Australias kamp mot terror: I løpet av et tiår har angrep mot fotballfinale, strømnett og militærleir blitt avverget

Tekst fra e-post: Sender e-post: SnipImage Abdullah Elmir Foto:,

Australsk 17-åring i krig for IS: - Vi vil ikke stoppe før det svarte flagget vaier i alle land

I oktober dukket en væpnet australsk tenåring opp som talsmann i en propaganda-video for IS. Han truet USA og Storbritannia, men spesielt Australia. Australia har vært utsatt for terrorplaner i en årrekke.

Artikkelen er over fem år gammel

I slutten av juni i år sa tenåringen Abdullah Elmir fra Sydney til familien sin at han skulle på fisketur.

I stedet reiste han til borgerkrigsherjede Syria for melde seg til kamp for terrororganisasjonen Den islamske stat. Han er en av minst 70 australiere som har reist til Syria eller Irak som fremmedkrigere.

Denne ukens gisselaksjon i Sydney ble raskt knyttet opp mot radikal islam etter at gisseltakeren holdt opp et svart flagg med den islamske trosbekjennelsen, brukt av flere terrorgrupper.

– Vi vil ikke stoppe

17-åringen Abdullah Elmir dukket i oktober i år opp i en IS-video på nettet. Der står Elmir foran en gruppe væpnede krigere inne i et rom, i enten Syria eller Irak.

Han sier i videoen at han snakker til USA, Storbritannia, men spesielt til Australia:

IDENTIFISERT: Sheik Man Haron Monis identifiseres som gisseltakeren i Sydney av medier i hele verden. Foto:,Ap

– Bring ethvert land dere vil for å kjempe mot oss, om det er 50 nasjoner eller 50.000 nasjoner, det bryr ikke oss. Kom med flyene deres, bring alt dere har. Det bryr oss ikke, for vi har Allah.

– Vi vil ikke stoppe, eller legge ned våpnene våre, før vi når deres land, før vi har kappet hodet av enhver tyrann, før det svarte flagget vaier i alle land, på Buckingham Palace og Det hvite hus.

Elmir reiste sammen med en 16 år gammel australsk venn. De skal først ha reist til Tyrkia, og deretter over grensene til Syria. Dette er den mest vanlige ruten for fremmedkrigere i konflikten.

I en kommentar til videoen sa Australias statsminister Tony Abott IS er en trussel som rammer Australia og deres allierte.

– Det er derfor Australia deltar i koalisjonen som kjemper mot IS i Irak. I tillegg gir vi politiet og sikkerhetsmyndighetene makten og ressursene de trenger for å holde Australia og australiere trygge, sa Abott ifølge TV-kanalen ABC.

Mange år med australsk jihad

Australia har det det siste tiåret avverget en rekke planlagte terrorangrep. VG har gått igjennom de mest omfattende:

«Sydney Five»: Khaled Cheikho, Moustafa Cheikho, Mohamed Ali Elomar, Abdul Rakib Hasan og Mohammed Omar Jamal ble arrestert i en storstilt politiaksjon mot flere bydeler i Sydney i 2005. Hjemme hos mennene fant politiet oppskrifter på bomber, 28.000 patroner, 12 rifler, militant islamistisk litteratur, videomateriale som blant annet viste halshugginger utført av militante islamister, og angrepene mot World Trade Center i New York.

Ifølge tiltalen skal mennene, kalt Sydney five, ha kjøpt kjemikalier som kunne brukes til å lage bomber. De fem mennene ble funnet skyldig i planlegging av terrorangrep, og ble 15. februar 2010 dømt til fengselsstraffer på mellom 23 og 28 år.

TERRORSAK: En av de mistenkte i Sydney Five-saken føres inn i fengselscelle. Foto: New South Wales Police/AP Foto: ,

Strømnettangrep: I 2006 ble australsk-pakistanske Faheem Khalid Lodhi dømt for å ha planlagt et angrep mot Sydneys strømforsyninger. Dommen omfattet:

** Forberedelser til terrorangrep, ved å søke informasjon om å lage eksplosiver.

** Søke informasjon og samle kart over Sydneys strømforsyninger, og inneha kart over 38 militærinstallasjoner i landet.

** For å ha terrormanualer for hvordan lage gift, detonatorer og bomber.

Lodhi ble dømt til livstid i fengsel.

«Jihad Jack»: Konvertitten Joseph T. Thomas, som av australske medier fikk tilnavnet «Jihad Jack», var den første som ble dømt etter antiterrorlovene som ble innført i Australia etter 11. september-angrepene i USA. 31. mars 2006 ble han dømt til fem års fengsel, blant annet for å ha mottatt økonomisk støtte fra al-Qaida, men ble frifunnet for terrorfinansiering.

Senere ble hele dommen satt til side, fordi tilståelsene hans skal ha kommet under tortur i pakistansk fengsel. 26. august 2006 ble han likevel ilagt restriksjoner på hvor han kan bevege seg og hvem han kan ha kontakt med i henhold til antiterrorlovgivningen, etter godkjenning fra riksadvokat Philip Ruddock. I 2008 ble han frifunnet for terroranklagene.

SKULLE STORME MILITÆRBASE: Et udatert bilde av noen av mennene som planla å storme en militærbase utenfor Sydney og skyte så mange som mulig i 2009. Foto:Australian Federal Police,AFP

Benbrika-gruppen: I september 2008 ble fem menn, deriblant den muslimske predikanten Abdul Nacer Benbrika, dømt for planlegging av terrorangrep. Gruppen skal blant annet ha planlagt å bombe finalen i australsk fotball i 2005, Formel 1-løpet Australian Grand Prix og Crown Casino, og i tillegg henrette statsminister John Howard. I 2011 ble han frifunnet for terrorplanlegging, mens fengselsstraffen for medlemskap i terrororganisasjon ble redusert fra syv til fem år.

Militærleir-angrep: I august 2009 ble et islamistisk terrorpilot oppdaget og avverget. En gruppe ekstremister planla å angripe australsk militærleiren Holsworthy Barracks, i utkanten av Sydney. Planen var å innfiltrede basen å skyte så mange militæransatte som mulig med automatvåpen, til terroristene selv skulle bli drept eller tatt.

Tre menn med tilknytning til den somaliske terrororganisasjonen Al-Shabaab, ble pågrepet og dømt for planleggingen. Angrepet skulle være hevn for Australias deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan, skriver ABC.

Terror-høst i 2014

12. september hevet statsminister Tony Abbott og resten av regjeringen trusselnivået til «høy» – det høyeste nivået siden ordningen ble innført i 2003.

Ifølge australske myndigheter skyldtes hevingen av terrornivået én enkel årsak: Hjemvendte fremmedkrigere.

Bare dager senere slo australsk antiterrorpoliti knallhardt til mot ekstreme islamistiske miljøer i den største antiterroroperasjonen i landets historie:

Mer enn 800 politifolk deltok i aksjonene som først og fremst rettet seg mot forsteder rundt Sydney.

Om gisselsituasjonen i Sidney mandag kan ses i sammenheng med tidligere terrortrusler, vites foreløpig ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder