Syv politikere trekker seg i protest mot brexit-avtale

Fem politikere i det britiske regjeringsapparatet, deriblant brexitminister Dominic Raab, trekker seg i protest mot den foreløpige brexit-avtalen. Ytterligere to partimedlemmer i Mays parti har også trukket seg.

Raab trekker seg i protest mot det foreløpige utkastet til skilsmisseavtale som er forhandlet frem med EU. Det er svært dårlig nytt for Theresa May, rett før statsministeren skal presentere avtalen for Parlamentet.

Nyheten om Raabs avgang kommer kort tid etter at et annet regjeringsmedlem, minister Shailesh Vara ved regjeringens Nord-Irlands-kontor, opplyste at han trekker seg i protest.

les også

May på huggestabben etter brexit-avtale

les også

Slik er avtalen mellom EU og Storbritannia

Også arbeidsminister Esther McVey opplyser torsdag at hun trekker seg. Det samme gjør Suella Braverman, statssekretær under brexitminister Raab. Ifølge BBC er også flere medlemmer i regjeringen svært misfornøyde med utkastet til avtalen som skal lose Storbritannia ut av EU de neste månedene.

I tillegg melder Sky at parlamentsmedlem Anne Marie Morris vil stille mistillitsforslag overfor Theresa May, og flere partimedlemmer vil vurdere det samme, ifølge Reuters.

Ifølge Sky News valgte visegeneralsekretær i Det konservative partiet, Rehman Chishti, også å trekke seg i protest mot utkastet til avtalen.

– Jeg har levert min oppsigelse til statsminister Theresa May, og går av som visegeneralsekretær i Det konservative partiet, samt som statsministerens handelsutsending til Pakistan, skriver Chishti på Twitter torsdag.

Det samme gjorde den konservative politikeren Ranil Jayawardena, skriver CNN. Totalt har syv politikere nå valgt å trekke seg.

Det pågående kaoset rundt Storbritannias brexit-avtale tiltar rett før Theresa May skal legge frem avtalen for det britiske Parlamentet.

EXIT: Den britiske ministeren for brexit, Dominic Raab, trekker seg. Foto: Virginia Mayo/AP

– Svekker Mays autoritet

Særlig Dominic Raabs avgang kan skape problemer for Theresa Mays brexit-planer, og det begynner å haste. Uavhengig av avtale vil Storbritannia forlate EU den 29 mars 2019.

– Avgangen til Dominic Raab i den viktige posten som brexitminister, svekker Mays autoritet. Hun hadde også hatt behov for ham for å sanke støtte til brexitavtalen i parlamentet og legge til rette for det planlagte EU-toppmøtet i november. Nå nå behovet er stort, får hun ikke den drahjelpen, sier NTNU-professor og brexitekspert Kristian Steinnes til VG.

– Det er stor uro internt, og følgene dette vil få er høyst uklare, sier Steinnes.

I sin tale i Underhuset torsdag formiddag, sa May at det er i nasjonens beste interesse at Parlamentet støtter avtalen.

– Valget er klart. Vi kan velge å forlate EU uten en avtale, eller risikere ingen brexit i det hele tatt. Eller vi kan stå sammen og støtte det beste alternativet som kan forhandles frem, sa May i talen.

På Twitter skriver Raab at han ikke kan «med god samvittighet støtte vilkårene som er foreslått for vår avtale med EU».

les også

Utenriksministeren om brexitavtalen: – En ryddig Brexit er viktig for Norge

les også

I dag kan Theresa May bli felt av sine egne

I oppsigelsesbrevet til Theresa May viser Dominic Raab til to sentrale årsaker hvorfor han ikke kan støtte vilkårene i avtalen.

– For det første er reguleringsregimet som er foreslått for Nord-Irland en veldig reell trussel for Storbritannias integritet. For det andre kan jeg ikke støtte en avtale som gir EU veto over vår mulighet til å trekke oss ut, skriver han.

Raab har, i likhet med de andre ministerne som nå har trukket seg, ofte uttalt seg til fordel for en hard brexit-linje.

To trakk seg torsdag

Raab har vært brexitminister i den britiske regjeringen siden 8. juli, da hans forgjenger David Davis trakk seg. Davis trakk seg også etter at det ble klart at May fortsatt ønsker tette bånd med EU, skriver Bloomberg. Totalt har nå ni ministere trukket seg på bakgrunn av brexit-forhandlingene.

Like etter nyheten om Raabs avgang falt også det britiske pundet kraftig, med 1,3 prosent fall mot euroen.

Utkastet til avtale ble overrakt EU-president Donald Tusk torsdag formiddag. Tusk opplyste da at et ekstraordinært toppmøte for å ferdigstille og formalisere avtalen vil bli satt til 25. november.

Avtalen er et resultat av harde forhandlinger i den britiske regjeringen. Etter et fem timer langt regjeringsmøte onsdag fikk avtalen grønt lys av regjeringen. Nå venter en hard kamp i Parlamentet for å få en endelig avtale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder