STENGTE: Da det lokale politiet bestemte seg for å evakuere og stenge togstasjonen i Budapest var det mange av flyktningene som protesterte. Foto:Attila Kisbenedek,Afp

Togstasjonen i Budapest stenges

Togstasjonen i den ungarske hovedstaden Budapest stenges og evakueres fordi hundrevis av flyktninger venter på reise videre inn i Europa.

  • Camilla Svennæs Bergland

Artikkelen er over fire år gammel

– Ingen tog vil forlate eller ankomme stasjonen inntil videre. Alle må forlate lokalet, lød en kunngjøring på togstasjonen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere hundre politifolk dirigerer nå folk ut fra stasjonen, skriver NTB.

Ifølge politiet i Wien skal 3650 flyktninger ha ankommet Østerrike fra Ungarn mandag kveld. Mange av dem har et ønske om å sette kursen videre mot Tyskland.

Beskjeden ble gitt over høyttaleranlegget i dag, og det er foreløpig ikke kjent hvor lenge myndighetene vil opprettholde stengingen, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Se stor oversikt:Slik har Middelhavet blitt Dødehavet

Ifølge nyhetsbyrået skal flyktningene i morgentimene i dag ha presset seg mot gjerder på perrongen da et tog som var planlagt skulle gå til Wien kjørte inn på stasjonen. Politiet ble nødt til å gå imellom og stoppet flyktningene fra å dra.

Mange av dem har brukt store summer på togbillettene som skal frakte dem videre, men de blir nå tvunget til å vente. Flyktningene skal nå ha blitt bedt om å forlate stasjonen, men mange valgte å protestere da lokalt politiet satte i gang evakueringen, skriver Reuters.

Les også:Disse kommunene sier nei til flere flyktninger

Foto:Joe Klamar,Afp

Mottakene er sprengt

Verdens øyne har den siste tiden vært rettet mot den massive flyktningstrømmen. For noen dager siden mistet 70 mennesker livet i en lastebil i Østerrike, i forsøk på å flykte fra krig i hjemlandet. Samtidig har flere tusen mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet.

I forrige uke lagde VG en storoversikt over det enorme omfanget av flyktningkrisen i Europa. Hvor blant annet hjelpeorganisasjoner i Ungarn har advart mot begynnende sykdomsutbrudd i flyktningleirene.

Les også:Da nordmenn var båtflyktninger i Middelhavet

I byen Roszke i Ungarn ved grensen til Serbia, er kapasiteten på mottakene sprengt, og forholdene ved leirene som dukker opp i landet blir stadig verre.

I sommer var det opptøyer i en overfylt flyktningleir i Debrecen. Vil trolig motta 140.000 flyktninger i år. Mørketallene er store, fordi mange forsøker å unngå registrering for å komme seg videre nordover. Ungarske myndigheter – og den nyvalgte regjeringen som vil stramme inn innvandringen – bygger et sterkt kritisert, 175 kilometer langt gjerde på grensen til Serbia for å holde flyktninger ute.

Les også: Dette er Europa i 2015: Flyktningleirer og nødhjelp

Forvirring

Tyskland kunngjorde i august at landet vil gi syriske flyktninger en spesiell status. Det har skapt forvirring rundt hvorvidt Dublin-avtalen, som sier at migranter skal søke asyl i det EU-landet de først ankom, fortsatt er gyldig, skriver NTB.

– Det har vært rykter om at Tyskland til og med sender tog til Budapest for å hente flyktninger. Det er desto mer viktig at Tyskland informerer flyktninger i Ungarn om at Dublin-avtalen ikke er ugyldig, sier Østerrikes innenriksminister Johana Mikl-Leitner.

Hun sier at Østerrike vil fortsette å gjennomføre tilfeldige kontroller langs grensen, men at landet ikke vil innføre grensekontroll som sådan.

Foto:Attila Kisbenedek,Afp

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder