PRESSELEGENDE: Tidligere Washington Post-redaktør Ben Bradlee (t.v.) er død. Foto: REUTERS Foto: ,

Watergate-redaktør er død

Den legendariske tidligere Washington Post-redaktøren Benjamin C. Bradlee er død, 93 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bradlee døde av naturlige årsaker i sitt hjem, melder Washington Post. Bradlee var redaktør i avisen fra 1968 til 1991, og ble en av de viktigste figurene i Washington. Under hans ledelse doblet avisen opplaget og vant 23 Pulitzer-priser.

Bradlee ble berømt da han ledet avisens dekning av Watergate-skandalen tidlig på 1970-tallet. En opprulling som også gjorde journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein verdenskjente.

Den politiske skandalen oppsto i forkant av presidentvalget i 1972, da det ble avslørt et innbrudd i det demokratiske partiets hovedkvarter i Watergate-komplekset i Washington. En serie avsløringer gjort av de to journalistene i Washington Post med hjelp fra den anonyme kilden «Deep Throat» tydet på at daværende republikanske president Richard Nixon var aktivt innblandet i planleggingen av spionasje og innbruddsforsøk hos sine politiske motstandere.

Avsløringen endte med at Nixon som første president i amerikansk historie fratrådte sin posisjon den 8. august 1974. Flere av presidentens medarbeidere ble senere dømt til fengselsstraffer for innbruddene.

Bradlee mottok i fjor presidentens frihetsmedalje under en seremoni ledet av president Obama i Det hvite hus. Medaljen tildeles personer som har gitt et særlig bidrag til «sikkerhets- eller nasjonale interesser i USA, verdensfreden, kulturelle eller andre vesentlige offentlige eller private bestrebelser».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder