Titusenvis av venezuelanere demonstrerte nok en gang i Caracas med krav om at president Nicolás Maduro må gå av. Foto: AP / NTB scanpix

Titusenvis demonstrerer mot Maduro

Titusenvis av venezuelanere samlet seg i Caracas lørdag for å vise sin støtte til opposisjonsleder Juan Guaidó og kreve nyvalg.

uvakt@ntb.no

Gatene i sentrum av Caracas var fylt av demonstranter som viftet med det venezuelanske flagget i gult, blått og rødt og som ropte slagord mot president Nicolás Maduro.

Demonstrantene har fulgt oppfordringen til Guaido, som har bedt folk samle seg og vise sin motstand mot Maduro og kreve at han går av og skriver ut nyvalg.

les også

Utenlandske journalister pågrepet i Venezuela

Guaido, som er leder for landets nasjonalforsamling der opposisjonen har flertall, utropte i forrige uke seg selv til midlertidig president. Han har fått støtte fra USA og en lang rekke andre land, både i Latin-Amerika og andre steder.

les også

Venstre-Raja om krisen i Venezuela: – Rødt og SV må på banen!

EU og flere andre vestlige land har gitt Maduro frist til søndag med å utlyse nytt valg, hvis ikke vil de anerkjenne Guaido som landets fungerende president.

En demonstrant i Caracas holder opp det venezuelanske flagget. På skiltet står det «Venezuelanere dør av mangel på medisiner. Maduro er en morder». Foto: AP / NTB scanpix

General støtter Guaido

Russland og Kina støtter fortsatt Maduro, det samme gjør Bolivia og Mexico. Under lørdagens massedemonstrasjoner var det også mange demonstranter som viste at de fortsatt er tilhengere av den sittende presidenten.

Maduro har fortsatt støtte fra militæret, men tidligere på lørdagen gikk en general fra flyvåpenet offentlig ut og sa at han anerkjenner Guaido som landets president.

les også

General i Venezuela anerkjenner Guaidó som president

Også utenfor Venezuelas grenser har mange venezuelanere fulgt oppfordringen om å demonstrere mot Maduro.

I Barcelona i Spania var flere hundre venezuelanere samlet for å vise sin støtte til Guaido, og det er planlagt flere demonstrasjoner rundt om i landet. Det bor om lag 400.000 venezuelanere i Spania.

les også

Facebook og Twitter har slettet over tusen kontoer med tilknyttet Russland, Iran og Venezuela

Også i USA, Peru, Mexico og Argentina var det varslet demonstrasjoner lørdag.

Vanstyre

Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.

– Opposisjonen mener president Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

les også

Russiske medier: Maduro sier nei til presidentvalg før 2025

Siden 2015 har over 3 millioner venezuelanere flyktet fra landet, de fleste til nabolandet Colombia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder