VIL BYGGE MUREN: USAs president Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Vurderer å erklære nasjonal krise for å bygge Mexico-mur

Ifølge CNN forbereder Det hvite hus et utkast til en nasjonal kriseerklæring, etter at to «shutdown»-løsningsforslag ble nedstemt i kongressen torsdag.

Trump har tidligere sagt at han kan erklære en nasjonal krise for å få de midlene han ønsker seg til å bygge den mye omtalte og omstridte muren på grensen mot Mexico.

Erklærer USAs president en nasjonal krise, kan han beordre forsvarsdepartementet om å bygge muren. Ifølge interne dokumenter CNN har fått tilgang på, forbereder Det hvite hus nå en slik nasjonal krise-erklæring. Der skal de ha identifisert syv milliarder dollar i potensielle byggemidler.

– Den enorme mengden fremmede som ulovlig kommer inn i USA hver dag, er en direkte trussel mot sikkerheten til vår nasjon og utgjør et nasjonalt krisetilfelle, heter det blant annet i utkastet til presidentens erklæring.

– Derfor vil jeg nå, Donald J. Trump, med myndigheten jeg fikk fullmakt til ved grunnloven og USAs lover, inkludert den nasjonale loven om unntakstilstand, herved erklære at en nasjonal unntakstilstand eksisterer ved den sørlige grensen til USA, heter det i utkastet.

En ansatt i administrasjonen opplyser til CNN at papirene sist ble oppdatert i forrige uke.

Fastlåst krise

Det amerikanske statsapparatet har vært delvis stengt, i en såkalt «shutdown», i 34 dager på grunn av budsjett-konflikten om muren. Det er den lengste nedstengningen i USAs historie. 800.000 offentlig ansatte står fortsatt uten lønn.

Både et demokratisk og et Trump-støttet republikansk løsningsforslag for å få en slutt på situasjonen ble nedstemt i Senatet torsdag.

Kjernen i konflikten er at Donald Trump ikke har flertall i kongressen for å bevilge de midlene han krever at skal bevilges i budsjettet til å bygge Mexico-muren.

les også

Både republikansk og demokratisk «shutdown»-løsning stemt ned

Demokratene vil heller forhandle med Trump om midler til grensesikkerhet.

Trump har imidlertid avvist å forhandle om midler til grensesikkerhet, uten at demokratene går med på å bygge muren.

Må bruke militæret

National Emergencies Act, som ble vedtatt av Kongressen i 1976, tillater en sittende president å erklærer krisetilstand etter eget skjønn. Definisjonen av «krise» er ikke spesifisert i loven.

Det frigis ingen umiddelbare midler til presidenten under en nasjonal krise, men ifølge Elizabeth Goitein, visedirektør for Brennan-senterets frihet- og nasjonale sikkerhetsprogram, kan han omdirigere midler fra mililtære prosjekter for å bygge muren, skriver The Washington Post.

Han må dessuten ta i bruk militære styrker under en eventuell nasjonal krise, ifølge Goitein.

Ifølge alternativene som vurderes kan administrasjonen komme til å kreve 681 millioner dollar fra statskassen, 3,6 milliarder dollar fra reserver satt av til militære konstruksjoner, 3 milliarder dollar fra Pentagons ikke-militære byggefond og 200 millioner dollar fra departement for innenlandssikkerhet.

Forsvarsdepartementet henviser forespørsel om kommentar til Det hvite hus, som så langt ikke har besvart CNNs spørsmål i saken.

Om Trump skal be militæret frigjøre midler fra egne prosjekter til å bygge muren, må dette også godkjennes av Pentagon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder