Omstridte Roy Moore gikk på valgnederlag i Alabama

MONTGOMERY, ALABAMA (VG) Ikke på 25 år har en demokrat blitt senator fra Alabama. I natt snudde det.

 • Siri Eggen
 • Robert Simsø
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over to år gammel

I et utrolig valgdrama, hvor den omstridte republikaneren Roy Moore (70) ledet fra start, gikk demokraten Doug Jones (63) til slutt av med en overraskende seier.

Det var en tydelig fornøyd valgvinner som inntok talerstolen tidlig onsdag morgen norsk tid:

– Jeg tror jeg har ventet på dette hele livet, og nå vet jeg ikke hva i all verden jeg skal si. Vi har vist, ikke bare i delstaten Alabama, men i hele landet at vi kan stå sammen, sier Jones.

TAPTE VALGET: Roy Moore forlater valgvaken sammen med kona Kayla. Det ble helt stille i lokalet da valget vippet i favør av demokraten Jones. Foto: Thomas Nilsson, VG

Dette er et enormt prestisjenederlag for president Donald Trump. Han gikk imot en rekke av sine egne partifeller som ikke ville ha Moore til Washington. Trump insisterte derimot på at Moore måtte velges slik at presidentens agenda kunne gjennomføres.

Men Alabama sa nei til Trump.

Kort tid etter at nederlaget var et faktum, gikk presidenten selv ut på Twitter for å gratulere Doug Jones med triumfen. Han sier at stemmene hvor man valgte sin egen kandidat hadde en stor betydning, men presiserer:

– En seier er en seier. Folkene i Alabama er flotte, og republikanerne vil få en ny sjanse på dette setet i løpet av svært kort tid. Det slutter aldri!

Da 99 prosent av stemmene var talt opp på CNNs måling, ble Jones utpekt som valgvinner med 49,9 av stemmene, mot Moores 48,4 prosent. Dermed mister republikanerne sin ene plass i Senatet – og flertallet blir redusert til 51–49.

Men da Moore kom på scenen tidlig onsdag morgen norsk tid, nektet han å erkjenne nederlaget. Fra talerstolen var han derimot klar på at det ikke er over.

– Stemmene strømmer fortsatt inn, sier Moore til stor applaus, før han ber tilhengerne gå hjem og legge seg.

Moore-tilhenger til VG: – Helt ærlig er jeg lei av de fordømte folkene

Første demokrat på 25 år

Det skulle egentlig vært knyttet lite spenning til et valg i denne dypt konservative delstaten, ofte kalt «Sørstatenes sørstat». Her har det ikke er blitt valgt en demokrat til Senatet på over 25 år, og Trump knuste Hillary Clinton med 28 prosentpoeng i presidentvalget for ett år siden.

Men beskyldningene mot Moore om seksuelle overgrep og trakassering har rystet det republikanske partiet, og har det nå vist seg – også en del av velgerne.

VG var på plass på valgvaken til Moore. Moore ble tatt imot som en helt da han ankom valgvaken sammen med Steve Bannon. Men de to holdt seg på bakrommet mens dramaet utspilte seg.

Stemningen var en helt annen da republikanerens talskvinne Janet Porter gikk på talerstolen like etter at de første resultatene kom inn:

– Vi sender Roy Moore til Washington i kveld for å «tømme sumpen». Han kommer ikke lenger til å hete dommer Roy Moore, men senator Moore. Washington kommer til å se i kveld at Gud er større enn milliardærene i Washington, sa Porter.

VG møtte den samme Porter etter det sviende nederlaget. Talskvinnen hadde plutselig ikke lyst til å si noe da hun forlot valgvaken:

– Jeg vil ikke snakke nå. Jeg venter på at resten av stemmene skal komme inn, sier Porter til VG før hun haster avgårde i desemberkvelden.

Her kan du se kandidatens spesielle ankomst til valglokalene:

Erkekonservative Roy Moore er en omstridt politiker på flere plan.

Han er en sterk motstander av abort. Han er imot ekteskap mellom homofile. Han er sterkt kritisk til islam. Han vil stenge grensene for innvandring. Han har gjennom årene kommet med en rekke uttalelser som oppfattes som rasistiske.

Men Donald Trump mente at Moore kunne bidra til å «gjenreise Amerikas stolthet».

Trump valgte dermed å ignorere anklagene om at Moore som assisterende statsadvokat, da han var i 30-årene, begikk seksuelt overgrep mot to unge jenter – og var seksuelt aggressiv mot ytterligere seks. Det var Washington Post som avslørte denne saken 9. november.

Roy Moore-anklager: – Jeg frykter for livet mitt

En rekke republikanere senatorer – inkludert Alabamas andre republikanske senator Richard Shelby – har åpent sagt at de ikke ønsker Roy Moore i Senatet.

Disse utspillene har irritert Roy Moore-supportere som VG har snakket med de siste dagene i Alabama. De vil ha seg frabedt at Washington eller medieeliten forteller dem hva de skal stemme. Mange kvinner VG har snakket med tror heller ikke på sine åtte medsøstre som har fortalt om sine skremmende opplevelser med Moore.

Ivanka Trump rykket ut: – Det er et spesielt sted i helvete for mennesker som jakter på barn

70-åringen har gjentatte ganger avvist kvinnenes historier. Han har stemplet det som et skittent, politisk spill.

Flere Moore-supportere og valgkamparbeidere VG snakket med etter nederlaget, mener denne saken var ødeleggende. Men de savner også støtte fra det republikanske partiet - og spesielt Mitch McConnell, som de mener saboterte Roy Moore.

DRØMMEN KNUST: Roy Moore-fan Patricia Jones hadde det ikke lett da hun innså nederlaget i natt norsk tid. Foto: Thomas Nilsson, VG

– Valget er ikke over. Nå skal jeg på hotellet og be. Så skal jeg dra hjem til min kone og mine fem barn og lære alle sammen å kjempe mot Mitch McConnell, sier Moore-supporter David Burns.

Her kan du se Donald Trumps støtte til den omstridte kandidaten:

Mer om

 1. USA
 2. Republikanerne, USA
 3. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Trump om sjokktapet i Alabama: – Jeg hadde rett!

 2. Politiker anklaget for seksuelle overgrep stiller til valg – igjen

 3. Eksperter: Slik kan Demokratene overta makten i Kongressen

 4. En seier for #metoo

 5. Støtte til Roy Moore: – Helt ærlig er jeg lei av de fordømte folka

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder