PAVE TAWADROS II: Den nye paven i den koptiske kirken avgir stemme i folkeavstemning om ny grunnlov i Egypt. Den nye paven for Midtøstens største kristne minoritet leder sin første julefeiring som kirkens overhode. Foto: Reuters / Amr Abdallah Dalsh / NTBscanpix

Kopterne feirer jul i urolig Egypt

Egypts koptiske minoritet feirer sin første jul med nytt overhode. Mye tyder på at den nye paven ønsker en mindre politisk rolle enn forgjengeren.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Kopterne feirer jul 25. desember, men det er i henhold til deres egen, eldgamle kalender. Dagen faller vanligvis på 7. januar i den gregorianske kalenderen som benyttes i Vesten.

Det betyr at kopterne fremdeles har noen dager igjen av fasten, i og med at tradisjonen tilsier at de skal avstå fra kjøtt, fjærkre og melkeprodukter i førti dager før jul.

Julekvelden tilbringes i kirken, der messen varer til midnatt. Årets messe i St. Markuskatedralen i Kairo-forstaden Abbasiya skal for første gang ledes av pave Tawadros.

Tawadros ble kopternes 118. pave i november og dermed leder for Midtøstens største kristne minoritet.

Islamist-trussel

Den nye paven har en formidabel oppgave foran seg. Siden Hosni Mubarak ble presset fra makten for snart to år siden, har islamistiske partier dominert egyptisk politikk, og fra de mest radikale har retorikken tidvis vært truende overfor kopterne.

Det er likevel ikke radikale islamister som er kopternes største trussel, mener førsteamanuensis og kopter-kjenner Berit Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo. Hun påpeker overfor NTB at de fleste koptere er mer preget av Egypts skrantende økonomi enn av radikale islamister.

- Det blir ofte påpekt at mange koptere frykter en grunnlov bygd på islamske sharialover. Det er ikke mitt inntrykk. Grunnloven har jo vært bygd på sharia i 30 år. Kopterne er mer opptatt av å få likeverdige borgerrettighetesite:vg.r og å få slutt på diskrimineringen, understreker Thorbjørnsrud og viser til at kopterne for eksempel har hatt store problemer med å få tillatelse til å bygge nye kirker de siste tiårene.

Flere overgrep

President Mohamed Mursi, som har bakgrunn fra Det muslimske brorskap, sa oppmuntrende ting om kopternes rolle i Egypt etter at han ble valgt. Siden den gang har imidlertid stjernen hans vært dalende hos den koptiske minoriteten.

Først deltok han ikke da Tawadros ble innsatt som pave, og deretter har to av hans koptiske rådgivere trukket seg i protest mot de omstridte bestemmelsene Mursi kom med i november.

Ifølge Thorbjørnsrud hersker det en viss frykt for et strengere samfunn preget av religiøs segregering.

- Mange er bekymret for utspillene til radikale islamistiske ledere og de ultrakonservative salafistene. Man frykter at dans og musikk skal bli forbudt, sier hun og legger til at det mellom 2008 og 2011 var en markant økning i antall overgrep mot koptere.

Ikke politisk leder

Kopterne spilte en fremtredende rolle i egyptisk samfunnsliv i mellomkrigstiden, men under president Gamal Abdel Nassers arabiske nasjonaliststyre på 1950- og 60-tallet ble kirken gjort til de kristnes eneste talerør. Dermed ble paven også kopternes politiske leder.

Ikke alle koptere ønsker at det skal fortsette.

- Tiden da vi fulgte paven i politiske spørsmål tok slutt med revolusjonen. Kirken er bare for åndelige anliggender, sier 31 år gamle Abram Youssef til Ahram Online.

Berit Thorbjørnsrud tror den nye paven kan leve med det.

- I så måte er det interessant å se at Tawadros nå oppfordrer kopterne til igjen å engasjere seg i politiske partier og organisasjonslivet, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder