BLODBAD: Slik ser bussen, der blant annet 40 skolebarn mistet livet, ut etter at den ble truffet av en bombe torsdag 9. august. Her observerer en gutt vrakrestene. Foto: STRINGER / AFP

Bomben som tok livet av 40 skolebarn i Jemen var amerikanskprodusert

Bomben benyttet i angrepet mot en skolebuss i Jemen 9. august, var solgt som del av en amerikansk våpenhandels-avtale med Saudi-Arabia.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det skriver CNN.

Skolebarna var på vei til piknik og hadde stoppet for å kjøpe varer på er marked i landsbyen Dahyan i Saada-provinsen, nord i den opprørskontrollerte delen av Jemen, da det smalt.

Bomben ble sluppet fra et saudiarabisk fly, og etterlot 51 mennesker drept – 40 av dem skolebarn.

les også

«Et drept barn lå i armene mine»: Slik overlevde gutten angrepet som drepte 29 barn

For en uke siden fortalte en av guttene om bord på bussen om angrepet til VG:

– Jeg skrek. Noen barn lå drept rundt meg og en lå drept i armene mine. Jeg prøvde å rømme vekk ved å dytte den døde kroppen unna, og komme meg bort. En voksen tok meg til sykehus, fortalte han fra sykesengen.

Mandag ble barna gravlagt i 40 små graver i provinshovedstaden Saada.

Avslørt av serienummer

I samarbeid med jemenittiske journalister, og en ammunisjonsekspert, har CNN kunnet stadfeste at bomben var amerikanskprodusert, og solgt til Saudi-Arabia som en del av våpenavtalen.

OVERLEVDE: Denne gutten overlevde angrepet. 39 andre barn måtte bøte med livet. Foto: STRINGER / AFP

Bilder CNN har fått tilgang til, og som ble filmet før opprydningsarbeidet ved åstedet startet, viser angivelig en bit av bomben med serienummeret fortsatt intakt. Ifølge ammunisjonseksperten knytter nummeret bomben til den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin.

Bomben er ifølge CNN på 227 kilo og av typen Mark 82 – en bombe svært lik den som traff en begravelse i Jemen i 2016, og som etterlot 155 drepte og hundrevis av sårede.

les også

Ett angrep – 40 drepte barn

Ifølge CNN tok en, angivelig amerikanskprodusert, presisjonsbombe av typen MK 84, livet av 97 mennesker på et marked i Jemen samme år.

Bannlyst av Obama – gjenopptatt av Trump

Etter angrepet mot begravelsen i 2016 gikk daværende president Barack Obama ut å bannlyste salget av militær presisjonsteknologi til Saudi-Arabia, og pekte blant annet på menneskerettigheter.

Trump-administrasjonen, med daværende utenriksminister Rex Tillerson i spissen, gikk derimot tilbake på dette i mars 2017 og eksporteringen fortsatte.

40 SMÅ GRAVER: Mandag ble de omkomne barna begravet i 40 små graver i Saada-provinsen i Jemen. Foto: STRINGER / AFP

Krigføringen til Saudi-Arabia, Emiratene og resten av koalisjonen er støttet med logistikk og utstyr fra en rekke vestlige land. I tillegg til USA selger blant annet Storbritannia krigsmateriell til landet.

Etter angrepet mot skolebussen har aktivistgrupper og observatører begynt å stille spørsmål ved USAs moralske ansvar i krigen i Jemen.

les også

FN-sjefen til VG: – Stadig flere krigsforbrytelser blir ikke straffet

Krever svar fra administrasjonen

Demokratiske medlemmer av senatet har også sendt tre brev på tre dager til Trump-administrasjonen der de etterlyser en oppsummering på USAs involvering i krigføringen, skriver Washington Post.

Demokratene etterspurte også dette i slutten av juli, da de ba utenriksminister Mike Pompeo, forsvarsminister James Mattis og nasjonal etterretningsdirektør Daniel Coats, om en redegjørelse.

KREVER SVAR: Flere organisasjoner og politikere krever nå svar på amerikansk involvering i krigen i Jemen. Her er forsvarsminister James Mattis og president Donald Trump avbildet under et møte med militære ledere ved en annen anledning. Foto: MANDEL NGAN / AFP

– Den pågående militære opptrappingen truer millioner av sivile, og hundretusener risikerer å sulte i hjel. USA må ha en samlet strategi for å adressere denne situasjonen, uttalte demokratenes innpisker, Steny H. Hoyer til Washington Post.

Frustrasjonen over amerikansk involvering er størst blant demokratene, men også på republikansk side har de begynt å stille spørsmål, skriver Washington Post.

les også

Norge solgte våpen og ammunisjon for 4,7 milliarder i 2017

Forsvarsminister James Mattis tidligere gått ut og forsvart våpenhandelen med Saudi-Arabia.

Tusenvis drept

Saada-provinsen, nord i Jemen, er Houti-opprørernes maktbase og herfra skyter de missiler inn i Saudi-Arabia. Først hevdet Saudi-Arabia, som har innrømmet å stå bak angrepet, at bussen var et legitimt militært mål. Så kom detaljene som de drepte barna, og nå vil FN granske det som mange mener er en klar krigsforbrytelse.

DREPT: Ahmed Zaid Talib (10) og Ali Zaids Taib (7) ble drept i torsdagens angrep. Foto: Privat

Ifølge Washington Post kan så mange som 50.000 mennesker ha blitt drept bare i perioden mellom januar 2016 og juli 2018. Tallet utelukker mennesker drept av krigens mer langvarige effekt, som hungersnød og epidemier utløst av mangel på medisiner, mat og infrastruktur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder