DEMONSTRERER: Gruppen «Refuse Facism» protesterte mot visepresident Mike Pence og president Donald Trump i New York City.
DEMONSTRERER: Gruppen «Refuse Facism» protesterte mot visepresident Mike Pence og president Donald Trump i New York City. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Protesterer ikledd kostymer fra «The Handmaid's Tale»

UTENRIKS

Den siste måneden har flere aktivister som kjemper for kvinners rettigheter tatt i bruk symbolismen fra den suksessfulle TV-serien.

Publisert: Oppdatert: 01.08.18 09:18

Hundre kvinner samlet seg i New York City tirsdag ikledd røde kapper og hvite kyser, skriver New York Post.

Det ser akkurat ut som en scene fra «Handmaids tale», den dystopiske TV-serien basert på boken skrevet av Margaret Atwood i 1985.

«Handmaids tale» handler om det religiøse, totalitære samfunnet Gilead, hvor fruktbare kvinner lever som avlsslaver for den mannlige makteliten.

Demonstrantene sto klare idet visepresident Mike Pence ankom en konferanse på nedre Manhattan i regi av sikkhertsdepartementet. Protestene er ledet av gruppen «Refuse Facism», som forrige uke gjorde samme type stunt i Philadelphia.

Pence er del av Tea Party-bevegelsen og er evangelisk kristen med sterke konservative syn på sosiale spørsmål som abort, likestilling og homofiles rettigheter. Han har blant annet tidligere støttet konverteringsterapi av homofile og uttalt at kvinner ikke hører hjemme i militæret.

1 av 6DEMONSTRERER: Hundrevis samlet seg i Philadelphia den 23. juli. Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN

Demonstrantene mener at Pence og president Donald Trump er en ekte trussel mot menneskeheten. Gruppen mener de er med på å gjøre USA om til en verden som kan sammenlignes med den i den suksessfulle serien, ifølge gruppens egen hjemmeside.

Det er ikke bare i USA demonstranter som kjemper for kvinners rettigheter har tatt i bruk symbolismen med de røde kappene og hvite kysene.

Med bøyd hode marsjerte titalls kvinner ned gatene i hovedstaden i Argentina forrige uke. De ber om at abort skal bli avkriminalisert fordi komplikasjoner etter ulovlige aborter er en ledende dødsårsak blant kommende mødre i landet.

Ifølge nyhetsbyrået AP lest en av demonstrantene opp et brev signert den kanadiske forfatteren bak boken om «The Handmaid's Tale» da de ankom kongressen i Buenos Aires:

– Ingen liker abort, til og med når det er trygt og lovlig. Det er ikke noe som kvinner velger å gjøre for gøy en lørdagskveld. Men ingen liker kvinner som blør i hjel på baderomsgulvet etter ulovlige aborter heller. Hva skal vi gjøre?

Her kan du lese mer om