Hammelow-Berg i stormdrama

UTENRIKS

PUERTO RICO (VG) Eks-reisesjekker Helge Hammelow-Berg og kona Kari havnet midt i stormsenteret under sin ferie på Gran Canaria.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:25

Vekket av stormen

- Dattera mi ringte og fortalte at fire turister hadde omkommet like ved der vi var, sier han til VG.

De fire tyske fotturistene omkom i et leirras i nasjonalparken La Caldera de Taburiente på øya La Palma, et stykke vest for Gran Canaria. Myndighetene frykter at flere er omkommet. Tre andre turister fra den samme gruppen er fremdeles savnet i jordmassene. Men det manglet heller ikke dramatikk da Helge Hammelow-Berg og kona våknet av et forferdelig leven natt til tirsdag.

- Jeg våknet i halv fire-tiden av det enorme bråket fra stormen og masse hyling og skriking. Da jeg gikk ut for å se hva som foregikk, ble jeg stanset av hotellets ansatte og beordret rett inn på rommet mitt igjen. Jeg ble ganske skremt, og det er klart jeg var redd der og da, sier Hammelow-Berg.

Under glimtene fra de massive lynnedslagene åpenbarte det seg et fryktelig syn. Helge mener det nærmest skyldtes tilfeldigheter at det ikke gikk menneskeliv tapt i Puerto Rico.

- Det var så vilt. Helt uvirkelig. Vannet fosset som en elv nedover veien. Jeg så fire biler som fløt nedover og krasjet i hverandre, sammen med steiner så store som basketballer. Vannmassene skrellet opp asfalten, tok med seg alt som var i deres vei og veltet trær, sier den tidligere TV-stjernen.

I går skinte solen igjen på turistene på Kanariøyene, selv om tropestormen hadde satt sitt preg på bybildet. I Puerto Rico jobbet hjelpemannskaper og ansatte på spreng med å fjerne vann og mudder fra butikker og restauranter.

Vrakede biler ble fjernet og jordvoller fjernet fra veiene. Men uværet hadde ikke lagt noen demper på hverken ferieidyllen eller humøret til ekteparet Hammelow-Berg.

- Nei da, det har vært litt skiftende vær hele uken, men vi har hatt det kjempefint, sier han og viser fram noen av stormens herjinger på den lille stranden. Den er regelrett delt i to av de enorme vannmassene som har gravd dype groper i sanden på sin vei mot havet. Strandstoler og alt annet som stod i deres vei, måtte ufrivillig bli med på ferden.

Klar for TV-opptak

I morgen reiser han hjem fra Puerto Rico for å jobbe. Helge skal tilbake på TV-skjermen.

- Jeg skal spille i en komiserie med Bjørn Sundqvist og Jon Øigarden i programmet «Endelig fredag». Landets ukronede reisesjekker blir trolig å finne med eget program på TV 2 over jul.

- Men det blir ikke med «Reisesjekken»?

- Nei, 450 programmer får holde, flirer en solbrun Helge bak barten og stikker over til solsengene han og kona har leid for dagen.

Og det gode humøret var gjengs for alle turistene VG møtte på Puerto Rico i går, både de som ankom og de som hadde vært der en stund. På turen ned med Star Tours charterrute var selvfølgelig gårsdagens VG-oppslag det store samtaleemnet, men ingen av de Syden-sugne på Gardermoen i går morges lot seg skremme av stormen som kostet minst fem mennesker livet.