FANGET PÅ HAVETS BUNN: Det var en slik atomubåt i Oscar II-klassen som sank i Barentshavet 14. august 2000. Kursk krevde 118 menneskeliv, og likene ble ikke hentet opp før etter lang tid. Foto:AP,

Dette er de verste atomubåt-ulykkene i Russland

Siden 2000 har det vært fire ulykker med atomubåter i Russland. Verst av dem var Kursk, der man etter flere dagers forgjeves kamp måtte innse at 118 liv var gått tapt på havets bunn.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fem år gammel

En russisk atomubåt tok fyr ved Zvjozdotsjka-verftet i Arkhangelsk fylke i Russland tirsdag. Men det er ikke første gangen det er en ulykke med en russisk atomubåt.

Under en russisk flåteoppvisning den 12. august 2000 sank atomubåten Kursk til bunns i Barentshavet etter en eksplosjon ombord. Dette er den verste ubåtulykken i Russlands historie.

118 mann var om bord og alle omkom. Mange levde i flere timer etter at ubåten sank, og i en lukket seksjon akter i ubåten, skrev de brev til sine nærmeste.

Les også:Brevet fra graven i Barentshavet

I flere dager var det håp om å redde besetningen, men mannskapet døde om bord i Kursk. Ubåten ble hevet i 2001.

Først i 2002 forklarte russiske myndigheter hvorfor Kursk sank.

Begynte å brenne da de lå i dokk

Den siste ubåtulykken i Russland skjedde for et og et halvt år siden. 16. september 2013 brøt det ut brann i atomubåten Tomsk mens den lå i dokk ved et verft i Vladivostok helt øst i Russland. 15 personer ble skadd.

Det tok fem timer fra brannen startet til den var slukket, og tjenestemenn i den russiske stillehavsflåten var raskt ute med å forsikre om at det ikke var noen fare for radioaktiv forurensing.

I 2001 brøt det også ut brann i en atomubåt som lå i tørrdokk ved et verft. 29. desember startet det å brenne i ubåten Jekaterinburg ved verftet Rosljakovo utenfor Murmansk, og det ble meldt om at flammene stod ti meter opp i luften.

I BRANN: Den russiske atomubåten Jekaterinburg lå i tørrdokk utenfor Murmansk da det oppstod brann i fartøyet. Brannen varte fra 29. til 30. desember 2011. Foto:Terje Mortensen,Barentssekreteriatet i Kirkenes

Ingen mistet livet i brannen, men det ble senere meldt om at dette fartøyet hadde kjernefysiske våpen om bord. Russiske myndigheter benektet først at det brant ved verftet, men etter at en lokal TV-kanal meldte om hendelsen, gikk de tilbake på dette.

Dramatisk ubåt-tragedie ved svalbard

9. november 2008 kostet problemer med brannslukkingsutstyret 20 personer livet om bord i en atomdrevet ubåt i Stillehavet utenfor Vladivostok.

Før de fire hendelsene på 2000-tallet og 2010-tallet må man tilbake til 1989 for å finne en russisk ulykke med atomubåter.

7. april 1989 sank den mest moderne, sovjetiske atomubåten «Krasnyj Komsomolets» utenfor Bjørnøya ved Svalbard. 42 mennesker omkom. NRK skriver at årsaken var at det brøt ut brann i aktre avdeling, og at selv om de vanntette dørene ble stengt, så spredte brannen seg til andre deler av ubåten.

Reaktoren brøt sammen, ubåten mistet fremdriften, nødsignaler ble sendt ut og nesten hele besetningen gikk fra borde. Men vannet holdt kun to grader, og selv om redningsflyet kom raskt frem hadde mange allerede dødd i det kalde vannet.

Etter 81 minutter ankom skipet «Aleksandr Khlobystsov», og tok om bord 25 overlevende og fem døde. I alt mistet 42 mann livet.

Les også

Mer om

  1. Kursk-ulykken
  2. Russland

Flere artikler

  1. Brannen i russisk atomubåt er slukket

  2. Dmitrij (37) trekkes frem som helt etter ubåt-brannen

  3. Russland sender gigantisk krigsskip til kamptrening i Barentshavet

  4. Avdekket radioaktive lekkasjer i Norskehavet

  5. Har hentet ut omkomne fra flyvraket i Moskva

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder