FOREGIKK HER: Det var denne Paris-restauranten som ble angrepet i begynnelsen av august 1982. Dette bildet ble tatt to dager etter at en håndgranat ble kastet inn i lokalet. Foto:Joel Robine,Afp

Paris-mistenkt til VG: – Jeg har aldri drept noen

En 56 år gammel mann bosatt i Norge er etterlyst for et dødelig angrep på en jødisk restaurant i Paris i 1982. Den mistenkte hevder han er uskyldig.

Publisert:

– Jeg har aldri vært i Paris. Jeg har aldri drept noen. Jeg er en vanlig, normal person, sier den siktede 56-åringen til VG.

Mannen, som opprinnelig er fra Midtøsten, er en av de tre mennene som Frankrike har sendt ut en internasjonal arrestordre på. Foruten den nå norske 56-åringen gjelder det en 59-åring bosatt i Ramallah på Vestbredden og en 62-åring bosatt i Jordan, sier en rettslig kilde i Frankrike. De er blitt etterlyst som en del av den langvarige etterforskningen av angrepet mot restauranten Chez Jo Golden i 1982.

Utpekt som hovedmann

Ifølge det franske ukebladet Paris Match er det den norske statsborgeren og mannen på Vestbredden som er etterlyst for selve terrorangrepet, mens den tredje er etterlyst for å ha bistått i angrepet.

Hans forsvarer, Ole-Martin Meland, har i løpet av onsdagen hatt «en kort samtale med sin klient». Foreløpig har han ikke sett noe dokumentasjon fra fransk politi.

TELEMARK: 56-åringen har de siste årene hatt tilhold i Skien. Han er dømt for flere kriminelle forhold begått i byen. Foto:Alf Øystein Støtvig,

– Jeg håper å få det oversendt i morgen, sier Meland til VG.

Ifølge forsvareren har spørsmålet om straffskyld ikke vært diskutert.

– Det har foreløpig ikke vært noe tema i det hele tatt.

PST vil ikke kommentere

– Vi kjenner ikke til denne etterlysningen, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til VG.

– Er dere kjent med mannen?

– Det har vi ingen kommentar til, sier Bernsen.
Heller ikke Kripos vil kommentere saken overfor VG. Etterlysningene ble sendt ut fra fransk politi 20. februar, ifølge en juridisk kilde.

Tok livet av seks personer

Ifølge NRK kom mistenkte til Norge i 1991, og vedkommende skal ha fått statsborgerskap i 2002. Statskanalen har vært i kontakt med mistenktes kone, som i likhet med mannen sin er bosatt i Skien. Også hun bedyrer at 56-åringen er uskyldig.

– Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun.

Ifølge Dagbladet var hans første folkeregistrerte adresse på Vestlandet, før han senere flyttet til Fredrikstad og videre til Telemark. I dag bor han i Skien, hvor han – ifølge Dagbladet – har vært i politiets søkelys en rekke ganger.

56-åringen er straffedømt en rekke ganger de siste 15 årene. Han er blant annet idømt fengselsstraff for legemsbeskadigelse, narkotikalovbrudd og trusler.

Angrep jødisk nabolag

Tilbake i 1982 ble totalt seks personer drept i angrepet mot den jødiske restauranten i Paris. 22 personer ble såret.

TOTALSKADET OMRÅDE: Den jødiske restauranten ble kraftig preget av møtet med håndgranaten. Blodet på gulvet vitner om et tragisk utfall. Foto:Joel Robine,Afp

Angrepet startet midt på dagen den 9. august i 1982, da en håndgranat ble kastet inn i restauranten i bydelen Marais – et populært jødisk nabolag sentralt i Paris.

Videre gikk to væpnede menn inn i restauranten, hvor rundt 50 mennesker oppholdt seg. Mennene skjøt mot folk i restauranten og deretter mot dem som flyktet nedover gatene i Paris.

Selv forsvant de fra stedet gjennom bakgatene i den franske hovedstaden.

Det er antatt at mellom tre og fem menn deltok i angrepet.

Trolig tilknyttet Abu Nidal

I etterkant av angrepet for snart 33 år siden, ble den militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO) anklaget for angrepet. Først i 2011 ble terrorlederen Abu Nidal utpekt som den ansvarlige av franske myndigheter.

Nidal var en palestinsk politisk leder som opererte på 1970- og 1980-tallet. Han ble kjent som verdens farligste terroristleder.

Gjennom sin egen organisasjon skal han være ansvarlig for å ha drept eller skadd over 900 mennesker i terrorangrep i 20 land. Organisasjonens mest kjente angrep fant sted ved billettskrankene til flyselskapet El Al på flyplassene i Roma og Wien i 1985. I alt 18 personer ble drept og 120 personer såret i de to angrepene.

Abu Nidal ble skutt og drept i Bagdad i august 2002 – på ordre fra Saddam Hussein, ifølge palestinske kilder.

– Vi vil finne dere, arrestere dere og dømme dere

The Times of Israel viser til en offisiell talskvinne, Agnes Thibault-Lecuivre, som forteller at de tre mistenkte trolig er tilknyttet Abu Nidal-organisasjonen.
Det er mindre enn to måneder siden fire gisler ble drept og flere andre ble alvorlig skadet da det oppsto en gisselaksjon i en jødisk butikk øst i den franske hovedstaden. At de tre mistenkte fra 1982-saken nå er identifisert kan i det minste fungere som «en viktig beskjed til alle terrorister og mordere», mener Alain Jakubowicz – som er leder av antirasismegruppen LICRA.– Uansett hvor dere er, vil vi finne dere, arrestere dere og dømme dere, har Jakubowicz uttalt til den franske kanalen BFM, ifølge The Times of Israel.

VG/NTB

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder