DEMONSTRERTE: Medlemmer fra den høyreekstreme gruppa English Defence League kastet blant annet stein mot en lokal moské i Woolwich i London. Mannen i midten er Tommy Robinson, lederen for EDL. Foto: Afp
DEMONSTRERTE: Medlemmer fra den høyreekstreme gruppa English Defence League kastet blant annet stein mot en lokal moské i Woolwich i London. Mannen i midten er Tommy Robinson, lederen for EDL. Foto: Afp

Høyreekstreme demonstrerer etter London-drap

UTENRIKS

Tilhengere av den høyreekstreme gruppen English Defence Leaguer strømmet natt til torsdag til Woolwich-området i London, der en mann noen timer tidligere ble offer for det som kan ha vært et terrordrap.

Publisert: Oppdatert: 23.05.13 02:40

Ifølge Daily Mail støtte rundt 100 demonstranter sammen med opprørspoliti, og det ble kastet steiner og flasker. Det skal også ha blitt kastet stein mot en lokal moské.

Også andre moskeer i London ble angrepet i timene etter drapet, og to menn er pågrepet. En mann væpnet med kniv ble pågrepet etter å ha tatt seg inn i en moské i Essex rett utenfor London og angivelig truet med å sette fyr på bygningen.

EDL-tilhengerne samlet seg først ved jernbanestasjonen i Woolwich, før de i samlet flokk gikk mot stedet der mannen ble stukket i hjel tidligere onsdag.

Opprørspoliti stanset dem, og høyreekstremistene samlet seg deretter på en lokal pub der de sang rasistiske sanger og ropte slagord som «Vi overgir oss aldri til det muslimske avskummet».

Ukjent identitet

Drapsofferets identitet er ikke kjent, men ifølge øyenvitner var han iført T-skjorten til det britiske forsvarets hjelpeorganisasjon Help for Heroes. Dette har fått enkelte medier til å slå fast at han var soldat, uten at dette er bekreftet.

Flere tilfeldig forbipasserende var vitne til det brutale drapet på fortauet utenfor Woolwich-kasernen sørøst i London og så hvordan to gjerningsmenn gikk løs på offeret med kniv og kjøttøks.

En forbipasserende filmet drapet, og den ene av drapsmennene snakket direkte til mobilkameraet da offeret lå livsløst på bakken.

Se videoen av den antatte gjerningsmannen som snakker til et vitne her!

- Øye for øye

- Jeg sverger ved den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å kjempe mot dere. Vi må kjempe mot dem slik de kjemper mot oss. Øye for øye, tann for tann, sa mannen.

- Jeg beklager at kvinner måtte være vitne til dette i dag, men i vårt land har våre kvinner blitt vitne til det samme, fortsatte mannen.

Ifølge øyenvitner ankom de to gjerningsmennene stedet i en bil. Etter først å ha kjørt på mannen, gjøv de to løs på offeret mens de ropte «Allahu akbar», melder Sky News.

De to mennene oppholdt seg på åstedet helt til politiet kom. Da de forsøkte å angripe politifolkene, svarte politiet med å åpne ild. Begge mennene ble alvorlig såret i skytingen.

Identiteten deres er ikke kjent, men politikilder antydet natt til torsdag at de kunne ha tilknytning til Nigeria.

Krisemøte

Storbritannias statsminister David Cameron avbrøt et besøk i Frankrike på grunn av drapet og innkalt regjeringen til krisemøte.

Han kaller angrepet «barbarisk» og «frastøtende».

- Politiet arbeider så raskt som mulig for å sikre seg alle fakta om denne saken, men det er sterke indikasjoner på at det er en terrorhendelse, sier Cameron.

Også Londons ordfører Boris Johnson er rystet over drapet.

- Det er for tidlig til at vi har alle fakta på bordet ennå, men mye tyder på at dette var et terrorangrep, sier han.

Her kan du lese mer om