BRENHETT: Plansjen viser at det har vært uvanlig varmt rundt om i verden i år. Foto:State of the Climate Report,National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Varmeste juni i verden noensinne

2015 har hittil vært det varmeste året siden globale målinger startet i 1880.

  • Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det viser en ny rapport fra det amerikanske instituttet Nationale Ocean og Atmosfæriske Administration (NOAA).

Det er 135 år siden man startet globale målinger. Aldri har de første seks månedene av et år vært varmere enn 2015.

I januar meldte NOAA at 2014 satte varmerekord. Nå ser det imidlertid ut til at 2015 vil overgå fjoråret. Aldri før er det blitt målt høyere temperaturer.

0,88 grader mer

Juni 2015 har vært rekordvarm, med en gjennomsnittstemperatur på 0,88 grader celsuis mer enn gjennomsnittet for det 20. århundre. Dermed slår den fjorårets junirekord - 0,85 grader varmere enn 1900-tallets gjennomsnitt - og føyer seg inn i rekken av tre måneder dette året som slår de tidligere rekordene.

De høye temperaturene skyldes blant annet værfenomener som El Niño, som ifølge både NOAA, Japans meterologiske institutt og det australske meterologiske byrå er særlig kraftig i år. El Niño oppstår når temperaturen i Stillehavet er høyere enn normalt.

SVAL DUSJ: Så langt har 2015 vært det varmeste året noensinne målt. I juni måtte innbyggerne i New York ty til fontenebading for å avkjøle seg. Foto:Jewel Samad,Afp

Men ikke alt er El Niño sin feil, skriver Mashable. Klimaendringer er den mer langsiktige årsaken, mens El Niño heller skaper et kort varmebluss som får de globale temperaturene til å stige en kort periode.

LES OGSÅ: ...men i Norge lar sommeren vente på seg: Regn, regn og atter regn

– Umulig å stanse

Vitenskapsfolk har advart om at det vil få fatale konsekvenser dersom temperaturene fortsetter å stige i samme tempo. Den britiske avisen Guardian skrev forrige uke at oppvarming av havtemperaturer som følge av klimaendringer er umulige å stanse.

I desember er det klart for en ny runde med klimaforhandlinger, denne gangen i Paris.

Under COP21 samles statsledere fra alle verdens land for atter en gang å forsøke å komme til enighet om internasjonale klimaavtaler som vil hjelpe med å stagge den globale oppvarmingen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder