STORT VÅPEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer ubåt nummer 748 i marineenhet 167 på et ukjent sted i Nord-Korea på dette bildet fra juni i år. Det er uklart om dette er den samme ubåten som er blitt modifisert.
STORT VÅPEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer ubåt nummer 748 i marineenhet 167 på et ukjent sted i Nord-Korea på dette bildet fra juni i år. Det er uklart om dette er den samme ubåten som er blitt modifisert. Foto:Kns,Afp

Frykter at Nord-Korea har ubåt som kan avfyre atom-missiler

UTENRIKS

Nord-Korea skal ha anskaffet en ubåt som er i stand til å avfyre ballistiske missiler, sier kilder innen militæret og regjeringen i Sør-Korea.

Publisert: Oppdatert: 03.11.14 00:29

Regimet i Nord-Korea skal ha fått importert en dieseldrevet, tidligere sovjetisk ubåt i Golf-klassen og modifisert den, sier en anonym regjeringskilde i Seoul til Sør-Koreas nyhetsbyrå Yonhap.

Den 67 meter lange og 3500 tonn tunge ubåten skal være bygget i 1958 og ha blitt tatt ut av bruk fra den sovjetiske marinen i 1990. Ifølge Yonhaps kilder skal ubåten kunne frakte med seg et ballistisk missil med et 1180 kilos stridshode med en maksimal rekkevidde på 1420 kilometer.

– Dette fartøyet er det nettsiden 38 North rapporterte om i forrige måned som en «uidentifisert ubåt» fortøyd ved Sinpo skipsverft, sier den anonyme kilden til Yonhap.

Hovedkvarteret til Nord-Koreas militære maritime forskningsinstitutt ligger ved Sinpo-verftet.

– Ifølge analysene av satellittbildene som er avslørt av 38 North, er det blitt satt opp testfasiliteter for ballistiske missiler som kan skytes fra ubåter, sier den sørkoreanske regjeringskilden.

En militærkilde i Seoul sier at det vil ta ett til to år før Nord-Korea har gjort ferdig testene for avfyring av missiler fra sjøen.

Nord-Korea har flere ubåter enn Sør-Korea, men våpnene er utdaterte, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået.

Her kan du lese mer om