stillingskrig» mellom flyktningene som nekter å komme ut og ungarsk politi.

NEKTER Å FORLATE TOGET: Hvor er verden, spør denne mannen. Han er blant flyktningene som nekter å etterkomme politiets ordre. I stedet blir han i og ved toget i Bicske. Foto: Petr David Josek , Ap

Sultestreiker

På formiddagen er det kommet meldinger om at flyktningene har startet en sultestreik.

Samtidig tar myndighetene grep for å løse situasjonen. Ved 10-tiden bekreftet nyhetsbyrået Reuters det Twitter-meldingene den siste halvtimen har tydet på: Ungarske myndigheter vil ha mediene vekk fra området for å kunne håndtere situasjonen uten kameraene på seg.

Flyktningene på toget. Kaos i Budapest i går.

Det er også kommet meldinger om at en godstog skulle plasseres slik at det sperret medias innsyn mot toget. Utenfor står noen av flyktningene med plakater som forteller at de vil til Tyskland og at det pågår sultestreik.

EU-krise

Mens dramaet pågår i Ungarn, forsøker EU-toppene å bli enige om hvordan situasjonen skal håndteres. FNs høykommissær for flyktninger meldte i dag tidlig at EU er bedt om å fordele 200 000 flyktninger i medlemslandene.

I går sa EU-kommisjonens president Donald Tusk at EU-landene må fordele 100 000 mennesker seg imellom. FN har doblet tallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder