RYKKER FREMOVER: Irakiske krigere i sjiamilits fotografert på onsdag utenfor Tikrit, 16 mil nord for Bagdad. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

IS rømmer fra Tikrit:
- Folket frykter de som tar over

Tikrit-student: – Innbyggere er redde for tortur og drap

Nødhjelpsaktivist: – IS har holdt innbyggerne som gisler

IS er i ferd med å drives på flukt fra den strategisk viktige byen Tikrit, men innbyggerne puster ikke nødvendigvis lettet ut.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Folk i Tikrit har få valg. Enten er de gisler, holdt innesperret i sin egen by av IS. Eller så kan de bli torturert og drept av sjiamilitsene som nå entrer byen på jakt etter hevn. Jeg er så lei meg.

Det sier en ung mann fra Tikrit til VG. Han flyktet fra den omstridte byen nord for Bagdad, i fjor sommer. Da var IS i ferd med å ta over byen hans.

IS flykter, Mosul neste

De siste 11 dagene har 30.000 krigere deltatt i den største operasjonen mot IS i Irak siden terrorgruppens blodige frammarsj i fjor sommer.

Soldater fra den irakiske hæren, alliert med en rekke ulike sjiamuslimske militsgrupper og iranske militæroffiserer, har den siste uken angrepet Saddam Husseins fødeby Tikrit fra flere fronter.

Torsdag var de allierte styrkene nære ved å gjenerobre den sunnimuslimske byen fra Den islamske staten. Ifølge flere medier holder IS kun noen lommer og nabolag inne i byen.

UTBOMBET: En sjia-kriger tar seg en røyk ved vraket av en bil i utkanten av Tikrit. Noen sunniarabiske stammekrigere er også med i kampen mot IS. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

Slaget om Tikrit har blitt beskrevet som test på hærens styrke i kampen mot IS. Med seier her, er det neste steget å gjenerobre den IS-kontrollerte storbyen Mosul. Iraks nest største by ble tatt av IS i juni i fjor, og er deres hovedbase i landet.

Krigen i Irak i utstrakt grad blitt sekterisk, og en rekke medier rapporterer at innbyggere i Tikrit frykter hevnangrep fra hæren, der en majoritet av soldatene er sjiamuslimer. The New York Times skriver også at amerikanske myndigheter frykter for den sekteriske volden som kan oppstå når sjiamilitsene tar over byen.

Hæren bomber sivile

Den unge irakiske studenten VG snakker med befinner seg nå i den kurdisk-kontrollerte byen Kirkuk lenger nord. Han har telefonkontakt med vennene i hjembyen Tikrit.

– Den irakiske hæren har bombet sivile områder inne i Tikrit. Det er ikke sånn at alle er positive til IS, men mange frykter at militser støttet av Iran skal ta hevn på sunnimuslimene.

– Hva frykter de?

– Tortur og drap, som hevn for at folk har støttet IS. Dessuten snakker innbyggerne i byen om at sjiaene vil drepe de som ikke samarbeider med dem, sier mannen, og fortsetter:

– En av mine venner, som fortsatt er i Tikrit, sier at en krig mellom Iran og IS er som en krig mellom Hitler og Stalin.

VG snakket også med den unge studenten i fjor sommer. Han var da svært kritisk til en irakiske regjeringen:

– Jeg flykter fra hjembyen min fordi jeg er redd for hvordan regjeringen skal ødelegge byen, nå som IS er der. Mange av mine venner kriger med IS. De er sinte etter tortur, drap og overgrep fra regjeringen.

VIL HJELPE: Rafid al-Rubaie og hans kollegaer hjalp flyktninger fra Tikrit i utkanten av byen på onsdag. De beskrev vanskelige forhold inne i byen. Foto: Privat,

IS holdt innbyggerne som gisler

VG har den uken også snakket med en Bagdad-mannen Rafid Al-Rubaie som til daglig jobber i en organisasjon som gir nødhjelp til krigsofrene i Irak. På onsdag kjørte 29-åringen og hans kollegaer til utkanten av Tikrit.

– Vi møtte over 50 familier som nettopp hadde sluppet ut av Tikrit. IS lot ingen av dem forlate byen, sier han.

Al-Rubaie og hans team ga bort mat- og vannforsyninger til familiene.

– Da regjeringsstyrkene begynte å bombe IS-posisjoner, mistet IS kontrollen og familiene jeg møtte hadde klart å rømme ut av byen. De sa til meg at de endelig er ute av helvette.

Al-Ruabie har selv kjent krigen i Irak på kroppen. Han har flere ganger blitt truet av ukjente gjerningsmenn for jobben han har gjort som aktivist. I forrige uke ble bilen hans satt i brann.

– Er du glad for at IS nå ser ut til å tape Tikrit?

– Så klart er jeg det, men jeg hadde håpet at hæren kunne klart det alene, uten hjelp av militsene. De fører ikke noe godt med seg.

NØD: Flere innbyggere i Tikrit sier de ikke fikk lov til å fortalte byen mens IS var under kontroll. Denne uken kom flere familier til et eldre skolebygg utenfor byen. Der fikk de hjelp. Foto: Privat,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder