FANGET: Rahaf Mohammed al-Qunun er sperret inne på et hotellrom på flyplassen i Bangkok. Foto: Twitter / Rahaf Mohammed al-Qunun

Saudiarabisk tenåring frykter for sitt liv: – Historien er veldig typisk

Den saudiarabiske 18-åringen som er sperret inne på flyplassen i Bangkok risikerer fengselsstraff for ulydighet.

 • Mikal Hem
 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Sofie Fraser

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er en veldig typisk historie om kvinner som prøver å flykte fra familier som mishandler dem fysisk og psykisk, men også kvinner som blir hundre prosent kontrollert av familiene sine, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International i Norge.

Rahaf Mohammed al-Qunun ble stoppet på flyplassen i Bangkok. Hun sier til AFP at hun ble stanset av saudiarabiske og kuwaitiske tjenestemenn da hun ankom Savarnabhumi flyplass i Bangkok lørdag.

Please help @TLHR2014 @sunaibkk I am in Bangkok about to be forced on a flight back to Saudi where my life is in danger

18-åringen hevder tjenestemennene tok passet og reisedokumentene hennes med makt. Hun skriver på Twitter at hun frykter for sitt liv dersom hun blir sendt tilbake til familien sin i Saudi-Arabia.

Nekter å forlate hotellrommet

Natt til mandag norsk tid ber hun mennesker som befinner seg i transit-området på flyplassen om å protestere mot en eventuell deportasjon.

På samme tid har hun barrikadert seg inne på sitt hotellrom ved flyplassen. Ifølge ABCs reporter Sophie McNeill forsøker ansatte fra Kuwait Airways å hente henne ut, men hun nekter.

Like før klokken 04.25 mandag morgen norsk tid tvitrer en person gjennom 18-åringens Twitter-konto, hvor vedkommende skriver at han eller hun har fått tilgang til kontoen.

Mandag morgen klokken 11.00 lokal tid går flyet hennes tilbake til Kuwait, det vil si 05.00 norsk tid.

Klokken 05.24 norsk tid tvitrer personen, som omtaler seg som en venn av kvinnen, at Rahaf ikke er på det planlagte flyet myndighetene ønsket å sende henne tilbake med.

Rahaf skal ifølge personen som styrer Twitter-kontoen fortsatt befinne seg på hotellrommet, og de vet ikke om flyet har forlatt flyplassen uten henne eller ei.

les også

Saudiarabisk kvinne holdt igjen i Thailand – hevder hun blir drept hvis hun sendes hjem

– Mindreårige hele livet

Tin kjenner forholdene i Saudi-Arabia godt, og har skrevet boken «Saudi-Arabia – Sverdet og stemmene». Hun forteller at kvinner i Saudi-Arabia ikke kan gjøre noe uten tillatelse fra en mannlig verge. Vergen er enten ektemannen, eller en slektning, som en far eller en bror.

– Dette er et generelt problem i Saudi-Arabia. Kvinner er underlagt nære mannlige slektninger gjennom hele livet. Det gjør dem i praksis til mindreårige hele livet, sier Tin.

Risikerer fengsel

Rahaf skriver på Twitter at hun ikke lenger tror på islam, den offisielle religionen i Saudi-Arabia. Det er dødsstraff for å frafalle islam i Saudi-Arabia.

Tin forteller at 18-åringen kan straffes med fengsel for ulydighet mot vergen. Straffen kan i praksis bli livstid, dersom vergen hennes ønsker det.

les også

Kvinner i Saudi-Arabia varsles om skilsmisse med sms

– Når hun har sonet ferdig, trenger hun vergens godkjennelse for å bli løslatt, sier Tin.

At Rahaf har offentliggjort identiteten sin gjør henne spesielt utsatt.

– Da vil identiteten hennes være kjent for allmennheten i Saudi-Arabia. Hun vil ikke ha noe sted å flykte til. Hun vil være prisgitt hva familien vil gjøre med henne, sier Amnesty-rådgiveren.

She said there is 4 people waiting outside my room to make sure that I can’t leave the hotell #فتاه_تايلند #saverahaf https://t.co/MzI11IWTpY

– Kan bli drept

18-åringen har fortalt flere medier at hun frykter for sitt liv, dersom hun blir sendt tilbake til Saudi-Arabia.

– Jeg er hundre prosent sikker på at de kommer til å drepe meg med en gang jeg slipper ut av fengsel, sier Rahaf til AFP.

Tin utelukker ikke at det kan stemme.

– Det har skjedd før. Hun har stått opp mot vergens beslutning. Hun har eksponert hele familien. Noen familier kan bli så oppbrakte at de går til et sånt skritt, sier hun.

les også

Aktivist i Bahrain tapte anke, dømt for Twitter-meldinger

Rafah kom med et fly fra Kuwait, og var på vei videre til Australia da hun ble anholdt på flyplassen i Bangkok. Ifølge thailandsk politi hadde hun ikke nødvendige papirer for å komme inn i Thailand. Ikke alle tror på den historien.

«Det virker som om thailandske myndigheter finner på en historie om at hun forsøkte å søke om visum, og at hun ikke fikk det. Faktum er at hun hadde en billett videre til Australia. Hun ville ikke til Thailand i utgangspunktet», sier Phil Robertson, visedirektør i Human Rights Watch Asia, til BBC.

Søker asyl

Rafah skriver på Twitter at hun ønsker å søke om asyl.

Ifølge Tin har Thailand plikt i henhold til internasjonale konvensjoner å vurdere søknaden hennes.

– Andre land burde ikke komme unna med å la seg presse av Saudi-Arabia til å bryte internasjonale konvensjoner, sier hun.

Ifølge BBC har ansatte ved den saudiarabiske ambassaden i Bangkok uttalt at 18-åringen ble stoppet fordi hun ikke hadde returbilletter. De hevder også at hun fortsatt har passet sitt.

Denne påstanden tilbakeviser Rafah raskt på Twitter.

Mandag morgen skriver personen som styrer 18-åringens Twitter-konto at Rafah nå ber om hjelp fra myndighetene i USA, Canada, Australia, England eller andre europeiske land.

Den tyske ambassadøren i Thailand, Georg Schmidt, skrev søndag kveld på sin Twitter-konto at Tyskland er bekymret for Rahaf Mohammed, og er i kontakt med den thailandske siden og andre land hun har henvendt seg til.

Les også

 1. Netflix dropper satire etter saudiarabisk klage

  Strømmegiganten Netflix har fjernet saudiaraberes tilgang til en episode av «Patriot Act with Hasan Minhaj» etter at…
 2. Våpen strømmer til Midtøsten

  Russland seiler opp som verdens nest største våpenprodusent, ifølge ny rapport.

Mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Twitter
 3. Islam
 4. Thailand
 5. Bangkok
 6. Asyl
 7. Australia

Flere artikler

 1. Thailand lover å ikke deportere saudiarabisk 18-åring

 2. Hun trenger beskyttelse

 3. Saudiarabiske Rahaf har fått asyl i Canada

 4. FN har gitt Rahaf (18) status som flyktning

 5. Saudiarabiske Rahaf (18) har landet i Canada

Fra andre aviser

 1. Rahafs Twitter-konto stengt etter trusler

  Bergens Tidende
 2. Saudiarabisk 18-åring har forlatt flyplasshotellet i Bangkok med FN

  Aftenposten
 3. Australia vil vurdere å gi asyl til 18-åring som flyktet fra familien

  Aftenposten
 4. Saudiarabisk tenåring utfordrer hele asylsystemet

  Bergens Tidende
 5. Ung saudiarabisk kvinne som flyktet fra familien reiser til Canada

  Aftenposten
 6. Rømt 18-åring utløser debatt om systemet med mannlige verger for alle saudiske kvinner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder