DISKUTERER: Stefano Romoli (til venstre) eier en cafe ikke langt fra høyesterett i Roma. Hverken han eller kunden Roberta Cesarini kan se for seg italiensk politikk uten Silvio Berlusconi. FOTO: BRYNJAR SKJÆRLI.

DISKUTERER: Stefano Romoli (til venstre) eier en cafe ikke langt fra høyesterett i Roma. Hverken han eller kunden Roberta Cesarini kan se for seg italiensk politikk uten Silvio Berlusconi. FOTO: BRYNJAR SKJÆRLI.

- Politikken i Italia eksisterer ikke uten Berlusconi

Høyesterett behandler Berlusconis anke

ROMA (VG) På gaten i Roma begynner italienerne å få sympati med den forfulgte Silvio Berlusconi (76).

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Høyesterett i Italia startet tirsdag behandlingen av saken hvor Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er dømt for skatteunndragelse.

Berlusconi har blitt dømt for skattejuks i to lavere rettsinstanser. Han fikk først en dom på fire års fengsel, men denne ble redusert til ett år.

I tillegg er han fradømt retten til å ha offentlige verv i fem år.

Saken handler om komplekse transaksjoner som omfatter fjernsynsrettigheter for hans selskap Mediaset.

Høyesterett ser ikke på saken i seg selv, men vurderer om den rettslige prosessen har gått riktig for seg eller om det for eksempel er begått saksbehandlingsfeil.

Dommen kommer trolig onsdag eller torsdag. Blir han dømt, kan det bli hans første rettskraftige dom.

SKJEBNETIME: Silvio Berlusconi kan få en rettskraftig dom mot seg for skatteunndragelse. Foto: AP


- Forfølgelse

- Jeg tror han vil bli dømt. Det er lagt ned så mye arbeid for å få ham dømt, at de kan ikke la alt det gå til spille, sier Roberta Cesarini (38) på en cafe noen hundre meter fra høyesterett i Roma.

Hun har i det siste begynt å få sympati for den tidligere statsministeren, selv om hun ikke synes noe om alt han gjør.

- Jeg håper Silvio Berlusconi fortsetter, jeg mener han har blitt utsatt for en forfølgelse, sier den 38 år gamle kvinnen.

- Politikken i Italia eksisterer ikke uten Berlusconi.

Opposisjonen er også opphengt i Berlusconi. Det eneste de er opptatt av er å si hvor mye de hater ham, sier cafeeier Stefano Romoli (51) som ikke tror Berlusconi er verre enn noen andre politikere.

- Disse politikerne skulle prøvd å drive en cafe eller vært journalist, de hadde aldri klart og vært noe annet enn politikere. Ved sist valg var det mange som ikke stemte. En stor del av befolkningen er lei hele det politiske systemet. Alt er bare et spill, ingenting er seriøst, sier 51-åringen som tror mange nå vil støtte opp under Berlusconi fordi han angripes fra alle kanter.

Politisk usikkerhet

Det politiske Italia skjelver mens de venter på kjennelsen.
Hvis dommen blir opprettholdt, må senatet godkjenne den delen som handler om at han fradømmes retten til å ha offentlige verv.

Dette er i utgangspunktet en formalitet, men i denne saken, med mange av Berlusconis partifeller i senatet, kan ingenting utelukkes.

Siden Berlusconis parti Frihetens folk (PdL) er i en regjeringskoalisjon sammen med det demokratiske parti (PD), er et av spørsmålene som stilles om PdL vil legge press på PD om ikke å godkjenne at Berlusconi eventuelt blir fradømt retten til å ha offentlige verv, mot at regjeringen får leve.

I så fall står den italienske regjeringen i fare på grunn av Silvio Berlusconis rettssak.

Silvios skjebne

Fulco Lanchester er direktør ved statsvitenskapsfakultetet ved universitetet Sapienza i Roma.

Han mener PdL er et parti som ene og alene er basert på Berlusconi og at det derfor vil være umulig for partiet å erstatte ham.

DIREKTØR: Fulco Lanchester, ved fakultetet for statsvitenskap ved universitetet Sapienza i Roma, frykter politisk kaos etter høyesterettskjennelse. FOTO: BRYNJAR SKJÆRLI.


Direktøren mener rettsavgjørelsen har mulighet til å utvikle seg til en politisk krise, som kan forverre den allerede svært alvorlige økonomiske situasjonen i landet.

- Jeg vet ikke hva Silvio Berlusconis reaksjon vil bli. Det er en avgjørelse som handler om skjebnen og fremtiden hans, sier Lanchester.

Han mener det er to mulige scenarier:

* Berlusconi må i fengsel eller flytter til utlandet eller forlater den offentlige scenen fullstendig. Da kan ting normaliseres med en ny virkelighet, uten Berlusconi.
* Berlusconi blir frifunnet og da kan systemet normaliseres igjen, tilbake til slik som det har vært frem til nå, med at Berlusconi er en maktfaktor i italiensk politikk.

Lanchester påpeker at Berlusconis parti nå har økende støtte i Italia og leder på meningsmålingene. Han tror imidlertid ikke at Berlusconi vil felle regjeringen.

- Hverken PD eller PdL har interesse av å gå til nyvalg. Ikke bare fordi de frykter å tape, men et valg nå kan gi samme resultat og da er man på samme sted om tre måneder. De frykter også at Grillo (Femstjernersbevegelsen) kan vinne et nytt valg.

Lanchester mener statsministeren Enrico Letta, som har ledet regjeringen i tre måneder, frykter konsekvensene av høyesterettsavgjørelsen og at de viktigste lover og dekreter i parlamentet ligger på vent frem til en endelig avgjørelse er fattet.

Dømt eller frikjent

Etter at Berlusconis forsvarere i går sa at de ikke gikk inn for å utsette saken, blir Berlusconi blir dømt eller frikjent.

* Berlusconi kan bli frikjent. I så fall kan han enten bli fullstendig frikjent eller så bli dommen ugyldiggjort og ankesaken må opp igjen i den andre rettsinstansen. Må ankesaken opp igjen er det stor sjanse for at man ikke rekker å kjøre saken før foreldelsesfristen for flere av tiltalepunktene slår inn i september neste år.

* Dommen opprettholdes og blir rettskraftig. Likevel er det et hinder igjen. Senatet må godkjenne den delen av dommen som handler om at han fradømmes retten til å ha offentlige verv.
PS: Det er lite trolig at Silvio Berlusconi blir satt i fengsel. Italia har ikke tradisjon for å fengsle personer i så høy alder.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder