SORG: Umm Masri har nettopp kommet tilbake til hjemmet sitt under en kortvarig våpenhvile i Beith Hanoun under krigen i Gaza sommeren 2014. Hun fant huset i ruiner. Foto:Harald Henden,VG

FN: Krigsforbrytelser på begge sider av Gaza-konflikten

Det er funnet betydelige bevis for at både Israel og palestinske grupper begikk krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen i fjor sommer, ifølge en ny FN-rapport.

Artikkelen er over fire år gammel

I rapporten rettes det skarp kritikk mot de svært kraftige angrepene som innbyggerne i den palestinske enklaven ble utsatt for under den 51 dager lange konflikten.

RUINER: En palestinsk kvinne ser ut av vinduet i sin leilighet. Bygningen hun bodde i fikk store ødeleggelser under den 50 dager lange krigen på Gazastripen i fjor sommer. Foto:Suhaib Salem,Reuters

– Ødeleggelsene og de menneskelige lidelsene på Gazastripen var uten sidestykke og vil påvirke flere generasjoner framover, sier den amerikanske dommeren Mary

McGowan Davis, som har ledet den FN-nedsatte granskningskommisjonen.

Samtidig fordømmer kommisjonen de vilkårlige palestinske rakettangrepene mot israelske sivile.

Les også:Dette er Gaza seks måneder etter krigen

– Partisk rapport

Israel tar skarpt avstand fra rapporten og stempler den som både «partisk» og «politisk motivert». Ifølge statsminister Benjamin Netanyahu er Israel et land som ikke begår krigsforbrytelser.

– Israel forsvarer seg selv mot en terrororganisasjon som oppfordrer til ødeleggelse av Israel, og som selv utfører krigsforbrytelser, sier Netanyahu.

Hamas, som styrer Gazastripen, er på sin side svært fornøyd.

– Hamas ønsker rapportens fordømmelse av den sionistiske okkupantens krigsforbrytelser under den siste krigen mot Gaza, velkommen, sier Hamas' talsmann Fawzi Barhum.

VG+:Husker du guttene som ble angrepet mens de spilte fotball på stranden? Slik gikk det med dem

Se bildene:VG-fotograf fikk Røde Kors-prisen

– Troverdige bevis

Kommisjonen sier den har samlet inn «substansiell» og «troverdig» informasjon som tyder på at begge parter begikk krigsforbrytelser.

I rapporten pekes det spesielt på at en rekke angrep var rettet mot sivile boligblokker, noe som krevde mange sivile liv. Hundrevis av palestinere ble drept i sine egne hjem, mange av dem kvinner og barn. Minst 142 familier mistet tre eller flere familiemedlemmer i slike angrep, ifølge rapporten.

– Det faktum at Israel ikke endret praksisen med luftangrepene, selv etter at de harde konsekvensene for sivile ble kjent, reiser spørsmål om hvorvidt dette var en del av en bredere politikk som ble godkjent på høyeste nivå i regjeringen, uttalte kommisjonen i forbindelse med at rapporten ble offentliggjort mandag.

Les også:100.000 sivile bedt om å evakuere

Ber Israel om informasjon

Israel gjennomførte mer enn 6.000 luftangrep og avfyrte 50.000 artillerigranater. 1.462 sivile ble drept, en tredel av dem barn.

Kommisjonsleder Davis ber Israel offentliggjøre opplysninger om hvordan landets militære ledere utpekte mål, slik at angrepene kan bli undersøkt av en uavhengig instans.

Palestinske militser får også skarp kritikk i rapporten. De i alt 4.881 rakettangrepene og 1.753 granatangrepene hadde ifølge rapporten som formål å terrorisere den israelske befolkningen. 73 personer ble drept på israelsk side, de fleste av dem var soldater.

Palestinske gruppers henrettelser av påståtte israelske kollaboratører blir også fordømt i rapporten.

Mer om

  1. Midtøsten
  2. Israel
  3. Gaza

Flere artikler

  1. Amnesty: Hamas drepte og torturerte sivile

  2. Israelske luftangrep mot Gazastripen etter rundt 300 raketter mot Israel

  3. Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria

  4. Hamas melder om våpenhvile, men bombene faller fortsatt

  5. Raketter avfyrt fra Gaza bare timer etter enighet om våpenhvile

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder