I FELT: En fransk soldat bruker kikkertsiktet på våpenet sitt som kikkert på et gatehjørne i Gao i Mali. I sommer vil han få støtte av norske etterretningsoffiserer. Foto: AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTB Scanpix

Norge sender hysj-soldater til Mali

(VG Nett) Det norske bidraget til FN-operasjonen i Mali vil nesten utelukkende bestå av personell fra Forsvarets etterretningsavdelinger.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Allerede om en måned kan de første norske offiserene være på plass ved FN-styrkens hovedkvarter i Malis hovedstad Bamako.

Men det er ikke vanlige fotsoldater Forsvaret sender til det krigsherjede landet:

15 av de 20 norske FN-offiserene i styrken vil ha bakgrunn fra Forsvarets hysj-avdelinger. Fra hovedkvarteret i Bamako, skal de drive med informasjonsinnhenting, overvåking og rekognosering for FN-styrken i Mali.

- Enheten er tenkt satt opp med personell med bakgrunn fra etterretnings- og ISTAR-miljøet, bekrefter pressetalsmann i Forsvaret, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, i en e-post til VG.

ISTAR står for intelligence (etterretning), surveillance (overvåkning), target acquisition (mållokalisering) og reconnaissance (oppklaring).

- Raskt klar

I Norge er hoveddelen av soldatene som er aktuelle for de norske etterretningsstillingene samlet i Etterretningsbataljonen i Indre Troms, og Etterretningstjenesten på Lutvann utenfor Oslo.

- Norge besitter god kompetanse på dette området og har derfor tilbud en informasjons- og analyseenhet på inntil 15 personell til operasjonshovedkvarteret. En slik kapasitet vil kunne gi stor effekt, er tilgjengelig på kort varsel og vil således være et verdifullt bidrag, skriver Myhre.

- Kjernen

Ifølge Forsvaret vil den norske etterretningsstyrken utgjøre kjernen i analyseseksjonen til FN-styrken MINUSMA, som står for The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali.

- Hensikten med den norske styrken er å sammenstille og analysere informasjon og gi det til de aktørene som trenger dette i Mali, både FN og eventuelt lokale myndigheter. Så langt som vi kjenner organisasjonen i dag, så vil analyseenheten være flernasjonal. Vi har tilbudt oss å stille kjernen i denne kapasiteten, skriver Myhre i e-posten.

MINUSMA skal 1. juli ta over for den fransk-afrikanske styrken, som siden januar har kjempet mot islamistiske opprørere i Mali.
Norge har vært en pådriver for en FN-styrke i Mali, og utenriksdepartementet har tidligere signalisert at Norge ville bidra til styrken.

MINUSMA skal bestå av 11.200 soldater og 1440 politifolk - de aller fleste av disse fra afrikanske land.

Også Kina vil bidra med inntil 500 soldater til FN-styrken.

Skal planlegge operasjoner

I tillegg til etterretningsoffiserene, skal Norge sende fem stabsoffiserer som skal jobbe i ulike stillinger ved FN-hovedkvarteret i Bamako.

- Norge har tilbudt FN fem stabsoffiserer innen fagområdene personell, informasjonsbehandling, operasjonsledelse og operasjonsplanlegging, skriver Myhre.

Norge har også tilbudt fem politirådgivere til styrken. Det tallet kan ifølge Forsvarsdepartementet bli doblet.

Venter på tilbakemelding

SENDER SOLDATER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det er viktig at vestlige land stiller opp med militære spesialkapasiteter som FN etterspør. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Ifølge Forsvaret vil de norske offiserene dra til Mali «i løpet av én til tre måneder».

- Forsvarsdepartementet avventer tilbakemelding fra FN på Norges tilbud. Deretter vil Forsvaret motta oppdrag fra FD. Denne prosessen kan ta inntil en uke. Forsvaret starter nå identifisering av personer som skal inngå i den første kontingenten, skriver Myhre.

- Viktig spesialkapasitet

Da nyheten om det norske FN-bidraget ble kjent mandag, skrøt forsvarsministeren over det hun betegnet som «en informasjons- og analyseenhet».

- Det er viktig at vestlige land stiller opp med militære spesialkapasiteter som FN etterspør, fordi disse støtter opp om andre bidrag og er en viktig forutsetning for at operasjonen kan gjennomføres. Operasjonen er blant annet viktig for å forhindre at internasjonale terrorister og organisert grenseoverskridende kriminalitet får fotfeste i landet, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG tidligere i uken.

Det mener også Myhre.

- Tilgang på nødvendig fagekspertise i operasjonshovedkvarteret i Mali, er en viktig forutsetning for at FN-operasjonen skal bli vellykket, skriver oberstløytnanten.

Prisen for det norske bidraget vil ifølge Forsvaret være om lag 30 millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder