DREPT? Denne kvinnen tok med seg ektemannen til Syria i fjor høst. Nå skal han være drept i et bombeangrep. Foto:Privat,

Norsk par fra Trøndelag sluttet seg til IS: Mannen (28) skal ha blitt drept i Syria - ingen har hørt fra kona

LEVANGER/OSLO (TRØNDER-AVISA/VG) Kona (28) skal ha overtalt Levanger-mannen (28) om å reise til Syria i fjor høst. Nå skal han være drept, mens ingen har hørt fra kona.

  • Eira Lie Jor
  • Erik Waatland (Trønder-Avisa)
  • Sivert Rossing (Trønder-Avisa)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Denne uken skal en etnisk norsk mann (28) fra Levanger i Nord-Trøndelag ha blitt drept mens han kriget for IS i Syria. Angivelig ble han drept av et bombeangrep.

Den 28 år gamle mannen reiste nedover til Syria i fjor høst, sammen med kona. Hun er i slutten av 20-årene og skal være fra Verdal i Nord-Trøndelag etter det VG får opplyst. Siden da har ikke familiene hørt noe fra dem.

Trønder-Avisa har vært i kontakt med mannens far, som ikke ønsker å kommentere saken lørdag formiddag.

PST og UD kan ikke bekrefte

– Vi har ingen nye opplysninger om mannen, og kan verken bekrefte eller avkrefte opplysningene deres. Det vil vi sannsynligvis ikke kunne gjøre i morgen eller om en måned heller, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til VG lørdag.

Hugubakken understreker at norske myndigheter har svært begrensede muligheter til å få bekreftet denne typen informasjon fra et krigsområde, som Syria er.

Heller ikke Utenriksdepartementet sitter på nye opplysninger om mannen.

– Vi kan verken avkrefte eller bekrefte opplysningene om mannen, sier Veslemøy Salvesen, pressekontakt i UD til VG.

Ble radikalisert i Egypt

Det unge trønder-paret hadde ifølge mannens far vært kjærester i flere år, da Verdals-kvinnen for to-tre år siden plutselig begynte å gå med hijab. Hun flyttet til Egypt, og bodde der over tid, blant annet under den arabiske våren. Levanger-mannen besøkte henne der flere ganger iløpet av 2013, har faren forklart til Trønder-Avisa.

Det er i Egypt at mesteparten av radikaliseringsprosessen skal ha skjedd, ifølge Dagbladet.

Da de to kom hjem fra Egypt i 2013 fikk familiene beskjed om at de hadde giftet seg, og at Levanger-mannen hadde konvertert til islam. Den høsten begynte også mannen å poste koran-utdrag på Facebook, ifølge Trønder-Avisa. Kvinnen skal også ha blitt observert i niqab i lokalmijøet i Levanger, ifølge Dagbladet. Niqab er et heldekkende plagg hvor bare øynene synes.

Hun overtalte han til å reise

Ifølge Dagbladet er det også Verdals-kvinnen som har overtalt mannen sin om å reise til Syria etter at de konverterte. Det er også kvinnen som skal ha blitt radikalisert først, for så å ta med seg mannen inn i en konverterings- og radikaliseringsprosess. De skiller seg imidlertid noe fra andre nordmenn som har reist til Syria ved at de ikke har vært en del av det ekstreme islamistiske miljøet i Norge, ifølge avisen.

En barndomsvenn som Trønder-Avisa snakket med i november 2014 kunne bekrefte at nesten ingen fra den gamle vennegjengen hadde kontakt med mannen.

– Jeg traff ham i sommer. Da sa han at han skulle til Egypt, fortalte barndomsvennen.

Minst 60 nordmenn skal ha reist til Syria for å kjempe for IS. 20 av dem skal ha reist hjem igjen, og 10 skal være døde.

LES OGSÅ: Derfor ble vi IS-krigere

– En tragedie

Det siste familiene til de to hørte fra dem, var at de skulle til Tyrkia for å bosette seg. Med unntak av noen få sporadiske innlegg på Facebook, har familiene ikke fått livstegn fra det norsk paret de siste månedene, men vet at de har reist inn i Syria.

Familien til mannen tar avstand fra sønnens valg om å kjempe for IS, og har tidligere sagt at han ikke hadde klart å stanse sønnen fra å reise ned, selv om han hadde forsøkt.

– Jeg føler maktesløshet. Uansett hva jeg hadde sagt, ville han ikke hørt på meg uansett. Vi som sitter igjen hjemme har ikke noe ansvar for dette. De er selvstendige individer som har tatt sine egne valg. Jeg tar fullstendig avstand fra IS, har faren tidligere sagt til Trønder-Avisa.

Også kvinnens familie omtaler det hele som en tragedie.

– Det er rett og slett en tragedie for oss som familie – dersom disse opplysningene stemmer. Vi tar fullstendig avstand fra terror, har kvinnens mor tidligere uttalt til Trønder-Avisa.

PST har vært i kontakt med familiene, men heller ikke PST har vært i stand til å bekrefte om mannen er død, eller om han lever.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder