I SYRIA: Amerikanske styrker i Manbij i Syria snakker med lokale innbyggere søndag. Foto: The Military Council of Manbij City / AP / NTB scanpix

Pentagon: Ordren om tilbaketrekning fra Syria er signert

President Donald Trump undertegnet søndag den omdiskuterte ordren om tilbaketrekning av amerikanske tropper fra Syria, sier en militær talsperson i Pentagon.

mette.bjorberg.estep@ntb.no

Dermed er tilbaketrekningen, som allerede skal ha startet, offisiell. Det er en amerikansk militær talsperson som søndag bekrefter signeringen overfor AP, og det er foreløpig ikke gitt ytterligere detaljer eller kommentarer.

Trumps avgjørelse om å trekke tilbake de rundt 2000 gjenværende troppene i Syria har møtt motbør blant annet innad i det amerikanske militæret.

les også

Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

Selv valgte presidenten søndag å kommentere på egen Twitter-konto med den republikanske senatoren Rand Pauls melding på samme nettsted.

– Det burde ikke være USAs oppgave å erstatte regimer rundt om i verden. Det er dette president Trump erkjente om Irak, at det var den største utenrikspolitiske katastrofen de siste tiårene, og han har rett … Generalene har ennå ikke forstått feilgrepet, heter det i meldingen fra Paul.

les også

USAs forsvarsminister: – Du trenger en forsvarsminister som er mer enig med deg enn det jeg er

Det vakte uro og bekymring blant USAs nærmeste allierte da president Donald Trump onsdag overraskende ga ordre om at han vil trekke amerikanske soldater ut av Syria. I tillegg til internasjonal kritikk, fikk avgjørelsen også kraftig motbør i Washington.

BLIR FORSVARSMINISTER: Vise-forsvarsminister Patrick Shanahan blir fungerende forsvarsminister når Jim Mattis går av 1. januar. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Et snaut døgn etter at Trump informerte om tilbaketrekningen, kom meldingen om at USAs forsvarsminister Jim Mattis går av. Beslutningen om å trekke seg ut av Syria blir sett på som et nederlag for Mattis, som tidligere har uttalt at det å trekke seg ut av Syria er en «strategisk tabbe».

Iran og Russland, det syriske regimets nærmeste allierte, gleder seg imidlertid som ventet over en forestående amerikansk tilbaketrekning.

les også

Norsk uro når Jim Mattis forlater Trump: Frykter forsvarskutt i Europa

Trump kunngjorde i forrige uke at USA har begynt å hente soldater hjem, og erklærte at den ytterliggående islamistgruppa IS er nedkjempet i Syria.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var blant dem som sammen med Storbritannia og Frankrike advarte om risikoen ved å trekke seg ut av Syria og at kampen mot IS ikke er over.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder