ARRESTERT: Norsk-irakiske Samir Obeid er fengslet i Irak. Foto: SKJERMDUMP INNSENDT AV FAMILIEN.

Broren til norsk borger fengslet i Irak: – Ble frikjent

Broren til den norsk-irakske journalisten Samir Obeid, som har vært fengslet i Irak i flere uker, sier at Obeid mandag ble frikjent.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mandag falt dommen for journalisten Samir Obeid, som i syv uker har vært fengslet i Irak. Ifølge Obeids bror Hassan, har den irakske domstolen besluttet å frikjenne den norske borgeren.

– Vi venter på å fullføre prosedyrene til han blir løslatt fra frihetsberøvelsen, sier Hassan, som bare ønsker fornavnet sitt på trykk, til VG.

Broren forteller at nyheten naturlig nok blir tatt svært godt imot.

Utsatt gang på gang

Samir Obeids svigerbror forteller at rettsaken har blitt utsatt gang på gang. Nå har Obeid sittet fengslet i Irak i sju uker. Mandag falt altså dommen, og den norsk-irakske journalisten som er bosatt i Oslo kunne risikere fengselsstraff.

– Jeg vet ikke hva jeg skal tro vil skje. Jeg håper at dommerne blir enige om at dette er en politisk sak, og at Samir ikke har gjort noe galt, sa Hassan til VG søndag, dagen før dommen falt.

Hassan forteller at familien har fått informasjon om at dommen vil bli lagt frem mellom 10.00 og 11.00 norsk tid.

Bakgrunn: Fengslet i Irak: – Stilles for retten uten tilgang på advokat

Norsk Journalistlag: – Veldig bekymret

Det var den 22. oktober at den norske statsborgeren ble pågrepet av irakiske sikkerhetsstyrker. Siden det har han sittet fengslet i Irak. Familien sier de ikke har fått snakke med ham direkte, men de har sett ham i rettsmøtene.

Obeid har skrevet en rekke kritiske saker om irakiske myndigheter, blant annet denne artikkelen der han anklaget Iraks politikere, og særlig statsminister statsminister Haidar al-Abadi, for å tilpasse sin politikk til britiske oljeselskapers gjeninntreden i Irak.

Kirkuk: Irakiske regjeringsstyrker har startet offensiv mot kurdisk oljeby

Dette synes å være bakgrunnen for arrestasjonen, og han ble pågrepet kort tid etter at den ble publisert.

Norsk journalistlag har vært involvert i Obeids sak, og fulgt opp familien. De var i forkant av dommen urolige for hvilke konklusjoner som vil bli truffet i retten.

– Vi frykter at han skal få en fengselsstraff i et land som ikke tidligere har hatt som vane å arrestere folk for at de bruker ytringsfriheten, sa Eva Stabell i Norsk Journalistlag.

Obeids svigerbror forteller at det norske konsulatet har bistått i rettsaken. Stabell sier også at det norske konsulatet var representert i rettsaken da den omsider fant sted, etter å ha blitt utsatt flere ganger.

– Vi håper at dette er over i morgen, alle er veldig bekymret, sa Stabell til VG før dommen falt.

– Må sette vår lit til norske myndigheter

Stabell har tidligere fortalt VG at myndighetene i Irak droppet den opprinnelige tiltalen om den kritiske artikkelen til Obeid, og endret den under fengslingsmøtet til i stedet å tiltale ham for å ha truffet tilhengere av Sadams regime i Amman.

– Vi må sette vår litt til norske myndigheter og at de tar dette alvorlig. Det har de gjort hittil, sier Stabell.

Hun er tydelig på at de ser på dette som en klar ytringsfihetssak.

– Det store problemet irakske myndigheter ikke anser ham som norsk. Men heller ikke irakske statsborgere skal fengsles for å bruke ytringsfriheten.

Ifølge utenriksdepartementets reiseinformasjon, anser nemlig irakiske myndigheter norske statsborgere av irakisk opprinnelse som irakiske statsborgere. Fordi Obeid har bakgrunn fra Irak, har han både irakisk og norsk statsborgerskap.

Utenriksdepartementet har bekreftet til VG at de er gjort kjent med at en norsk borger er arrestert i Irak.

En representant for norsk utenrikstjeneste vil være tilstede på rettsmøtet mandag.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Amman har hatt kontakt med den fengslede norske borgeren. Ambassaden har vært tilstede som observatør under rettsmøter, og vil være tilstede under nytt rettsmøte 11. desember. Utenrikstjenesten kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i oppfølgingen av en pågående konsulærsak, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD til VG.

Håpet på frikjennelse

Stabell i NJ håper det har blitt lagt nok press på myndighetene til at de skjønner at de ikke kan holde ham lenger.

Norsk Journalistlag, Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ), Committee to Protect Journalists (CPJ) og Amnesty International har alle gått ut og krevd umiddelbar løslatelse av Obeid, og mener han ble fengslet på grunn av sitt journalistiske arbeid.

– Om han får fengselsstraff vil det være å sende et veldig feil signal til de som ikke er helt enige med regjeringen i Irak, sa Stabell.

Fikk du med deg? Kjent journalist drept av bilbombe på Malta

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder